278.jpg - 14.43 kBعضو هیات علمی گروه سوختگی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: مهمترین عامل سوختگی در کودکان مایعات داغ مثل آب جوش، چای داغ  غذاهای مایع داغ است که اکثر سوختگی ها قابل پیشگیری هستند .

دکتر علی احمد آبادی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه علاوه بر سوختگی با مایعات داغ، سوختگی با شعله اتش و مواد شیمیائی و سوختگی الکتریکی نیز گاهی در کودکان دیده می شود خاطر نشان کرد:  کودکان به دلیل جثه کوچک و مقاومت پایین بدنی بسیار مستعد عفونت بعد از سوختگی هستند همچنین به این دلیل کودکان برای مراقبت های بعد از سوختگی همکاری خوبی ندارد، بد شکلی ها بعد از سوختگی درکودکان زیاد دیده می شود، بنابراین پیشگیری از سوختگی در کودکان اهمیت دارد .

وی ادامه داد: اولین نکته پیشگیرانه این است که باید به کودک بیاموزیم  آشپزخانه محیط خطرناکی است و از بازی کردن در آشپزخانه پرهیز شود همچنین  طراحی و چیدمان وسایل آشپزخانه در ایمنی کودکان موثر است به عنوان مثال گذاشتن سماور روی اپن به راحتی می تواند باعث واژگونی سماور شود زیرا کودکان اجسام روی بلند ی را می گیرند و به سمت خود می کشند بنابراین والدین از سماور سه پاسه استفاده نکنند واگر استفاده می کنند جایی دور از دسترس کودکان قرار دهند. 

دکتر احمد آبادی تاکید کرد: خانواده ها برای پخت و پز بهتر از شعله های عقب اجاق گاز استفاده کنند زیرا اگر کودک ظرف داغ را به سمت خود بکشد حجم مایع زیاد داغ زیادی روی او واژگون می شود که درصد زیادی از سطح بدن کودکان را دچار سوختگی می کند و خطر جانی حتی برای کودک می تواند به همراه آورد.  

وی با بیان اینکه خانواده هایی که کودک دارند چایی را با حداقل اب درست کنند و کتری های که قسمت پایین پهن و وسیع دارد را استفاده کنند زیرا  این موضوع باعث می شود که درصد اب کمتری روی کودک بریزد،  خاطر نشان کرد: از اوردن ظروف حاوی مایعات گرم و قرار دادن در مسیر رفت و امد کودکان خودداری کنند  ، همچنین ظرف حاوی مایع داغ مثل قوری و کتری و استکان چای روی رو میزی قرار ندهید زیرا  کودک با کشیدن رو میزی به سمت خود، دچار سوختگی می شود.  

وی با بیان اینکه پخت و پز روی وسایل  گرمایشی مثل بخاری و شوفاژ می تواند موجب واژگونی ظرف داغ روی کودک شود، بیان کرد: از قرار دادن ظروفی که دهانه گشاد دارند مثل قابلمه بزرگ که حاوی مواد داغ مثل رب ،مربا یا آش و... یا اب داغ برای برنج هستند ، در کف زمین خود داری کنند زیرا اگر کودک در درون این قابلمه بیفتد دچار سوختگی های شدید و عمیق می شود و بسیار خطرات جدی برای کودک به همراه دارد.  

وی با بیان اینکه سوختگی با اب داغ ،اب گرم کن یا پکیچ نیز خطراتی برای کودک به همراه دارد، ابراز کرد: برخی از خانواده ها درجه اب داغ اب گرمکن روی 80 یا 90 می گذارند و بعد برای استفاده اب سرد را باز می کنند این در حالی است که درجه آب باید روی 49 درجه باشد زیرا آب داغ برای سالمند و کودک خطر دارد و در دستشویی ویا حمام موجب سوختگی این افراد می شود.  

