مديرگروه بهداشت محيط و حرفه‌اي مركز بهداشت خراسان رضوي با بيان اين که «توسعه اقتصادي بر پايه مهارت و سلامت نيروي کار استوار است»، بر ضرورت توجه به سلامت شغلي افراد تأکيد کرد.


*بيماري‌ها و حوادث شغلي بار سنگيني را به دوش اقتصاد ملي تحميل مي‌کنند

مهندس علي‌اصغر حسني در گفت‌و‌گو با وبدا در اين باره تصريح کرد: نيروي کار بخش مولد جامعه هستند و وجود بيماري‌ها و حوادث ناشي از کار به لحاظ هزينه‌هاي درماني، ايجاد ناتواني،غيبت‌هاي کاري و زمان از دست رفته کاري بار سنگيني را به دوش اقتصاد ملي تحميل مي‌کنند.

* اهميت توجه به سلامت شغلي

وي درباره اهميت توجه به سلامت شغلي، اظهار کرد: پرداختن به سلامت کارگران و کارکنان و رسيدگي به مسائل بهداشتي آنها و بکارگيري راهکارهاي مناسب جهت تطبيق وضعيت کار با شرايط جسمي و رواني آنها مي‌تواند ضمن کاهش هزينه‌هاي مطرح‌شده در درازمدت منجر به افزايش بهره‌وري سازماني و توسعه اقتصادي ملي شود.

*سالانه 3/2 ميليون مورد فوت در محيط‌هاي کاري رخ مي‌دهد

مهندس حسني با اشاره به آمار سازمان جهاني کار درباره حوادث و بيماري‌هاي شغلي، گفت: طبق آمارهاي اين سازمان، سالانه 337ميليون حادثه در محيط‌هاي کاري رخ مي‌دهد و 210 ميليون بيماري شغلي در جهان گزارش مي‌شود و در مجموع 3/2 ميليون مورد فوت در محيط‌هاي کاري در سراسر جهان رخ مي‌دهد.

وي افزود: بر اساس اين آمار، روزانه 5هزار و 500 نفر بر اثر حوادث و بيشتر بيماري‌هاي ناشي از کار جان خود را از دست مي‌دهند و اين درحاليست که اغلب بيماري‌ها و حوادث شغلي قابل پيشگيري هستند.

به گزارش وبدا، در متعارف‌ترین تعریف از کار و سلامت، به محل کار به عنوان منبع عوامل بیماری‌زا نگاه می‌کند که این عوامل از اضطراب و استرس در کار تا خطرات خاص در کارهای صنعتی مانند عوامل زیان‌آور فیزیکی، شیمیایی، ارگونومیکی و بروز انواع سوانح، سرطان‌ها و بیماری‌ها در حال تغيير است.

شرایط بد فیزیکی کار، کار نوبتی و شيفتي، کار بیش از ظرفیت و توان فرد، نبود امنیت شغلی و ... همه منابع استرس‌زای محیط کار هستند.

*تعريف بيماري‌هاي شغلي

مديرگروه بهداشت محيط و حرفه‌اي مركز بهداشت خراسان رضوي در تعريف بيماري‌هاي شغلي، اظهار کرد: بیماری‌های شغلی در اثرمواجهه با عوامل مضر شیمیایی و بیولوژیکی،ارگونومیکی و خطرات فیزیکی محل کار بوجود می‌آیند و الزاما عوامل ايجاد کننده اين نوع بيماري‌ها در محيط کار است؛ مانند کساني که با آزبست سر و کار دارند که احتمال ابتلا به سرطان ريه در آنها بيشتر است.

به گزارش وبدا، آزبست بعد از سرب و جيوه بعنوان خطرناك‌ترين ماده براي محيط زيست و سلامت انسان محسوب شده است و الیاف آزبست می‌تواند به ذرات بسیار ریز و غیرقابل رویتی تبدیل شود؛ این ذرات نامرئی که قطر آن‌ها کمتر از نيم میکرون است و هنگام تنفس به اعماق شش نفوذ می‌کنند و برای همیشه آنجا می‌مانند و با گذشت زمان این ذرات بر اثر تحریکات مداوم سبب بیماری‌های آزبستوزیس (Asbestosis)، سرطان ریه و یا بیماری مزوتلیوما (Mesothelioma) شوند که در نهایت به مرگ منتهی می‌شوند.

