عضو هیات علمی گروه پوست دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به کاربرد مکرر مواد شوینده و پاک کننده بمنظور تمیزکاری در ایام پایانی سال گفت: شوینده ها معمولا از طریق تماس مستقیم با پوست و همین طور از طریق بخارات و گاز متصاعد شده از آنها می توانند باعث تحریک و آسیب به پوست شوند .
دکتر معصومه حسيني نژاد، در گفتگو با وبدا، ضمن بیان این مقدمه که پوست یکی از بزرگترین ارگان های بدن، در مواجهه با عوامل خارجی است و بدن را در مقابل عوامل آلرژن و میکروبی محافظت می کند، افزود: بیرونی ترین لایه پوست لایه شاخی است که آن را تشبیه می کنند به یک دیوار آجری، که آجرهای این دیوار را سلول های مرده پوست تشکیل می دهند و ملات بین آنها را اسیدهای چرب ، کلسترول و سرامید . این لایه سد نفوذ ناپذیری برای عوامل بیرونی هست و به هر ماده ای اجازه ورود به پوست را نمی دهد. اما شوینده ها موادی هستند، که برای تمیز کردن و از بین بردن کثیفی، چربی و سایر مواد از سطوح استفاده می شوند و هنگامي که به صورت اتفاقی با سطح پوست تماس پیدا می کنند، باعث از بین رفتن ملات بین این دیواره ی آجری پوست شده و سد دفاعی پوست را مختل می کنند.
وي درباره اثراتي که شوينده ها بر روي پوست باقي مي گذارند، افزود: اثری که این مواد می توانند روی پوست بگذارند، تحت تأثیر فاکتورهاي مربوط به ماده تمیز کننده مثل غلظت ماده شوینده ، طول مدت و تکرار تماس و فاکتورهای مربوط به فرد مثل زمینه ی خشکی پوست، و جنسیت و سن فرد بوده و همچنین فاکتورهای محیطی؛ از جمله درجه رطوبت و سرد بودن هوا. به عنوان مثال تماس با یک ماده ی شوینده ی قوی در ساعات زیادی از روز، در روزهای متوالی و در آب و هوای سرد در یک خانم میانسال که از کودکی پوست خشکی دارد می تواند، منجر به آسیب بیشتری شود.
متخصص پوست بيمارستان امام رضا(ع) در ادامه بر رعایت برخی نکات جهت محافظت هر چه بیشتر از پوست تاکید کرد و گفت انتخاب مواد شوینده ی سازگار با پوست، عدم ترکیب چند شوینده با هم و مصرف هر کدام از شوينده ها جدا از يکديگر، پرهيز از ترکیب کردن مواد شوینده با آب داغ ، استفاده از دست کش نخی یا پلاستیکی و یا ترکیب هر دو می تواند نکات مهمی در بحث محافظت از پوست باشد. ( البته بايد در نظر داشت، که پوشیدن طولانی مدت دست کش نایلونی می تواند باعث عرق کردن دست و افزایش شدت آسیب شود)، همچنین استفاده از وسایل کمکی مثل فرچه یا برس جهت پرهيز از تماس مستقيم ، شستن دست ها با آب ولرم ، شستن دست با شوینده های ترجيحا غیر صابون، استفاده مکرر از کرم ها و پماد های مرطوب کننده، جهت پيشگيري از خشکي پوست، استفاده از کرم مرطوب کننده مثل وازلین یا اوسرین برای دست ها، بعد ازهر بار شستن در هنگام خانه تکاني و استفاده از مواد شوينده، جهت آسيب کمتر به پوست بايد رعايت شود.
وي در پايان یادآورشد؛، رسم خانه تکانی را با همکاری همه اعضای خانواده با شادی و سرزندگی برگزار کنیم، بدون اينکه تمام مسئوليت هاي خانه تکاني به عهده يک شخص باشد و بايد جسم خود، به ویژه پوست دست و صورت در مواجهه با مواد شوینده مراقبت کنیم، تا در کمال سلامت و زیبایی به استقبال بهار برویم.