203.jpg - 14.63 kBاستادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد و فلوشیپ جراحی چاقی و لاپاراسکوپی پیشرفته، از جمله علل موثر در چاقی را سوق یافتن سبک زندگی، به سمت فست فودها و کاهش فعالیت فیزیکی افراد عنوان کرد.

دکتر امین دلیلی، در گفت و گو با وب دا با بیان اینکه در گذشته تعداد افراد چاق کمتر بود و طی چند دهه اخیر افزایش این بیماری تبدیل به یک اپیدمی تبدیل شده افزود: در دوران همه گیری کووید با خانه نشین شدن مردم و کاهش فعالیت ها، چاقی بسیاراوج گرفت.

وی، اطلاق بیماری به موضوع چاقی را مربوط به سال 2000 میلادی دانست و در تعریف این بیماری گفت: چاقی، اضافه چربی است که نباید در بدن وجود داشته باشد و چربی ها در قسمت های مختلف بدن از جمله قلب، داخل شکم، عضلات و اطراف ران ها، در صورت عدم فعالیت فیزیکی فرد تجمع پیدا می کنند و باعث تغییر شکل و بدشکلی بدن می شود. و بدن فرد از نظر فنوتیپ، شکل سیب یا گلابی مانند به خود می گیرد.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اضافه کرد: در گذشته به دلیل اینکه مردم فعالیت بدنی زیادی داشتند، وجود مقداري چربی در غذا برای فرد مشکلی ایجاد نمی کرد و یا در دوره ای که تلفن همراه موجود نبود، مردم فعالیت بدنی بیشتری داشتند، بنابراین انرژی و چربی بدن کاهش می یافت. اما در حال حاضر خانه نشینی، استفاده زیاد از موبایل و کامپیوتر و نیز سوق یافتن سبک زندگی های امروزی به سمت فست فودها و کاهش فعالیت فیزیکی موجب افزایش چاقی شده است.

دکتر دليلي در ادامه با اشاره به اینکه موضوع ژنتیک در بروز چاقی نقش موثری دارد و در خانواده ای که پدر و مادر چاق هستند، فرزند آنها هم اغلب تپل می شود افزود: چاقی باعث ایجاد بیماری های همراه، همچون بیماری متابولیک، مانند قلب و عروق، دیابت، بیماری های آسم، نارسایی های تخمدان در خانم ها یا سندرم پلی کیستیک، دردها و ساییدگی های زانو می شود، به همین دلیل است که سازمان بهداشت جهانی چاقی را مانند بیماری های دیابت یا قلبی عروقی یک بیماری در نظر گرفته است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: شاخص بین المللی به نام ) Body Mass Index(BMI) یا شاخص توده بدنی وجود دارد که مبتنی بر تقسیم وزن فرد برمجذور قد است. BMIمعیاری است که از طریق آن برای طبقه بندی چاقی، چاقی شدید یا مفرط و اضافه وزن افراد می توانیم از آن استفاده کنیم.  عددی که به دست می آید بین 18.5 تا 40 است و لذا، در صورتی که وزن بدست آمده کمتراز18.5 باشد، فرد لاغر، بین 18.5 تا 25 وزن فرد نرمال و اگر بین25 به بالا باشد، اضافه وزن و چاقی ها شروع می شود.  بنابراین وزن بین 15 تا 29-30 اضافه وزن و بیشتر از30 چاقی در نظر می شود. در نتیجه عدد به دست آمده در BMI بین 30 تا 35، چاقی درجه یک، بین 35 تا 40 چاقی درجه دو و بیشتر از آن چاقی درجه سه، معیار تقسیم بندی چاقی محسوب می شود.

دکتر دليلي در توضیح توصیه های تغذیه ای و ورزشی افراد چاق نیز گفت: برای افرادی که مبتلا به چاقی درجه یک هستند ورزش و رژیم غذایی را توصیه می کنیم و نیاز به عمل جراحی چاقی ندارند، اما در صورت ایجاد عوارض چاقی كه شامل ابتلا فرد به بيماري هاي وابسته و همراه چاقي است و نیز بررسی ها ی متخصص غدد و کارشناس تغذیه که نشان دهند، فردی که چاقی درجه یک دارد با روش های ذکر شده بهبود پیدا نمی کند، عمل جراحی صورت می گیرد .

وی اضافه کرد: در چاقی درجه 2 فرد، مریضی مرتبط با چاقی دارد و در چاقی درجه 3حتی اگر فرد بیماری نداشته باشد، عمل جراحی چاقی برای آنها توصیه می شود، چرا که ورزش و رژیم غذایی در این افراد تأثیری ندارد و برای عمل جراحی به متخصص چاقی ارجاع داده می شوند .

دکتر دلیلی خاطرنشان کرد: بازه‌ی سنی 14- 18تا 65 سالگی دامنه سنی است ،که در صورت عدم پاسخ دهی ورزش و رژیم غذایی د رکاهش وزن، فرد می واند تحت عمل جراحی چاقی قرارگیرد. فردی که  تحت عمل جراحی چاقی معده اش کوچک می شود بعد از عمل نیاز به حمایت های عاطفی خانواده دارد. لذا افراد تنها و فاقد حمایت عاطفی، حتی دارای  BMI  بالاتر از 40  که آمادگی ذهنی عمل جراحی را ندارند، ،سوء مصرف کنندگان مواد یا الکل و عقب ماندگان ذهنی چاق به دلیل نداشتن درک درستی ازخوردن ،شامل منع شدگان عمل هستند.

 

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image