عضو هیأت علمی دانشگاه و فوق تخصص کلیه بالغین دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به شیوع بیماری سنگ کلیه در جوامع امروزی، بر مصرف مایعات به میزان حداقل 2 و نیم لیتر در هر روز، تحرک داشتن، رژیم غذایی کم نمک و حاوی میوه و سبزیجات، کاهش وزن و عدم مصرف خودسرانهی داروها بویژه کلسیم به عنوان عوامل کاهش دهنده احتمال ابتلا به سنگ کلیه تأکید کرد.
دکتر زهرا لطفی در گفتگو با وب دا، اولویت مقولهی پیشگیری بر موضوع درمان در همه بیماری ها را مورد تأکید قرار داد و گفت: سنگ کلیه معضلی است که امروزه در بیمارستان ها مکرراً با آن مواجه هستیم و توصیه می کنیم که افراد در راستای تغییر سبک زندگی خود، مصرف مایعات را افزایش و از مصرف بی رویه برخی از داروها بدون دستور پزشک که خود می تواند زمینه ساز تشکیل برخی سنگ ها باشد خودداری کنند.
وی با اشاره به اینکه سنگ های کلسیم اگزالات شایع ترین سنگ های کلیه هستند افزود: همانطورکه کاهش وزن نقش مهمی در درمان بیماران مبتلا به فشارخون دارد، در این بیماری نیز توصیه می کنیم فرد وزنش را کاهش دهد، چون چاقی از عواملی است که بر شروع بیماری های سنگ کلیه تأثیر دارد و گاهی فرد باید بر اساس نوع سنگ اختصاصی که دارد درمان های دارویی مختص آن سنگ رادریافت کند ضمن اینکه توصیه می شود، فرد مبتلا به سنگ کلیه در زمان شروع حملات درد و دفع، آنها را جمع آوری کند، تا با ارائه به آزمایشگاه و سپس تشخیص نوع سنگ، درمان های اختصاصی مربوط به آن را از پزشک خود دریافت کند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص سبک تغذیه ای افراد و میزان دریافت قند و نمک در خوراکی های مختلف نیز گفت: مصرف سدیم شامل نمک به میزان کمتر از 2.5 گرم در روز باید باشد؛ یعنی فرد باید از آوردن نمک به سر سفره خودداری نماید. به این ترتیب باعث می شود ترشح ادراری کلسیم کاهش یابد. همچنین از مصرف موادی که حاوی قندهایی مثل ساکاروز و فروکتوز هستند خودداری شود و در مورد سنگ ها به ویژه سنگ های کلسیمی که بیشترین درصد شیوع را دارند، توصیه بر این است که از مصرف نوشیدنی های گازدار و حاوی قندهای مصنوعی و آبمیوه های صنعتی جلوگیری شود، لذا افزایش مصرف میوه و سبزیجات و کاهش وزن در جلوگیری از عود سنگ مؤثر است.
دکتر لطفی اضافه کرد: درمورد بیمارانی که مبتلا به سنگ های کلسیم اگزالات هستند، توصیه میشود که رژیم غذایی آنها حاوی کلسیم کافی باشد؛ البته نه با مصرف مکمل های کلسیم که خطر تشکیل و عود سنگ را تشدید می کند، بلکه این کلسیم باید از طریق وعده های غذایی و مصرف لبنیات یا سایر غذاهایی که غنی از کلسیم هستند، بدست آید و افراد حدود 800 تا 100 میلی گرم در روز باید از رژیمی استفاده کنند که حاوی کلسیم باشد.
وی همچنین تأکید کرد: بیماران مبتلا به سنگ کلسیم اگزالات باید مصرف پروتئین های حیوانی غیر لبنی شامل گوشت، مرغ، غذاهای دریایی و مصرف اگزالات و رژیم غذایی حاوی اگزالات شامل ریواس، گردو و اسفناج را کاهش دهند و از طرفی مصرف مواد قندی که حاوی ساکاروز و فروکتوز که در نوشابه ها و آبمیوه های قندی موجود است را محدود کنند تا از تشکیل و عود سنگ جلوگیری شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص ارائه درمان مناسب به بیماران مبتلا به سنگ کلیه نیز گفت: برای درمان سنگ ها ابتدا با تشخیص نوع سنگ، پزشک درمان خاصی را توصیه می کند. در افرادی که مبتلا به سنگ های اسیداوریکی هستند، در کنار مصرف موادغذایی حاوی قلیا مثل میوه و سبزیجات، کاهش موادغذایی که تولید اسید دارند همچون پروتئین های حیوانی ضروری است. تأکید می شود داروهایی که مهارکننده های گزانتین اکسیداز هستند مانند: آلوپرینول که ترشح اسیداوریک را40 تا 50 درصد، کاهش می دهد در سبد مصرف بیمار قرار گیرد.
دکتر لطفی یادآور شد؛ با شروع فصل سرما برخی افراد برای درمان عفونت های تنفسی مقادیر بالا یعنی بیش از یک گرم ویتامین c برای چند روز متوالی استفاده می کنند که این موضوع به ویژه در افرادی که زمینه تشکیل سنگ دارند می تواند به افزایش رشد سنگ کمک کند. همچنین با توجه به اینکه شیوع سنگ ها درحال افزایش است و یکی از مهم ترین علل آن تغییر سبک زندگی و افزایش مصرف غذاهایی به سبک غربی مانند فست فودها است، با پیشگیری از این عوامل و افزایش تحرک و مصرف مایعات کافی و نیز کاهش غذاهایی که می تواند زمینه ساز سنگ باشد، می توانیم ازدرد و بیماری خود و همینطور ایجاد هزینه برای کشورمان جلوگیری کنیم.