در دهه های اخیر شیوع اعتیاد یا وابستگی به مواد در جمعیت جهان رو به فزونی بوده است. این فزونی در جمعیت جوان بیشتر و چشمگیرتر بوده است. آثار سوء مصرف مواد بر فرد، خانواده و جامعه بر کسی پوشیده نیست، به طوری که هر سال هزینه های سنگینی را بر اقتصاد کشورها تحمیل می کند.
امروزه فرض بر آن است که پیشگیری از اعتیاد آسان تر از درمان آن است. با توجه به تفاهم نامه پیشگیری از اعتیاد ستاد مبارزه با مواد مخدر ریاست جمهوری با معاونت فرهنگی دانشجویی در سال ۱۴۰۲ و نیز اهمیت نقش همتایاران در جلوگیری از شیوع آسیب های روانی- اجتماعی در میان دانشجویان و هم چنین انتقال تجربیات و مهارت های مقابله ای به سایر افراد ، اداره مشاوره و سلامت روان اقدام به برگزاری سلسله دوره های آموزشی تئوری و بازدید های میدانی برای همتایاران فعال در حیطه اعتیاد نموده است.
به گزارش وب دا، در این راستا کارگاه هایی برای همتایاران اداره مشاوره و سلامت روان برگزار گردید که در آن ها کارشناسان اداره مشاوره به بررسی روند اعتیاد، روش های پیشگیری از آن،اموزش خود مراقبتی و دیگر مراقبت ها در برابر پیشنهاد مصرف مواد و غیره پرداختند.
به منظور آشنایی دانشجویان با عوامل زمینه ساز و مستعد کننده اعتیاد و هم چنین مشاهده سیر درمانی اعتیاد ، اداره مشاوره برنامه بازدید از بخش های درمانی اعتیاد بیمارستان ابن سینا مشهد با حضور ۸ نفر از همتایاران انجام شد.
در ابتدا، بازدید ازدرمانگاه متادون و توضیحات مسئول فنی و پزشک کلینیک در خصوص نحوه درمان و پذیرش و همچنین ریسک فاکتورهای افراد مبتلا انجام پذیرفت. درمان با متادون یکی از اقدامات پر اهمیت و اساسی است که در راستای برنامه های کاهش آسیب انجام می شود این برنامه ها مجموعه راهبرد هایی از نوع پیشگیری ثانویه هستند که با دو هدف افزایش ارتباط معتادان با مراکز اجتماعی، به خصوص مراکز بهداشتی در کشور های مختلف شکل گرفته اند. درمان با متادون امکان عدم استفاده از مواد غیر قانونی را برای بیمار فراهم می آورد. درعین حال مصرف منظم و در از مدت آن ازعود مجدد مصرف موادغیرقانونی پیشگیری می کند. بدنبال این درمان دارویی عموما کیفیت وضعیت روانی و جسمانی بیمار بهبود می یابد.
پس از درمانگاه متادون،بازدید همتایاران از درمانگاه مواد در کلینیک ویژه بیمارستان صورت گرفت و دانشجویان با نحوه پذیرش و ویزیت بیماران و خدماتی که به آن ها داده می شود آشنا شدند.
در ادامه دانشجویان و همتایاران از بخش ۴ بستری مردان( بخش بیماران مبتلا به سوء مصرف مواد) بازدید کرده و با ۴ نفر از افراد مبتلا و بستری در بخش مصاحبه و گفتگو صورت گرفت.در این بخش این امکان فراهم آمد تا دانشجویان سوالات خود را درخصوص مدت زمان مصرف، نوع ماده اعتیاد آور ،تعداد دفعات ترک، مشکلات ایجادشده برای فرد در اثر اعتیاد و عوامل بازگشت مجدد به مواد از درمان جویان از نزدیک بپرسند.
در پایان بازدید از واحد روانشناسی بیمارستان و آشنایی ابتدایی در خصوص درمان ماتریکس و درمان های روان شناختی مواد و دلایل مصرف و علائم مصرف مواد با حضور کارشناس واحد فوق انجام پذیرفت.