کارشناس مسئول واحد مادران ویژه ( پرخطر ) بیمارستان قائم (عج) از مراکز زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: این واحد که از 7 سال گذشته در بخش زنان- مامایی این مرکز دایر شده، وظیفه فالوآپ های مستمر مادران نیازمند و ارائه گزارش مستند آن به مسوولان مربوطه را بر عهده دارد.
مریم سالاری در گفتگو با وب دا، به مناسبت 15 اردیبهشت روز جهانی ماما به معرفی خدمات واحد مادران ویژه ( پرخطر ) در بیمارستان قائم (عج) پرداخت و گفت: مرکز مدیریت مادران ویژه ( پرخطر ) مستقر در بخش زنان- مامایی بیمارستان قائم (عج) وظیفه پیگیری و فالوآپ مادران باردار نیازمند را دارد و نقطه آغاز این فالوآپ، شناسایی مادران در بدو ورود به بیمارستان است.
وی افزود: پس از این شناسایی مشخصات مادر در سامانه ثبت و سپس با توجه به لیست مورد نظر به شکل سرکشی روزانه ( و علاوه بر نظارتی که خود بخشها دارند)، توسط کارشناسان ما رصد میشوند، این نظارت تنها منحصر به دیدن و پرسیدن حال مادران باردار نیست، بلکه پرونده آنها نکته به نکته همراه با گزارشات پرستاری، دستورات پزشک و فرمهای متنوع وزارتخانه ای بررسی میشود، این کار با توجه به اهمیت شاخص مرگ مادران بسیار مهم است و از عوارض جانبی که ممکن است در حین بارداری متوجه مادر باشد جلوگیری خواهد کرد.
سالاری ادامه داد: از دیگر کارهای مهمی که این واحد انجام میدهد ( صرف نظر از اصلاح فرایندهای روزانه که برای ۲۰ تا ۳۰ مادر ویژه صورت می گیرد) آن است که تمامی ارزیابیهای بالینی به شکل گزارش دهی روزانه به ستاد هدایت مرکزی به صورت تلفنی و در چند نوبت اطلاع رسانی میشود، همچنین به جز افراد تکراری که لیست آنها از دفتر خدمات پرستاری هر روز صبح چک میشود، در طی ساعات کاری نیز افراد جدیدی به ما معرفی و ارزیابی میشوند و از همان لحظه اول فالو آپ آنها انجام میشود.
وی در پاسخ به این پرسش که شاخصهای مادران ویژه یا پرخطر چه مواردی میتواند باشد گفت: شاخصها در مورد این مادران متفاوت است و معمولاً از سوی وزارتخانه اعلام میشود و به تعبیری میتوان گفت که همه مادران ما ویژه هستند. اما مواردی که در واقع ویژهتر بوده و معمولا با همکاری خوب واحد IT شناسایی میشوند در اولویت این لیست قرار میگیرند، غیر از این نظارت بالینی ما پیگیری مراقبتها را توسط کارشناسان نیز انجام میدهیم و چنانچه خلاءی وجود داشته باشد آن را پیگیری میکنیم. ریاست محترم بیمارستان و همچنین معاونت آموزش سلامت بیمارستان، معاونت توسعه مدیریت و منابع بیمارستان، مترون و سوپروایزرها هم در مواقعی که مادر دچار چالش شود مورد را پیگیری میکنند و در نهایت سرانجام کار مادر در ۵ سامانه وزارتخانه ثبت میشود و تهیه گزارش مفصل از آن صورت میگیرد.
کارشناس مسئول واحد مادران ویژه ( پرخطر ) بیمارستان قائم (عج) همچنین گفت: دو کمیته مورتالیتی مادران و کمیته مادران نجات یافته که در آن عضویت دارم طی ماه، بسته به موارد برگزار میشود و فرایندهای خوبی که برای مادر اتفاق افتاده برای متخصصین و اعضای کمیته بازگو میشود. همچنین ما کمیتههای بحران و مشاورههای تخصصی را در سطح بیمارستان قائم (عج) داریم و بسته به دستور پزشک بلافاصله تخصص مورد نظر را بر بالین مادر دعوت میکنیم و بر اساس نظر پزشک معالج و مشورتی که صورت میگیرد، یک نقشه راه بهتر برای تصمیم گیری در تشخیص و درمان مادر اتخاذ میشود.
وی گفت: فالوآپهای بعد از ترخیص نیز یکی دیگر از کارهای مهمی است که در این واحد انجام میشود و هنگامی که میخواهیم مادر را ترخیص کنیم اصطلاحاً ترخیص ایمن را برای او انجام میدهیم تا ببینیم آیا مادر آموزشهای پرستاری و پزشکی و فرایند ادامه درمان را میداند یا نه؟ معمولا بر اساس آنچه که در دفاتر ثبت میشود، با مادر، همان روز یا طی ۷۲ ساعت بعد بسته به شرایط بیمار تماس گرفته میشود و مادرانی که فرار میکنند یا ترخیص شخصی میکنند در اولویت ما هستند، این موضوع منجر به این میشود که تداوم درمان به خوبی انجام شود و ما به هدف خود که سلامتی مادر و نوزاد است برسیم.