فوق تخصص نارسایی قلبی کودکان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: بیماریهای مادرزادی قلب بیماریهایی هستند که از زمان تولد با فرد همراه هستند و بسیاری از این دست بیماریها، ریشه ژنتیک دارند اما مادر در ابتلا نوزاد به این بیماریها نقشی ندارد.
دکتر بهزاد علیزاده، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه بیماریهای مادر زادی سیستم ریوی، گوارشی، مغزی نیز وجود دارد اما بیماریهای قلبی شایع ترین بیماری مادرزادی است که لحظه تولد با فرد همراه است ، خاطر نشان کرد: از هر 100 نوزاد زنده یک نوزاد به شکلی از بیماریهای قلبی رنج می برد و این میزان آمار ابتلا در کل نژادها یکسان است.
بیماریهای مادر زادی قلبی انواع پیچیده ای دارد
وی با بیان اینکه بیماریهای مادر زادی قلبی انواع پیچیده ای دارد ، بنابراین برای برخی از آنها باید در ساعات اولیه مداخله لازم صورت گیرد و برخی از آنها نیز در دهه دوم و سوم زندگی تشخیص داده می شوند، گفت: دسته ای از نوزادان مبتلا به بیماریهای قلبی از همان لحظات اول تولد دچار سیاهی و کبودی می شوند و کودک به خاطرکمبود اکسیژن خون، دچار کبودی در مخاط است که این مشکل در موقع گریه تشدید می شود.
دکتر علیزاده با بیان اینکه براساس نوع بیماری قلب کودک که به چه شکلی است ، مداخلات و درمان ها متفاوت است ، ابراز کرد: درمان های دارویی، مداخلات تهاجمی و آنژیوگرافی خاص از جمله اقداماتی است که برای نوزادان و کودکان دچار نارسایی قلبی بنا به شرایط بیمار، انجام می شود.
وی با اشاره به اینکه مداخلات توسط جراح در اتاق عمل جراحی قلب باز صورت می گیرد، تصریح کرد: برای برخی از بیماران مشکل به صورت دائمی و قطعی رفع می شود و برای برخی دیگر زمان بهتری برای اقدامات درمانی در نظر گرفته می شود.
درمان های اینترونشن در کشور ما انجام می شود
فوق تخصص نارسایی قلبی کودکان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه درمان های اینترونشن از طریق پوست بدون باز شدن قلب و سینه انجام می شود که اینگونه اعمال جراحی تبحر خاص و ابزار آلاتی نیاز دارد و خوشبختانه در کشور ما نیز انجام می شود، گفت: غربالگری های دوران جنینی این زمینه را مهیا می کنند تا در بررسی دوره ای همکاران زنان و زایمان و رادیولوژی موارد مشکوک شناسایی شوند اما تشخیص قطعی و پیش آگاهی و آینده نوزاد به عهده فوق تخصص قلب کودکان است.
اجازه سقط قانونی در موارد مشکل ساز قلبی جنین
وی با بیان اینکه بررسی قلبی نشان می دهد که قضیه تا چه حد مشکل ساز می شود و در صورتی که منافی حیات و یا باعث زحمت بسیار برای والدین و نوزاد شود با اجازه حاکم شرع، قبل از حلول روح در بدن(18 هفته) اجازه سقط قانونی پس از تایید سه متخصص صادر می شود، بیان کرد: زیرا در موارد پیچیده علی رغم درمان های متفاوت، بدن بیمار به درمان جواب مناسب را نمی دهد.
وی با بیان اینکه 50 تا 60 درصد سقط به دلیل نارسایی قلبی جنین رخ می دهد ، گفت: از همین رو تلاش می شود تا نقیصه های غیر قابل رفع از چرخه حیات حذف شوند .
عدم وزن گیری نوزاد یکی از نشانه های نارسایی قلبی کودکان است
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه عدم وزن گیری نوزاد اولین علامت است که شاید توجه زیادی جلب نمی کند، این در حالی است که توان فیزیکی طفل بالاست اما وزن گیری به اندازه کافی صورت نمی گیرد، گفت: برخی از نوزادان هم در همان ابتدای تولد به راحتی نمی توانند شیر بخورند و با مک زدن کوتاه خسته می شوند که این موضوع هم یکی از نشانه های نارسایی قلبی کودکان است.
