رئیس دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: تحقیقات متعددی نشان دادهاند که تنش شدید و مداوم میتواند منجر به اختلالات روحی- روانی و بدنی شود.
پروفسور علی گرجی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه گرچه تنش به میزان کم و متعادل میتواند سبب تولید انگیزه در انسان شده و باعث پیشرفت وی شود ولی گاهی عدم مدیریت صحیح تنشهای روزمره و تداوم آنها سبب ایجاد بیماریهای متفاوت میشود، گفت: یکی از راههایی که بعضی از این افراد برای آرام کردن خود در مقابل تنشها بر میگزینند، استفاده از مواد مخدر یا الکل است .
وی با بیان اینکه استفاده از مواد مخدر و یا الکل گرچه ممکن است برای ساعاتی با ایجاد یک حالت سرخوشی کاذب بتواند ما را از دلشوره و دلواپسی رها کند ولی در دراز مدت اثر تشدید کنندهای بر روی تنشها خواهد داشت، خاطر نشان کرد: تحقیقات متعدد در کشورهای متفاوت نشان داده است که شانس استفاده و اعتیاد به مواد مخدر و الکل در کسانی که تحت تنش قرار دارند بیشتر از سایر افراد است .
تنش؛ عامل اصلی در مصرف مجدد مواد مخدر پس از ترک آن است
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه گرچه عوامل متعددي نظير شرايط محيطي، دوستان ناباب و ... ميتوانند در اين امر موثر باشند، اما تنشهاي مزمن در دوران كودكي و بلوغ نقش موثري در مصرف و اعتياد در دوران نوجواني و جواني بازي ميكنند، تصریح کرد: اگر تنشهاي مزمن سبب ابتلا فرد به بيماريهاي متفاوت اضطرابي نظير اختلال تنش پس از ضربه شود (نظير اضطراب پس از جنگ يا تصادفات رانندگي)، شانس مصرف و اعتياد به مواد مخدر به شدت افزايش پيدا ميكند، به طوري كه در بعضي از بررسيها تا 75 درصد افراد مستعد به رفتارهاي بيمار گونه مصرف الكل يا مواد مخدر میشوند.
وی با بیان اینکه در اين ميان نقش عوامل ژنتيكي و خصوصيات فردي در تمايل به مصرف مواد مخدر و اعتياد به آن نقش مهمي بازي ميكند؛ اين بدان معنا است كه بهعنوان مثال چند تن از كودكان يك خانواده ميتوانند در معرض تنشهايي نظير درگيري مداوم والدين، طلاق، مرگ و مير و جدايي از والدين و ... باشند، اما تنها بعضي از آنها دچار اعتياد می شوند، تصریح کرد: مديريت صحيح تنشها باعث ميشود كه از شدت آنها كاسته و از مزمن شدن آنها جلوگيري شود. (روشهاي آرامسازي و ورزش)، گوش فرا دادن به موسيقي آرامبخش، پرداختن به تفريحات و شاد بودن حتي براي دقايقي در طول روز نقش بسيار مهمي در پيشگيري از مزمن شدن تنشها و اثرات تخريبي متعاقب آن نظير اعتياد دارد.
پروفسور گرجی با اشاره به اینکه اگر احساس ميكنيد كه به خاطر تنشهاي بي پايان زندگيتان تمايل به مصرف مواد مخدر يا الكل پيدا كردهايد، آن را از دوستان معتمد يا افراد بزرگ خانواده پنهان نكنيد، اظهار کرد: در مورد تنشها و تمايلات غير طبيعي متعاقب آن با ديگران صحبت كنيد؛ صحبت كردن نه تنها باعث تخليه تنشهايتان ميشود بلكه سبب ميشود تا به خطر رفتارهاي غيرطبيعي متعاقب آن بيشتر بينديشيد و كنترل رفتارهايتان را بهتر در دست بگيريد.
وی گفت: اگر فرد معتمدي براي صحبت كردن پيدا نميكنيد يا صحبت با اطرافيانتان كمكي نميكند، با يك مشاور خبره به بحث و گفتگو بنشينيد تا راههاي جديدي را به شما نشان دهد.