هم زمان با روز جهانی نوزادان نارس، همایش علمی با حضور اساتید هیأت علمی، پرستاران و همکاران مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد.
به گزارش وب دا، در این همایش آخرین مطالب و نکات آموزشی و تجارب مفید اساتید هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به پرستاران و همکاران ماما ارائه شد.
تولد نوزاد نارس؛ ترومای خانوادگی با تبعات روانی، عاطفی و مالی
دکتر اشرف محمد زاده فوق تخصص طب نوزادی و پیرامون تولد، در این همایش با بیان اینکه 10درصد از موارد تولد در سطح جهان مربوط به نوزادان نارس است اظهار کرد: تولد زودرس یکی از علل مهم مرگ و میر در کودکان زیر 5 سال است که 75 درصد آن قابل پیشگیری است. از نظر فیزیولوژی یک کودک باید 9 ماه در شکم مادر باشد تا فرایند تکامل کامل شود و در مواردی که این امر محقق نمی شود زحمت این کار پس از تولد بر دوش نوزاد خواهد بود و چه کار سختی است؛ غلبه بر مشکلات قلبی، ریوی، بینایی، شنوایی و...
استاد گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی مشهد به مشکلات روانی ناشی از تولد نارس در آینده این نوزادان هم اشاره کرد و گفت: طبق دو مطالعه علمی انجام شده در آمریکا و سوئد، نوزادان نارس در آینده در برابر مشکلات روانی همچون افسردگی، دوقطبی بودن و روانپریشی مستعدتر خواهند بود و اختلالات دوقطبی به میزان 7 برابر و افسردگی تا 3 برابر بیشتر احتمال بروز در این افراد را دارد. لذا در یک جمله می توان گفت که تولد نوزاد نارس، به منزلهی یک ترومای خانوادگی با تبعات روانی، عاطفی و مالی است .
وی در عین حال تأکید کرد: پیشگیری از وقوع تولد نوزادان نارس می تواند بسیار راحت تر، کم هزینه تر و خوش آتیه تر باشد که این مهم می تواند با بهبود مراقبت های مامایی و مشاوره های به هنگام و آموزش های به موقع ( که توصیه می شود از مقطع دبیرستان برای دختران آغاز شود) تحقق یابد.
دکتر محمد زاده در خصوص اقدامات مراقبتی لازم برای کودکان نارس نیز گفت: تماس بدنی نوزاد نارس با مادر و تغذیه با شیر مادر که می تواند تأمین کننده تمام نیازهای جسمی نوزاد باشد بایستی مورد توجه قرار گیرد. همچنین به خاطر داشته باشیم که هر سه روز تأخیر در تولد نوزاد نارس، می تواند تأثیری مستقیم بر ضریب هوشی او داشته باشد، پس تا حد ممکن باید برای رشد و تکامل او زمان بخریم.
اهمیت غربال گری در تشخیص ناهنجاری های جسمی نوزادان نارس
دکتر احمد شاه فرهت فوق تخصص طب اطفال نیز در این همایش با بیان اینکه در هر سال تعداد 160 هزار نوزاد نارس در ایران متولد می شوند افزود: تشخیص به موقع ناهنجاری های جسمی نوزادان نارس از طریق شیوه های مختلف غربالگری اهمیت بسزایی دارد و هر یک از این اقدامات غربالگری می تواند زمان طلایی داشته باشد که نباید از دست برود. مثلا در بحث غربالگری شنوایی نوزادان تست شنوایی حتما باید در یک ماه اول تولد انجام شود و در صورت ثابت شدن مشکل شنوایی در طول سه ماه اول تولد، اقدامات پزشکی جهت کاشت حلزون لازم است که از ماه ششم تولد آغاز شود تا کودک دچار مشکلات جانبی از جمله اختلال در تکلم نشود، اما اینکه کدامیک از شیوه های علامت یابی بیماری اعم از ABR، OR، OAE مورد استفاده قرار گیرد بسته به شرایط بیمار خواهد بود.
وی افزود: در سایر بیماری های احتمالی از جملهDDH یا دررفتگی مفصل و لگن،HEART SCREENING بررسی قلب و تست تیروئیدHYPOTHYROIDISM و همچنین سنجش بینایی ROP نیز باید در زمان مناسب اقدامات لازم صورت پذیرد.
عملکرد خوب دانشگاه در مدیریت وضعیت نوزادان نارس
دکتر احمدیان نماینده وزارت بهداشت و درمان، در همایش روز جهانی نوزادان نارس، با تقدیر از عملکرد دانشگاه علوم پزشکی مشهد در مدیریت موضوعات مختلف و مرتبط با نوزادان نارس ، از جمله تأسیس بانک شیر و تغذیه با شیر مادر و غربالگری به ویژه در زمینه ROP تصریح کرد: اقدامات مجموعه های مختلف دانشگاه اعم از مراکز و خانه های بهداشت که مراقبت از مادران باردار را بر عهده دارند تا مراقبین در بخشNICU که تلاش می کنند عضوی را به جامعه اضافه کنند، همه ارزشمند و ستودنی است.