مدیر امور آزمایشگاههای معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در حوزه تحت پوشش این دانشگاه ۲۵۴ آزمایشگاه بیمارستانی، درمانگاهی و خصوصی فعال است که از این تعداد ۲۱۵ آزمایشگاه آن در مشهد و ۳۹ مورد دیگر در شهرستانهای تابعه این دانشگاه بوده است.
به گزارش وب دا، سعید اشکانیفر در نشست خبری بزرگداشت روز ملی آزمایشگاهها، اظهار کرد: امروزه آزمایشگاهها نقش مهمی در حوزههای پیشگیری، تشخیص، درمان، پیگیری امور درمان و غیره ایفا مینمایند و در سطح دانشگاه علوم پزشکی مشهد ۲۵۴ آزمایشگاه بیمارستانی، درمانگاهی و خصوصی (۲۱۵ تا در مشهد و ۳۹ تا در شهرستانها) فعال بوده که این تعداد شامل ۵۲ آزمایشگاه بیمارستانی (۳۷ تا در مشهد و ۱۵ تا در شهرستانها)، ۷۷ آزمایشگاه درمانگاهی (۷۲ تا در مشهد ۵ تا در شهرستانهای طرقبه، شاندیز، تایباد، چناران و قوچان) و ۱۲۵ آزمایشگاه خصوصی (۱۰۶ تا در مشهد و ۱۹ تا در شهرستانها) بوده است.
وی تصریح کرد: آزمایشگاههای بیمارستانها بهصورت شبانهروزی خدمترسانی دارند و خدمات بخش خصوصی هم در شیفتهای صبح و عصر ارائه میشود.
مدیر امور آزمایشگاههای معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه از لحاظ تجهیزات آزمایشگاهی بهروز هستیم و پوشش بالای ۹۸ درصدی در آزمایشهای تشخیصی در سطح شهر مشهد داریم، خاطرنشان کرد: همچنین در شهرستانها هم موضوعاتی همچون دسترسی راحت، افزایش سطح کمی و کیفی خدمات آزمایشگاهی و توسعه خدمات این حوزه مورد توجه قرار گرفته است.
اشکانیفر تاکید کرد: تنوع سبد آزمایشگاهی در طی سالهای اخیر بیشتر شده و با توجه به راهاندازی شبکه آزمایشگاهی نگاه ویژهتری در بحث مرجعیت علمی و عملی در حوزه علوم آزمایشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد داریم.
وی بیان کرد: مدیریت امور آزمایشگاههای معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ابعاد عملیاتی و نظارتی بوده که حوزه عملیاتی در زمینه صدور مجوزها، توسعه خدمات، پایش مستمر، کیفیت فنی و تعرفهها و حوزه تظارتی هم در زمینه بازرسیهای مستمر و برخورد قانونی با افراد متخلف بوده است.
مدیر امور آزمایشگاههای معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تاکید بر اینکه هر آزمایشگاه فعال نیازمند منابع انسانی، سرمایهای و تجهیزاتی است، گفت: هزینهها در همه حوزهها سال به سال در حال افزایش بوده، اما تعرفه خدمات آزمایشگاهی متناسب با رشد قیمتها افزایش نیافته است؛ همچنین با توجه به استفاده از ظرفیت متخصصان و کارشناسان مختلف در حوزه خدمات آزمایشگاهی نیازمند تصمیمگیری بهتر در جهت داشتن یک چشمانداز مناسب برای فعالان حوزه علوم آزمایشگاهی هستیم.
اشکانیفر تصریح کرد: اگر حمایت لازم از فعالان و متخصصان حوزه علوم آزمایشگاهی نباشد این گروه تحصیل کرده یا مهاجرت میکنند و یا اینکه مجدد در کنکور شرکت میکنند تا در یک رشته دیگر تحصیل نمایند؛ همچنین باید در خصوص تامین نیروی متخصص هم بگوییم که موجب کاهش کیفیت به دلیل کمبود نیروی متخصص شده است.
وی اضافه کرد: همچنین باید از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان در بحث کیتها و دیگر تجهیزات مصرفی آزمایشگاهی بیش از پیش استفاده شود، ضمن اینکه پیشنهاد استفاده از سامانههای اپلیکیشنی را هم داریم.
