در مواردي حتي تا 10بار شستوشو هم توصيه ميشود
دکتر عبدالمجيد فتي، رييس بخش انگلشناسی بیمارستان امامرضا(ع) در گفتوگو با خبرنگار وبدا، با بيان اين که «ممکن است برخي گل و لاي سبزيها بدليل چسبندگي حتي با 7بار شستوشو هم از بين نروند»، خاطرنشان کرد: در چنين مواردي، تا 10بار شستوشوي مکانيکي براي تميزکردن سبزيها و اطمينان از پاک شدن هر نوع آلودگي ميکروبي و انگلي توصيه ميشود.
نحوه پاک کردن و شستوشوي دقيق سبزي مورد توجه قرار گيرد
وي افزود: مصرف سبزي بصورت خام يکي از موادغذايي مورد علاقه ايرانيان است و به اين شکل که در کشور ما استفاده ميشود، بطور تقريبي در هيچجاي دنيا استفاده نميکنند که البته خيلي هم مطلوب است اما بايد دو مسأله نحوه پاک کردن و شستوشوي دقيق مورد نظر قرار گيرد تا سبزي درسلامت کامل مصرف شود.
دکتر فتي همچنين خطاب به فروشندگان سبزي گفت که براي تازه نگه داشتن سبزيها، آنها را داخل بشکه يا حوضچه آب نيندازند و بهتر است با شلنگ روي سبزيها آبپاشي کنند.
پيازچه ابتدا شستوشو و سپس خرد شود
رييس بخش انگلشناسی بیمارستان امامرضا(ع) با اشاره به اين که «برخي سبزيها را بايد به شکل خاصي پاک کرد»، اظهار کرد: براي نمونه برگ سبز پيازچه را موقع تميز کردن نبايد خرد کرد و فقط بايد ريشه آن جدا شود؛ به اين دليل که برگهاي سبز لولهاي شکل هستند و در صورت خرد شدن،هنگام شستوشو آب آلوده به داخل مجراي مياني برگها رفته که قابل تميز شدن نخواهد بود، بنابر اين توصيه ميشود پيازچه ابتدا شستوشو و سپس خرد شود.
وي درباره نحوه شستوشوي سبزي تره، خاطرنشان کرد: بيشتر خانمهاي خانهدار آگاهي دارند که برگ تا شده تره را بايد ابتدا باز کنند تا موقع شستوشو، گل و لاي باقي نماند و بخوبي تميز شود.
شستوشوي اول و دوم سبزي سريع آبکشي شود
مديرگروه انگلشناسي و قارچشناسي علومپزشکي مشهد با تأکيد بر اين که «شستوشوي اول و دوم سبزي سريع آبکشي شود»، به وبدا گفت: در شستوشوي سوم و چهارم يکربع سبزي را خيس کنند و بعد آبکشي کنند.
نشانه شستوشوي مطلوب سبزي
دکتر فتي درباره نشانه شستوشوي مطلوب سبزي، اظهار کرد: در آخرين دفعه شستوشو، آب تشت را آهسته خارج کنند و تنها يک قاشق سوپخوري از آب باقي مانده از شستوشو بدون اين که بهم بخورد، داخل تشت بماند و آهسته به چپ و راست حرکت داده و اگر مشاهده کردند نمايهاي از خاک بازي ميکند، بيترديد سبزي هنوز بطور کامل شسته نشده است.
شستوشوي دقيق سبزي با آب کفايت ميکند
رييس بخش انگلشناسی بیمارستان امامرضا(ع) همچنين اعلام کرد: در زمانهايي که گزارشهايي از بروز وبا و حصبه مطرح ميشود، بهتر است علاوه بر شستوشوي دقيق سبزيها با آب، از مواد ضدعفوني کننده ضدميکروبي قابل فروش در داروخانه طبق دستورالعمل ذکر شده نيز استفاده شود اما در شرايط عادي شستوشوي دقيق با آب کفايت ميکند.
مواد ضدعفوني کننده سبزي تنها بر از بين رفتن ميکروبها اثر دارد
وي در عين حال اذعان کرد که حتي مواد ضدعفوني کننده هم روي تخم انگلها و کسيتهاي انگلي تأثيري ندارند و آلودگيهاي انگلي را از بين نميبرد و تنها براي از بين رفتن ميکروبها قابل استفاده است.
دکتر فتي درباره استفاده از نمک و سرکه براي شستوشوي سبزيها نيز گفت: نمک و سرکه اگر رقيق باشند که اثري روي آلودگيها ندارند و اگر غليظ باشند موجب از بين رفتن سبزي ميشوند و توصيه نميشود.
هشدار نسبت به خطر آلودگيهاي انگلي
مديرگروه انگلشناسي و قارچشناسي علومپزشکي مشهد نسبت به خطر آلودگيهاي انگلي بدليل خوب شستوشو نکردن سبزيها هشدار داد و اظهار کرد: تخم کرم نواري کوچک که در روده سگ وجود دارد، اگر با مدفوع اين حيوان روي خاک و سبزيها قرار گيرد، موجب بروز کيست هيداتيک ميشود که عوارضي بدنبال دارد.
به گزارش وبدا، بيماري كيست هيداتيك، يكي از شايعترين بيماريهاي انگلي قابل انتقال از سگ به انسان است. بیماری توسط خوردن تخم کرم که در روده سگ زندگي ميکند و پس از ورود به بدن انسان و حیوانات اهلی نشخوارکننده زندگی تبديل به نوزادي به شکل کيسه آبدار (کيست هيداتيد) ايجاد ميشود.
به گفته دکتر فتي، انگلهاي ديگري همچون کرم آسکاريس، کرمهاي شلاقي، آميبها ، ژيارديا ، و... و ميکروبهاي قابل انتقال که منجر به بروز اسهال ميشوند، همگي ميتوانند از طريق سبزيجات آلوده منتقل شوند.