مدیر گروه زنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهارکرد: بهترین سن بارداری از نظر عوارض مادری و جنینی بین 18 تا 35 سال است و تاخیر در ازدواج و فرزنداوری از عوامل مهم در بروز ناباروری به شمار می رود.
دکتر لیلی حفیظی در گفتگو با وب دا با بیان اینکه حداکثر ذخیره تخمدان از نظر کمیت و کیفیت تخمکها تا 25 سالگی است خاطر نشان کرد: توصیه ما به خانمها برای باردار شدن این است که زمان مناسبی را برای ازدواج و بارداری در نظر بگیرند تا با کمترین احتمال ناباروری، بیشترین موفقیت بارداری و کمترین عوارض برای مادر و جنین طی بارداری همراه باشد تا تعداد بارداریهای بعد از 35 سال به حداقل برسد.
مدیر گروه زنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد اضافه کرد: با بازنگری در بعضی قوانین میتوان به کاهش میزان سزارین در مراکز آموزشی کمک کرد، برای مثال طبق دستورالعمل کشوری، سزارین سوم به بعد باید حتماً در بیمارستانهای سطح 3 انجام شود، در صورتی که این عمل در بیمارستان غیرآموزشی هم قابل انجام است، مگر آنکه در آخرین سزارین شواهد چسبندگی و آسیب ارگانهای حیاتی مشاهده شده باشد.
دکتر حفیظی خاطرنشان کرد: در بیمارستانهای آموزشی خانمهای با سابقه یکبار سزارین واجد شرایط، به انجام زایمان طبیعی تشویق میشوند که این موضوع هم در تعداد فرزندآوری بیشتر کمک کرده و هم موجب کاهش عوارض سزارینهای مکرر میشود، بنابراین این سخن صحیح نیست که اگر زایمان اول سزارین باشد در بارداریهای بعدی امکان زایمان طبیعی وجود ندارد، هرچند انتخاب مادر واجد شرایط میبایست با دقت زیاد انجام شده و زایمان در این موارد میبایست با مونیتورینگ دائم جنین، اطلاع کامل و رضایت مادر باردار و همسر وی انجام گردد.
مدیر گروه زنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: از اقدامات خوب صورت گرفته برای ترویج زایمان طبیعی، رایگان شدن زایمان طبیعی برای خانوادهها، و همچنین بیشتر بودن حقالزحمه زایمان نسبت به سزارین برای کادر درمان می باشد تا هر دو گروه به این نوع زایمان تشویق شوند. اما با توجه به اینکه مهمترین عامل در افزایش تمایل مادران باردار به سزارین، ترس از دردهای زایمان میباشد، برای افزایش میزان زایمان طبیعی میبایست همانند کشورهای پیشرفته، بر موضوع برگزاری کلاسهای آمادگی زایمان در طول دوره بارداری در سطح وسیع (کلیه بیمارستانها و مطبهای خصوصی مامایی و متخصصان زنان) کار شود.