مدیرکل آموزش و ارتقاء سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: در دولت سیزدهم تدوین و اجرای برنامههای ملی افزایش و ارتقاء سلامت کلید خورده است.
دکتر فرشید رضایی در حاشیه اولین کنگره بینالمللی سواد سلامت و چهارمین کنگره بینالمللی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت،در گفتگو با وب دا اظهار کرد: موضوع سواد سلامت در واقع تلفیق دو موضوع علم و هنر بوده و از این جهت برگزاری اولین کنگره بینالمللی سواد سلامت و چهارمین کنگره بینالمللی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و ما باید با مفهوم سواد سلامت به درستی آشنا شویم.
وی تصریح کرد: متاسفانه در موضوع سواد سلامت صرفاً به پوسته ظاهر سواد و انتقال دانش توجه شده و نداشتن یک برنامه منسجم با وجود داشتن تلاشهای بسیار این حوزه یکی از مهمترین اشکالات بوده است و در دولت سیزدهم با همکاری اساتید دانشگاهی به نوشتن برنامه ملی سواد سلامت اقدام کردیم و در این کنگره به باز کردن مفهوم آن میپردازیم.
مدیرکل آموزش و ارتقاء سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه سلامت از سوی اغلب افراد به معنای پیشگیری نگاه شده، در حالی که از ابعاد فنی و خانوادگی که در شکلگیری حوزه سلامت و اهمیت خودمراقبتی و سبک زندگی سالم غافل شدهایم، خاطرنشان کرد: ما باید قبل از آنکه نیازمند مقولههای دارو و درمان شویم روی موضوع پیشگیری کار کنیم و یکی از مهمترین موارد آن موضوع بسیار مهم سبک زندگی سالم است.
دکتر رضایی افزود: کسی که دارای سواد سلامت است،متناسب با دانشی که دارد ، بهترین اقدامات پیشگیرانه را با داشتن یک رفتار سالم دارد و بیشک محیطهای کار و زندگی موجب تسهیل در شکلگیری این رفتار میشود و میتوانیم بگوییم آموزش صحیح و سبک زندگی سالم ما را از بسیاری از نیازهای حوزه درمان بینیاز میکند و نیازی به مراجعه به پزشک خانواده و عمومی سطح یک و حتی پزشک متخصص نخواهیم داشت.
وی با تاکید بر اینکه اگر سواد سلامتمان کامل باشد دنبال اصلاح سبک زندگیمان هستیم تا که گرفتار بیماری نشویم، گفت: همچنین اگر نیازمند به خدمات درمانی شدیم مستقیم به سطح ۳ مراجعه نمیکنیم و از سطح یک شروع میکنیم و در صورت نیاز به سطوح ۲ و ۳ ارجاع داده میشویم و در همین خصوص باید اشاره کنیم که یکی از موفقترین برنامههای دولت سیزدهم در موضوع سلامت اجرای موفقیتآمیز طرح سلامت خانواده در تمامی مناطق شهری و روستایی با همکاری پزشکان، مراقبان سلامت و بهورزان بوده است.
مدیرکل آموزش و ارتقاء سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیان کرد: موضوع تغییردادن سطح سواد زمانبر بوده و کار یک سال نیست، بهطور کلی وضعیت سواد سلامت در دنیا بهگونهای است که از هر ۳ نفر یک نفر فاقد سواد سلامت کافی بوده و در برخی از کشورهای دنیا نیز از هر ۲ نفر یک نفر با این نقیصه مواجه بوده و در کشور خودمان هم میتوانیم بگوییم که رشدی ۲۰ درصدی در بحث ارتقاء سواد سلامت جامعه داشتیم.
دکتر رضایی با ذکر این نکته که در دولت سیزدهم تدوین برنامههای ملی افزایش و ارتقاء سلامت کلید خورده است تاکید کرد: ما معتقدیم که همگرایی و همسویی دستگاههای موثر در مقوله سواد سلامت موجبات خیرات و برکات بسیار در این حوزه خواهد شد و در نظر داریم تا که با همراهی و همکاری رسانهها گام به گام در مسیر پیشرفت در موضوع سواد سلامت قدم برداریم.
وی خاطرنشان کرد: ما میتوانیم با همکاری تمامی مجموعهها از قبل از سن ورود به مدرسه تا مقاطع دانشگاهی و حتی محیطهای کار و منزل در موضوع رشد و ارتقاء سواد سلامت تمامی گروههای جامعه گام برداریم، مسیری که تا رسیدن به وضعیت مطلوب ۲۰ سال زمان میبرد، اما میتوان با طی کردن مسیر درست حرکتی که در ۲ سال اخیر مثمرثمر واقع شده به وضعیتی نسبتاً ایدهآل و قابل قبول تا پایان دولت سیزدهم دست یافت.