دکتر احمدآبادی با بیان اینکه غیر از سوختگی با مایعات داغ، سوختگی با آتش هم  برای کودکان اتفاق می افتد، گفت: برخی از کودکان و یا نوجوانان که در فصل سرد سال مشغول بازی در محیط بیرون از منزل هستند، ممکن احساس سرما کنند و اتش روشن کنند و یکی از افراد با ریختن بنزین یا نفت روی اتش و یا اسپری حشره کش باعث شعله ور شدن اتش شود و این اتفاق موجب سوختگی شدید در آنها می شود. 

وی با بیان اینکه نگه داشتن مواد اشتعال زا مثل بنزین ،الکل و تینر می تواند به حالت انفجاری آتش را شعله ور کند بنابراین خانواده ها به هیچ وجه گالن بنزین داخل ماشین نگه ندارند، گفت:

یکی از سناریوهای تکراری در اتش سوزی کودکان این است که خانواده ای به بیرون شهر می روند یکی از والدین برای ایجاد اتش کمی بنزین می اورد و کودک این حرکت را می آموزد در یک لحظه که خانواده غفلت می کند ظرف محتوای بنزین را روی اتش خالی کند و اتفاق بسیار بدی برای کودک رخ دهد که موارد متعدد از این موضوع را شاهد بودیم. 

وی ادامه داد: همچنین استفاده از ژل های اتش زا که به سرعت اتش می گیرند و شعله ابی کمرنگ ایجاد می کند  نیز برای کودکان خطر دارد زیرا  کودک در حال سوختگی است و لی چون شعله دیده نمی شود خانواده متوجه شرایط کودک نمی شوند و چون این ژل ها چسبنده هستند و به سطح پوست می چسبند سوختگی های عمیق و بدی را ایجاد می کنند. 

دکتر احمدآبادی بیان کرد: سوختگی با مواد شیمیائی نیز اسید ها و قلیا ها مانند  مایعات لوله بازکنی و چاه بازکنی نیز در کودکان دیده می شود والدین نباید بعد از استفاده  از این وسایل آنها را در خانه نگهداری کنند زیرا کودکان ممکن است که این مایعات را بخورند و یا روی خود بریزند،  

بدترین اتفاق این مایعات این است که مایعات اسیدی را در بطری نوشابه می ریزند و کودک با نوشیدن آنها دچار سوختگی داخلی می شود و هم روی بدنش بریزد و از بیرون نیز دچار سوختگی می شود. 

وی گفت: سوختگی الکتریکی در کودکان با وارد کردن یک فلز به درون پریزها رخ می دهد از همین رو باید پریزها حافظ داشته باشد که پریزهای قدیمی این حالت را ندارند بنابراین کودکان خیلی راحت دچار برق گرفتگی شدید می شوند همچنین سیم های لخت در خانه می تواند سوختگی عمیق و بدی در کودکان ایجاد کند .

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه  در هنگام خروج جریان برق دستها حالت چنگ شده می گیرند و سوختگی ها عمیق ایجاد کند و حتی می تواند باعث ایست قلبی و یا نارسایی کلیه شود ، ابراز کرد: سوختگی عمیق میتواند منجر به قطع عضو شود و متاسفانه هر ساله چندین مورد ان را مشاهد می کنیم . 

وی تاکید کرد: فصل سرما شروع شده خانواده ها باید  مسیر دود کش را تا پشت بام چک کنند که با برگ و  لانه پرندگان بسته نشده باشد و وسایل گرما زا را سرویس کنند که مجبور نشوند در شب سرد از وسایل گرمایشی  سرویس نشده استفاده کنند زیرا می تواند منجر به گاز گرفتگی و نشت گاز و انفجار منزل و اتفاق ناخوشایند برای کل خانواده شود. 

دکتر احمدآبادی گفت: از وسایل بدون دود کش مثل پیک نیک برای گرمایش استفاده نکنید زیرا با مصرف اکسیژن موجب مسمومیت با گاز منواکسید کربن می شود. 

وی با بیان اینکه شلنگ یا بست بخاری را چک کنید، ابراز کرد:  خانواده ها که از کپسول گاز استفاده می کنند اگر این پسول  نشتی داشته باشد میتواند موجب اتفاقات بسیارخطرناک برای کل خانواده شود.

 

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image