فلوشیپ سم شناسی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: مصرف خود سرانه داروها بخصوص داروهای مسکن، پماد و قطره های چشمی می تواند زمینه مسمومیت را برای افراد فراهم کند که این مشکل در کودکان و سالمندان به شکل جدی تر بروز می کند.
دکتر علیرضا قاسمی طوسی در گفتگو با وب دا با اشاره به این که مسمومیت خوراکی از طریق مصرف دارو و اسنتشاقی مثل گاز منو اکسید کربن ، مایعات مختلف مثل سموم حشره کش و گزش ها جانوران زهر آگین رخ می دهد ، خاطر نشان کرد: بیشتر خردسالان و افراد مسن در معرض مسمومیت هستند به خصوص کودکان حدود 7 تا 8 ماهگی به بعد به دلیل کنجکاوری زیاد در معرض خطر مسمومیت با داروها و شوینده ها هستند.
وی با بیان اینکه فصل سرما مسمومیت استنشاقی با گاز منوکسید کربن بیشتر رخ می دهد ، گفت: گاز مونو اکسید کربن گازی بی رنگ، بی بو و بی مزه و غیر محرک است بنابراین علائم هشدار دهنده برای افراد ندارد.
دکتر قاسمی طوسی با بیان اینکه اکثر مسمومیت ها تصادفی و قابل پیشگیری هستند، گفت: مسمومیت غذایی بیماری ناشی از غذا یا آب آلوده به پاتوژن ها (باکتری ها و ویروس ها)، انگل ها یا سموم است. این موضوع می تواند ناشی از خوردن میوه ها و سبزیجات شسته نشده یا خوردن گوشت خام، مرغ و غذاهای دریایی باشد که بسته به نوع مسمومیت غذایی، علائم می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و علائم شایع آن عبارتند از ناراحتی معده، گرفتگی معده، حالت تهوع، استفراغ، اسهال و تب است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: مونوکسید کربن (CO) یک گاز سمی است که از سوختن بنزین، چوب، پروپان، زغال سنگ و سایر سوختها تولید میشود ، اگر مونوکسید کربن بیش از حد به ریه های وارد شود فرد دچار مسمومیت می شود.
وی بیان کرد: مونوکسید کربن به راحتی از طریق ریه ها وارد بدن می شود، هنگامی که مونوکسید کربن وارد جریان خون شما می شود، با هموگلوبین یوند برقرار می کند. این موضوع مانع از رسیدن اکسیژن به بافت ها و سلول ها می شود که می تواند منجر به آسیب جدی بافت و حتی مرگ شود.
دکتر قاسمی طوسی اطهار کرد: شایع ترین علائم مسمومیت با مونوکسید کربن عبارتند از سردرد، سرگیجه، ضعف، حالت تهوع، استفراغ، درد قفسه سینه و گیجی. عوارض جدی مانند آسیب مغزی، ریه و قلب و حتی مرگ نیز ممکن است رخ دهد.
وی با تاکید براینکه پاک کننده های خانگی نیز هرگز نباید مخلوط شوند، زیرا می توانند گازهای سمی ایجاد کنند، گفت: مسمومیت با الکل زمانی اتفاق می افتد که مقادیر زیادی الکل در مدت زمان کوتاهی مصرف شود. این موضوع می تواند منجر به طیف گسترده ای از علائم و عوارض، از جمله تشنج، سیانوز (رنگ آبی به دلیل کمبود اکسیژن در خون) و هیپوترمی (دمای پایین بدن) شود.
وی با بیان اینکه مسمومیت دارویی (یا مصرف بیش از حد دارو) شایع ترین نوع مسمومیت در بزرگسالان است، گفت: هنگامی که برخی از داروها مانند تیلنول (استامینوفن) با دوز بسیار زیاد مصرف شوند، می توانند کبد را تحت تأثیر قرار دهند و کبد قادر به متابولیسم (تجزیه) دارو نیست .
دکتر قاسمی طوسی تاکید کرد: برای جلوگیری از مسمومیت تصادفی همه مواد شیمیایی خانگی را در بطری های اصلی خود نگهداری کنید و هرگز مواد شیمیایی را مخلوط نکنید .داروهای قدیمی را دور بریزید و یک سنسور آشکارساز مونوکسید کربن نصب کنید .
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: مواد انرژی زا و مولتی ویتامین ها و مواد محرک می تواند آسیب ها و مسمویت ها زیادی به جا بگذارند بنابراین باید برای مصرف آنها با پزشک معالج مشورت کرد.