*کري شغلي از شایع‌ترین مشکلات کشور است

مهندس حسني در ادامه تشريح مخاطرات بهداشتی محیط کار به اين نکته اشاره کرد که در محیط کار عواملی مانند سر و صدا، ارتعاش، اشعه یونیزان و غیریونیزان و شرایط جوی نامناسب می‌توانند بطور منفی بر سلامت شاغلان تاثیر بگذارند، و در اين ميان از دست دادن شنوایی ناشی از تماس با سروصدا یکی از شایع‌ترین مشکلات بهداشت حرفه‌ای کشور است که به آن کري شغلي مي‌گوييم.

*80 درصد شاغلان در کشورهای در حال توسعه در معرض مخاطرات عوامل فیزیکی قرار دارند

آمارها بيانگر آنست که بین 10 تا 30 درصد نیروی انسانی شاغل در کشورهای توسعه‌یافته و تا 80 درصد نیروی انسانی شاغل در کشورهای در حال توسعه در معرض مخاطرات عوامل فیزیکی قرار دارند.

*برنامه‌هاي بهداشتي مرکز براي سلامت شغلي

مديرگروه بهداشت محيط و حرفه‌اي مركز بهداشت خراسان رضوي عنوان کرد: در برنامه‌ريزي‌هاي ما، تمامي مشاغل در استان بازديد مي‌شوند و وضعيت کارگران و کارکنان مورد بررسي قرار مي‌گيرد اما در اين ميان برخي مشاغل مانند صنايع با ريسک بالا و سلامت شغلي آنهايي که در ريخته‌گري‌ها با سيليس و يا در باتري‌سازي‌ها با جيوه و يا در دباغي‌ها و ... سر و کار دارند، بايد بيشتر مورد توجه قرار گيرد.

مهندس حسني حذف و کنترل آلاينده‌هاي سيليس در محيط کار، پيگيري براي حذف استفاده از آزبست در پروسه‌هاي توليدي، کنترل آلاينده‌هاي شيميايي بويژه سرب،جيوه و کروم در پروسه‌‌هاي توليدي و کنترل صداي بيش از حد در محيط کار به روش فني مهندسي و مديريتي، برنامه توسعه ارگونومی در محيط‌هاي کاري و برنامه سامان‌دهي روشنايي در محيط کاري را از برنامه‌هاي بهداشتي گروه بهداشت محيط و حرفه‌اي مرکز عنوان کرد.

به گفته وي، برنامه بهداشت کشاورزي و انجام بازرسي و معاينات شاغلان از سوي پزشک خانواده و اقدامات آموزشي، برنامه بهسازي محيط کار قاليبافان و انجام معاينات شاغلان در قالب طرح بقا، پيگيري انجام معاينات ادواري در کارگاه‌ها و کارخانجات به منظور پيشگيري از بروز بيماري‌هاي شغلي، فعال کردن کميته‌هاي حفاظت فني و بهداشت کار در کارخانجات با حضور پرسنل بهداشت حرفه‌اي(بخش خصوصي)، برنامه تشکيلات بهداشت حرفه‌اي در کارخانجات(مرکز بهداشت کار براي کارخانجات بالاي 500نفر، خانه‌هاي بهداشت کارگري براي کارخانجات 50 تا زير 500نفر و ايستگاه‌هاي بهگر براي کارگاه‌هاي 20 تا زير 50نفر)، اجراي ماده5 قانون مديريت پسماندها(سلامت ايمني و بهداشت عوامل اجرايي)، تجهيز و راه‌اندازي خدمات طب کار در مراکز بهداشتي و درماني دولتي و صدور مجوز خدمات طب کار و بهداشت حرفه‌اي براي بخش خصوصي و انجام کارشناسي و سنجش آلاينده‌هاي محيط کار از مهمترين برنامه‌هاي بهداشت محيط و حرفه‌اي مرکز بهداشت خراسان‌رضوي است.

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image