دکتر زهرا اباصلتي در گفتوگو با خبرنگار وبدا، با اشاره به اهميت تغذيه دانشآموزان در تمام سطوح و نياز آنها به موادغذايي مناسب در طول ساعاتي كه مدرسه هستند، تصريح کرد: بر اين اساس پايگاههاي تغذيه سالم بايد طبق ضوابط و دستورالعملها، محلي براي ارايه موادغذايي سالم، مفيد، با ارزش و با قيمت مناسب باشند که علاوه بر رفع گرسنگي و تأمين بخشي از انرژي و مواد مغذي مورد نياز دانشآموزان، به سلامت آنها خدشهاي وارد نشود.
شروطي که پايگاههاي تغذيه سالم در مدارس بايد داشته باشند
وي به شروطي که پايگاههاي تغذيه سالم در مدارس بايد داشته باشند، اشاره کرد و گفت:بهداشتي و استاندارد بودن تجهيزات و فضاي فيزيکي پايگاه تغذيه، بهداشتي بودن فرد مشغول بکار در آن و سالم بودن نوع مواد غذايي ارايه شده، سه ويژگي مهمي است که بر اساس آخرين دستورالعمل وزارت بهداشت به مراکز آموزشي و مدارس ارايه شده و مدير مدرسه ملزم به رعايت آن هست.
مسوول واحد بهبود تغذيه مركز بهداشت خراسانرضوي اذعان کرد: اين درحاليست که بررسيهاي ما بيانگر آنست متأسفانه پايگاه تغذيه سالم در بسياري مدارس مشهد، اين شرايط را ندارند و مطابق استانداردهاي تعريفشده نيستند.
اقلام خوراكي قابل عرضه در پايگاههاي تغذيه سالم
دکتر اباصلتي با اشاره به شرايط مواد خوراكي قابل عرضه در پايگاههاي تغذيه سالم، اظهار کرد: انواع خوراكيها بايد داراي پروانه ساخت از وزارت بهداشت، سلامت استاندارد، نام و نشان كارخانه، تاريخ توليد و انقضاي معتبر، مشخصات تركيبات تشكيل دهنده، پوشش سالم و تميز باشند.
وي، انواع خشكبار و مغزها، لبنيات بستهبندي، ميوه، نوشيدنيها، غلات و لقمه سالم(نان و پنير و سبزي يا گردو و تخممرغ آبپز) با دارا بودن برچسب مواد غذايي را از جمله اقلام خوارکی مجاز قابل عرضه در این پایگاهها برشمرد و خاطرنشان کرد: فروش نوشابههاي گازدار بجز ماءالشعير، انواع پفک و چيپس، آبميوههاي مصنوعي و ...در اين پايگاهها غيرمجاز و ممنوع بوده اما عرضه انواع مغزها، خرما، كشمش، انجير و توت و انواع ميوههاي خشك، عناب، سنجد، نخودچي، آجيل مخلوط و سويا آجيلي و حتي ميوههاي تازه فصل در گروه موادغذايي مجاز قرار دارند.
غلات نقش مهمي در رشد كودكان دارد
مسوول واحد بهبود تغذيه مركز بهداشت خراسانرضوي با بيان اين که «غلات نقش مهمي در رشد كودكان در سنين كودكي و نوجواني دارد»، گفت: بيسكويت، كيك، كلوچه، بيسكويت از نوع سبوسدار، ذرت بو داده و گندم برشته در گروه غلات قرار ميگيرند.
عرضه پيراشکي سبزيجات به شکل تنوري به جاي پيراشکي کالباس
دکتر اباصلتي همچنين به اين نکته اشاره کرد که با توجه به تنوع ميانوعدهها، مقرر شده وزارت بهداشت دستوالعمل را مجدد بررسي واصلاح کند، چرا که ذائقه دانشآموزان را نيز بايد در نظر داشت و به همين دليل با توليدکنندگان و عرضهکنندگان مواد غذايي در پايگاههاي تغذيه سالم مذاکراتي انجام شد تا به جاي تهيه پيراشکي با گوشت و کالباس و سوسيس و استفاده از روغنهاي مضر براي سرخ کردن آن، پيراشکي سبزيجات با سويا و به شکل تنوري تهيه و عرضه کنند.
پايگاه تغذيه سالم در مدارس بايد الگوهاي صحيح غذايي را ترويج کند
وي، يکي از معضلات پيش روي سلامت دانشآموزان را اضافه وزن و چاقي عنوان کرد و افزود: معتقديم پايگاه تغذيه سالم در مدارس بايد به يک مکان آموزشي تبديل شده و الگوهاي صحيح غذايي را به دانشآموزان ارايه و ترويج کنند، از اين رو تهيه پيراشکي سبزيجات بصورت تنوري هم احتمال فسادپذيري آن را کمتر ميکند و هم براي سلامت دانشآموزان مفيد است.
دستورالعمل پايگاههاي تغذيه سالم تا مهرماه اصلاح ميشود
مسوول واحد بهبود تغذيه مركز بهداشت خراسانرضوي با اعلام اين که «دستورالعمل پايگاههاي تغذيه سالم تا مهرماه اصلاح ميشود»، بر فرهنگسازي ترويج و استفاده از مواد غذايي سالم و مفيد تأکيد کرد و افزود: اين درحاليست که مدارس هم فضاي مناسبي براي ارايه موادغذايي همچون عدسي و انواع آش بايد داشته باشند و هنگام طبخ و عرضه آن اصول بهداشتي بطور کامل رعايت شود و براي نمونه عدسي داغ در کاسههاي يکبار مصرف ارايه نشود.
گزارش مراتب به نزديکترين مرکز بهداشت حوزه مدرسه
دکتر اباصلتي، نقش خانوادهها و انجمن اوليا و مربيان مدارس را حايزاهميت خواند و تصريح کرد: انجمن اوليا بايد همه موارد را با دقت رصد و در صورت مشاهده تخلفي مراتب را به نزديکترين پايگاه مرکز بهداشت مدرسه گزارش دهند تا در اولين زمان اعمال قانون شود.