کبودی مخاط کودک به خصوص هنگام گریه کردن نشانه بیماری قلبی است
دکتر علیزاده با بیان اینکه کبودی به معنای تیره شدن مخاط ها در هنگام گریه کردن است که بیشتر در نواحی، زبان ،زیر زبان، لاله گوش و نوک بینی و زیر ناخن ها این تیرگی مشهود است ، گفت: البته این تیرگی می تواند ناشی از مشکلات ریوی کودک باشد اما در اکثر موارد نشانه یک نارسایی قلبی است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه کودکانی که نقص دیگر مانند تعداد انگشت اضافه و بیماری سندرومیک مثل سندروم داون دارند نیز از موارد مشکوک به نارسایی قلبی هستند، گفت: بیماریهای نارسایی قلبی کودکان انواع مختلفی دارد و در هر کدام الگوی رفتاری والدین متفاوت است زیرا این کودکان آسیب پذیرتر از سایرین هستند و اگر مبتلا به عفونت شوند ، دوره درمان طولانی تر و سخت تری را تجربه می کنند بنابراین والدین این فرزندان باید به توصیه های پزشک معالج توجه کنند.
وی با بیان اینکه کودکان دچار نارسایی قلبی باید تحت واکسیناسیون خاص قرار بگیرند تا زمینه ابتلا آنها به بیماریهایی مانند آنفولانزا و سینه پهلو و... کاهش یابد، گفت: در گذشته آمار صحیحی از مشکلات قلبی نداشته ایم اما از زمان بررسی جمعیتی آمار ابتلا اطفال به نارسایی های قلبی تغییری نکرده است.
آمار شناسایی بیماریهای قلبی اطفال افزایش یافته است
معاون آموزشی بیمارستان امام رضا(ع) مشهد با اشاره به اینکه آمار شناسایی بیماریهای قلبی اطفال افزایش یافته و میزان ابتلا از گذشته تا امروز تغییری نکرده است، گفت: کودکان مبتلا به نارسایی قلبی نیاز به سطح انرژی بالایی دارند زیرا قلب چندین برابر یک قلب عادی انرژی مصرف می کند بنابراین باید کمبود کالری آنها را اصلاح کرد.
وی بیان کرد: بیماران مبتلا به نارسایی قلبی با افزایش جریان خون در ریه با نوعی از پر خونی در مسیر های غیر طبیعی مواجه هستند که باید برای این بیماران کاهش مصرف نمک توصیه شود.
دکتر علیزاده با بیان اینکه در بیمارانی که عضله قلب بیمار است ،مصرف نمک مناسب نیست و سطح بالایی از انرژی برای این بیماران مورد نیاز است، ابراز کرد: مصرف بعضی از مواد و داروها در سلامت جنین تاثیر گذار است که از آن جمله می توان به مصرف لیتیوم اشاره کرد که بر عملکرد قلب جنین تاثیرات منفی خواهد داشت.
وی با بیان اینکه مصرف مواد روان گردان و روان پریشی ، الکل و دخانیات بر روی سلامت جنین و عدم اکسیژن رسانی کافی به جنین موثر است، اظهار کرد: علاوه براین اگر مادردچار بیماریهای روما تیسمی، دیابت، فشار خون باشد باید قلب نوزاد بررسی شود که کنترل این موارد بر عهده همکاران گروه زنان و زایمان است.
بررسی موارد مشکوک به نارسایی قلبی جنین در کلینیک زنان و زایمان انجام می شود
دکتر علیزاده با اشاره به اینکه مشکوک شدن اولیه به نارسایی قلبی جنین در کلینیک زنان و زایمان و رادیولوژی و مراکز درمان ناباروری انجام می شود، گفت: بیمارستان امام رضا(ع) در ده سال گذشته یکی از بیمارستانهای پیشرو اعمال در جراحی قلب و عمل های اینترویشین است و جراحی های فوق تخصصی با کیفیت و موفقیت بالا در این مرکز درمانی صورت می گیرد.
وی گفت: روش های ابداعی در بیمارستانهای محدودی در منطقه انجام می شود که دانشگاه علوم پزشکی مشهد و بیمارستان امام رضا(ع) در این عرصه ورود پیدا کرده است.