مدیر امور آزمایشگاههای معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ذکر این نکته که تعرفههای خدمات پزشکی از ۲۰ تا ۴۰ درصد افزایش مییابد که این رقم در حوزههای مختلف متفاوت است، اما بهطور کلی افزایش ۳۵ درصدی در بیشتر حوزهها از جمله حوزه علوم آزمایشگاهی دیده شده است، تاکید کرد: پیشنهاد ما در این خصوص این است که همانطور که هزینه دارو کاهشی و افزایشی بوده، هزینه خدمات آزمایشگاهی متناسب با افزایش و کاهش قیمت تجهیزات مصرفی باشد.
اشکانیفر تصریح کرد: نکته بسیار مهم دیگر بحث بازپرداخت هزینههای بیمهها تا که آزمایشگاهها به مشکل نخورند و در همین خصوص باید اشاره کنیم که در حال حاضر تاخیر بالای ۶ ماه را در این حوزه داریم.
وی اضافه کرد: همچنین تغییر مدام و روزآمد تستها هم مشکل دیگر آزمایشگاهها بوده و از بیمهها میخواهیم که حمایت لازم را از حوزه علوم آزمایشگاهی داشته باشند و از پزشکان هم میخواهیم از درخواست تستهایی که نیازی نیست خودداری نمایند، اقدامی که نه تنها در تشخیص بیماری نقشی ندارد، بلکه هزینه زیادی هم به حوزه علوم آزمایشگاهی تحمیل میکند.
مدیر امور آزمایشگاههای معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: بازدید از آزمایشگاهها بهصورت مستمر انجام میشود و با متخلفان طبق قانون برخورد میشود؛ همچنین در برخی موارد نیز با وجود گذشت فرد شاکی از شکایت خود، پرونده فرد متخلف در همانجا بسته نمیشود و به کمیسیون مربوطه ارجاع میشود.
اشکانیفر تاکید کرد: خدمات آزمایشگاهی در سطح استان با کیفیت بالا ارائه میشود و در حالت کلی مشکلی از این بابت وجود ندارد، مگر موارد جزئیای باشد که در کمیتهها و کمیسیونهای تخصصی مرتبط مورد بررسی و رسیدگی قرار میگیرند.
وی تصریح کرد: در سال ۱۴۰۲ تعداد ۶۸۲ بازدید از آزمایشگاه داشتیم و در طول سال قبل به ۵۰ شکایت ثبت شده رسیدگی شده و ۱۲۰ پرونده قضائی تشکیل شده و برای تعدادی هم حکم تعطیلی موقت صادر شد تا به وضعیت آنان رسیدگی شود.
مدیر امور آزمایشگاههای معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد همچنین ضمن گرامیداشت نام و یاد شهدای مدافع سلامت از جمله شهدای حوزه علوم آزمایشگاهی، گفت: در ایام بحران کرونا حضور پررنگ خانواده بزرگ را داشتیم و در اوج بحران شاهد بودیم که در بسیاری از موارد آزمایشگاهی پاسخگو هستیم، در طی این مدت همکاران آزمایشگاهی بهداشتی و درمانی در بیمارستانها و مراکز منتخب کووید خوش درخشیدند.
اشکانیفر گفت: درمان یک کار تیمی بوده و فقط پزشک و پرستار در آن نقشآفرین نیستند و اگر در این مسیر هر فردی کوچکترین غفلت و کوتاهیای داشته باشد نتیجهاش در کاهش کیفیت کار کل مجموعه دیده میشود و معتقدیم که نباید بیمهری به حوزههای دیگر از جمله حوزه آزمایشگاهها بشود.
وی افزود: روز ۳۰ فروردین سالروز بزرگداشت حکیم جرجانی به نام روز ملی علوم آزمایشگاهی نامگذاری شده و ما ضمن عرض تبریک این روز به تمامی زحمتکشان حوزه علوم آزمایشگاهی نام و یاد تمامی شهدا و درگذشتگان این حوزه را گرامی میداریم و برای تمامی زحمتکشان این عرصه نیز آرزوی توفیق روز افزون و موفقیت بیش از پیش داریم.