مدیر گروه عفونی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: فصل زمستان به دلیل تجمع افراد در محیطهای گرم و بسته انتشار ویروسها زمینه بهتری برای انتقال پیدا می کند و اگرچه در بسیاری از افراد مخصوصاً جوانها عارضه مهم ندارند ولی در گروه های خاص مثل سالمندان و بانوان باردار ممکن است عوارض خطرناکی ایجاد کنند اما باید توجه داشت که برای درمان باید از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها پرهیز شود.
دکتر علی اکبر حیدری، در گفتگو باوب دا با اشاره به اینکه عفونت های تنفسی در افرادی که از لحاظ سیستم ایمنی دچار نقصان هستند یا مبتلا به بیماریهای سرطانی و شیمی درمانی هستند، این بیماری به شکل جدی تر بروز می کند، خاطر نشان کرد: همچنین در افراد بالای ۵۰ سال و به خصوص ۶۰ سال و به ویژه در سالمندان، بیماریهای مزمن قلبی و عروقی، مغزی، کبدی و دیابت میتواند مشکل ساز شود.
وی با اشاره به اینکه پیشگیری بهتر از درمان است، تصریح کرد: موثرترین راه برای عدم ابتلا به عفونت های تنفسی رفتارهای فردی برای پرهیز از حضور در اجتماعات و دریافت واکسن است.
دکتر حیدری با بیان اینکه واکسنهای ایرانی و خارجی برای بیماریهای آنفلوانزا و کووید در دسترس است که بیش از ۶۰ درصد موثر است، ابراز کرد: واکسنهای ایرانی آنفلوانزا که اکنون در بازارموجود است یا از طریق مرکز بهداشت قابل تهیه است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه واکسنهای خارجی آنفلوانزا هم در بازار موجود است که میتوان در افراد ۶ ماه به بالا مورد استفاده قرار گیرد، عنوان کرد: واکسن آنفلوانزا از ۶ ماه تا بزرگسالی و سالمندی قابل استفاده است ولی بیشتر برای افراد در معرض خطر استفاده می شود .
مدیر گروه عفونی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه واکسنهای آنفلوانزا ی خارجی برای بانوان باردار منعی ندارد و در هر سه ماهه اول و دوم و سوم قابل استفاده است ، ابراز کرد: هر بانویی که در فصل پاییز و زمستان باردار است یا قصد بارداری دارد بهتر است از واکسن استفاده کند.
دکتر حیدری با اشاره به اینکه در مکانها و فضاهای عمومی به خصوص در بسته و بدون تهویه و در داخل اتوبوسها و قطار و هواپیما و امثال آن استفاده از ماسک بخصوص برای گروههای پرخطر قابل توصیه است، اظهار کرد: شستشوی دست بسیار مهم است و لازم است که قبل از مصرف غذا حتماً دستها شسته شود وقبل از شست و شو از بردن دست به سمت دهان و بینی خودداری شود.
وی با اشاره به اینکه در هنگام سرفه و عطسه از دستمال و یا از ناحیه آرنج دست استفاده شود، اظهار کرد: تب وجه افتراق بین علائم سرماخوردگی و آنفلوانزا است، البته در سالمندان ممکن است علائم به شکل واضح نباشد و هر سالمندی که دچار اختلال در عملکرد روزانه شود و یا دچار افتادگی ناگهانی، بیاختیاری ادرار و یا عدم ارتباط و اشکال در امور روزانه شود باید به این عفونتهای خطیر هم فکر کرد و از پزشک کمک گرفت .
دکتر حیدری افزود: برای درمان سرماخوردگی استراحت ،مصرف سوپ ،عسل و لیمو در علائم خفیف و یا در کووید و آنفلوانزای خفیف قابل توصیه است برای موارد پیچیده نیز پزشک درمان های مورد نیاز را ارائه می دهد.