دکتر سید علی موسوی شایق دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد و عضو مرکز تحقیقات ارتوپدی با اشاره به فعالیتهای آزمایشگاه پژوهشهای استخوان و مفصل در مرکز تحقیقات ارتوپدی دانشگاه گفت: در این مجموعه که از سال ۹۷ به صورت رسمی آغاز به کار کرده، فرایند طراحی و ساخت instrument و تجهیزات مرتبط با ارتوپدی و جراحی های ارتوپدی، انجام میشود.
دکتر علی موسوی شایق در گفتگو با وبدا، از فعالیتهای پژوهشی اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در زمینه طراحی و ساخت ادوات و تجهیزات مرتبط با ارتوپدی و جراحی ارتوپدی به عنوان محور فعالیت های آزمایشگاه پژوهشهای استخوان و مفصل دانشگاه علوم پزشکی مشهد که در بیمارستان قائم (عج) مستقر است، نام برد و افزود: این فعالیتها بین رشته ای بوده و با همکاری اساتید بالینی، جراحان ارتوپدی و اساتید متخصص در حوزه علوم پایه و مهندسی انجام میشود.
عضو واحد توسعه تحقیقات بالینی بیمارستان قائم(عج) ادامه داد: از جمله فعالیتهایی که در این مرکز انجام شده، اخذ گرنت پژوهشی موسسه نیماد در سالهای اخیر بوده که بالغ بر دو میلیارد تومان گرنت را شامل میشود همچنین در حوزه طراحی پروتزهای مربوط به تاندون ها و طراحی و ساخت اسکلتهای مصنوعی برای افزایش توانایی حرکت بیماران، قعالیتهای خوبی با همکاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد و دانشگاه فردوسی انجام شده است. این نکته نیز قابل ذکر است که تجهیزات خریداری شده در آزمایشگاه، از سوی گرنت های مربوط به موسسه نیماد و در نتیجهی ثبت پروپوزال های موفق محقق شده است. همچنین با استفاده از بودجههای اخذ شده از موسسه نیماد توانستیم بخشی از آزمایشگاه را تجهیز کنیم که از مهمترین آنها پروپوزال مربوط به طراحی و ساخت پولیهای مصنوعی برای ترمیم تاندونهای دست بود.
وی بهره گیری از دستگاه الکترودیسی برای تولید انواع نانو الیاف بمنظور دارورسانی به بافت یا تاندون و همچنین پیشگیری از چسبندگیهای حین جراحی را از دیگر قابلیتهای این آزمایشگاه برشمرد و افزود: یک بخش الکترونیک نیز در این مجموعه دایر است که کار طراحی مدارهای الکترونیکی جهت ساخت برخی از دستگاهها و instrument را انجام میدهد. همچنین بخش مهندسی داریم که انواع کامپیوترها و شبیه سازیهای کامپیوتری را انجام میدهد، به این ترتیب که ابتدا طراحی مهندسی انجام شده و با شبیه سازی کار را ادامه میدهیم و در نهایت ساخت در آزمایشگاه انجام میشود.
دکتر موسوی شایق همچنین گفت: قسمتی در این آزمایشگاه وجود دارد که برای ساخت و نمونه سازی سریع مدل ها به کار میرود و شامل دستگاههای 3D پرینتر، CNC دقیق و برش لیزر است که برای ساخت نمونه های اولیه هر instrument که تحقیقات آن در آزمایشگاه انجام شده بکار می رود. یکی دیگر از پروژههای فعال در این آزمایشگاه طراحی و ساخت دستگاههای مربوط به تولید حاملهای نانودارویی است که با استفاده از تکنولوژی میکروفلوئیدیک قادر به تولید نانوحاملها به روش یک مرحلهای خواهد بود.
وی دستاوردهای پژوهشی این مجموعه را نیز یادآور شد و گفت: تاکنون اختراعات متعدد داخلی و خارجی توسط اعضای مرکز تحقیقات ارتوپدی به ثبت و تولید صنعتی رسیده که از قبیل آن میتوان به فیکساتورها و پروتزها اشاره کرد.