عضو هیأت علمی گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه واکسیناسیون، میزان بروز بیماری های قابل پیشگیری با واکسن را تا حد زیادی کاهش داده است اظهار کرد: هدف اصلی واکسیناسیون، کنترل انتقال بیماری های عفونی، حذف بیماری ها و به طور ایده آل ریشه کن کردن عوامل عفونی است که سبب عفونت و بیماری می شوند.
دکتر محمد حسن اعلمی با بیان اینکه ریشه کنی بسیاری از بیماری ها نتیجه واکسیناسیون مستمر است خاطر نشان کرد: ویروس وحشی فلج اطفال از سال ۱۹۸۸ از ۳۵۰ هزار مورد در بیش از ۱۲۵ کشور دنیا به شش مورد در سال ۲۰۲۱ کاهش یافته است.از سه گونه وحشی پولیو؛ نوع دو در سال ۲۰۱۵ و نوع سه در سال ۲۰۲۰ ریشه کن شده و تنها نوع یک در دو کشور افغانستان و پاکستان گزارش می شود.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در سال جاری میلادی تا کنون فقط دو مورد پولیو در پاکستان و پنج مورد در افغانستان گزارش شده است تصریح کرد: کاهش چشمگیر میزان ابتلا به فلج اطفال نتیجه سطح بالای پوشش واکسیناسیون،همراه با نظارت شدید و روش های موثر بهداشت عمومی است.
وی با بیان اینکه بازگشت گاه و بیگاه سرخک و اوریون نشان می دهد که دستاوردهای قابل توجه می تواند با غفلت پزشکان، مسئولین بهداشتی و اعضای جامعه از دست برود، بیان کرد: پیشرفت های قابل توجه در ایمونولوژی، بیولوژی مولکولی و ژنتیک پزشکی منجر به دستاوردهای قابل توجه در تحقیقات واکسن شده است. مجوز واکسن های سالم تر، ارایه برنامه های واکسیناسیون نوجوانان و توسعه واکسن هایی بر علیه سرطان (واکسن های هپاتیت بی و زگیل تناسلی ) و ابداعاتی در نحوه انتقال واکسن ها نوید بخش دستاوردهای جدید در طب پیشگیری هستند.
دکتر اعلمی با تاکید بر اجرای برنامه اطلاع رسانی و آگاه سازی در زمینه مزایای واکسیناسیون اظهار کرد: فقدان اطلاعات در مورد واکسن تجویز شده، عدم اطلاع از شدت و قابلیت سرایت بیماری های قابل پیشگیری با واکسن، اطلاعات متفرقه و اطلاعات غلط از طب های جایگزین، شبکه های اجتماعی و اینترنت ، اتفاق افتادن عارضه جانبی شدید واکسن، عدم اعتماد به منبع اطلاعات در مورد واکسن ها از جمله عوامل امتناع از انجام واکسیناسیون است.
دکتر اعلمی در پایان گفت: واکسن همانند زره است. فرد واکسینه شده به بیماری قابل پیشگیری با واکسن، ایمن است. وقتی پوشش واکسیناسیون بر علیه یک بیماری در جامعه بالا باشد انتقال بیماری از فردی به فرد دیگر بسیار کم خواهد شد(ایمنی گروهی). در جامعه افرادی وجود دارند که به عللی همانند نقص سیستم ایمنی ناشی از شیمی درمانی قادر به دریافت واکسن نیستند. پوشش بالای واکسیناسیون در جامعه، آنها را در مقابل بیماری تاحد زیادی مصون می کند. در حقیقت جامعه زره می پوشد و تمام افراد از جمله افراد واکسینه نشده نیز ایمن می شوند.