451.jpg - 14.83 kBبر اساس آمارها، در سال گذشته حدود  3 درصد از کل موارد بستری مسمومیت ها و  9 درصد  موارد مسمومیت های شیمیایی مربوط به مسمومیت با گاز منوکسیدکربن بوده و حدود 2.5 درصد از کل موارد فوت ناشی از مسمومیت ها طی سال 1401 ناشی از مسمومیت با این گاز بوده است. کودکان، افراد مسن، افراد دارای بیماری زمینه ای قلبی و تنفسی در ریسک بالاتری از نظر عوارض این مسمومیت هستند.

مدیرگروه سم شناسی بالینی و مسمومیت‌های دانشگاه علوم پزشکی مشهد و رئیس بخش مسمومین بیمارستان امام رضا(ع) گفت: هر ساله با شروع فصل سرما شاهد افزایش مراجعه به دلیل مسمومیت با گاز منوکسیدکربن هستیم.

دکتر بیتا دادپور در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: گاز منوکسیدکربن که به قاتل خاموش مشهور است، گازی بی‌رنگ و  بدون بو است. این گاز از سوختن هر نوع سوخت کربنی اعم از نفت، گاز شهری و مایع، بنزین، گازوئیل و زغال سنگ ایجاد می‌شود و مشکلات بسیاری را در افرادی که دچار گازگرفتگی شده‌اند ایجاد می‌کند.

رئیس بخش مسمومین بیمارستان امام رضا(ع) با بیان اینکه گاز منوکسیدکربن تمایل زیادی به اتصال به هموگولوبین دارد و در واقع جای اکسیژن را می‌گیرد، خاطرنشان کرد: این گاز موجب اشکال در حمل اکسیژن به بافت‌های مختلف بدن شده و در پی آن عوارض مختلفی در سیستم های مختلف بدن از جمله سیستم عصبی، قلب و عروق، تنفسی و غیره ایجاد می‌شود.

دکتر دادپور تصریح کرد: هرچه غلظت گاز منوکسیدکربن در محیط بیشتر باشد به همان نسبت عوارض بیشتر و شدیدتری ایجاد می کند.  علائم  این مسمومیت با سردرد، سرگیجه، ضعف و بیحالی ، حالت تهوع شروع شده در ادامه درد شکم، تعریق، بی‌حسی دست و پا و تنگی نفس رخ می دهد و در موارد شدیدتر اختلال هوشیاری، تشنج، عدم قدرت تحرک، نارسایی قلبی، انفارکتوس قلبی، عوارض شدید مغزی و نارسایی تنفسی قابل انتظار است. این مسمومیت در صورت عدم درمان سریع ممکن است حتی منجر به فوت شود.

مدیرگروه سم شناسی بالینی و مسمومیت‌های دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: ضرورریست اقدامات ایمنی و احتیاط های لازم برای پیشگیری از این مسمومیت به دقت انجام و پیگیری شود. خروجی دود‌کش‌ها در همین ابتدای فصل سرد بررسی شود و مسدود نباشد. از کلاهک‌های اچ شکل در دهانه دود کش استفاده شود. اگر لوله بخاری سرد باشد نشان از خروج نامناسب گاز بوده، همچنین شعله مداوم نارنجی بخاری زنگ خطری برای  احتمال مسمومیت با گاز منوکسیدکربن است.

دکتر دادپور بیان کرد: ماندن در پارکینگ و داخل ماشین با موتور روشن ، روشن کردن وسایل گرمایشی مثل پیک نیک داخل اتاقک کامیون توسط راننده از دیگر مواردی است که می تواند با خطر مسمومیت همراه باشد.

وی خاطرنشان کرد: همچنین در زمان برخورد با بیمار دچار گاز گرفتگی باید به محض حضور در محل بلافاصله پنجره‌ها را باز کرده و فرد بیمار را سریعاً از محل آلوده خارج نموده و هر چه سریع‌تر اکسیژن درمانی را برقرار کرد.

 

 

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image