به گزارش وب دا ، بر اساس اعلام واحد بيماريهاي غير واگير معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي مشهد ،  ديابت« نوع يك» که معمولاً شروع پر سر و صدايي دارد و با علائمي چون تشنگي، پر ادراري، پرنوشي، كاهش وزن، گرسنگي و خستگي شديد ايجاد مي شود وديابت « نوع دو» كه بيشتر در بالغين بالاي 30 سال و چاق ديده مي‌شود

در ديابت نوع 2 انسولين توليد شده از پانكراس به خوبي عمل نمي‌كند. در واقع يا پانكراس به اندازه كافي انسولين ترشح نمي‌كند و يا اينكه انسولين ترشح شده، به علت وجود مقاومت به انسولين مخصوصاً در افراد چاق، فاقد كارايي لازم است.

افزايش قند خون سبب ايجاد عوارض زودرس و ديررس ديابت در بدن مي‌شود اگر ديابت پيشگيري و درمان نشود، عوارض آن سبب كاهش كيفيت زندگي فرد مبتلا به ديابت و خانواده وي مي‌شود.متاسفانه با رواج زندگي ماشيني در جوامع در حال توسعه ميزان بروز ديابت نوع 2 بسيار افزايش يافته است . طبق براوردهاي سازمان جهاني بهداشت 435 ميليون نفر تا سال 2030 به ديابت مبتلا خواهند شد ، شيوع ديابت در کشور ايران حدودا" 10درصد جمعيت بالاي 30 سال برآورد شده است.

یکی از راه های موثر جهت پیشگیری از دیابت تغییر در رفتار های روزمره است که در هر زمانی قابل اجراست و بسیار تاثیر گذار خواهد بود. مطالعات قطعي و ثابت شده نشان مي دهد كه با تغيير مناسب روش زندگي، بيش از 90 درصد از ديابت پيشگيري مي شود. همچنين تغيير روش زندگي به طور قابل توجهي خطر ابتلا به بيماري را در افرادي كه آماده بروز علايم و پيشرفت بيماري هستند را تا 58 درصد كاهش مي دهد.

افراد دچار اضافه وزن و  حداقل يكي از موارد وجود سابقه ابتلا به ديابت در بستگان درجه اول، سابقه ابتلاي فرد به ديابت پنهان (مرحله پيش از ديابت)، سابقه ابتلا به ديابت حاملگي، سابقه تولد نوزاد با وزن بيشتر از 4 كيلوگرم، بالا بودن فشارخون (فشارخون ماكزيمم بيشتر از 140 و يا مينيمم بيشتر از 90 ميلي‌متر جيوه) و سابقه ابتلا به بيماري‌هاي قلبي- عروقي را داشته باشند نيز در معرض ابتلا به ديابت نوع2 هستند.

قند خون ناشتا کمتر از mg/dl 100طبيعي ، قند خون ناشتا مساوي و يا بيشتر از 100 و کمتر از mg/dl 126 ، پره ديابت و دو نوبت قند پلاسماي خون مساوي يا بيشتر از mg/dl 126 ديابت در نظر گرفته مي شود.

بیماری دیابت نوع 2 اکثرا درمراحل اولیه بدون علامت میباشد ودر صورت بروز علائم شایعترین علائم آن شامل پرنوشي پرادراري،پرخوري، تأخير در بهبود زخم‌ها مي باشد .

براي پيشگيري از ديابت نوع دو وزن خود را کنترل کنيد

چاقي و اضافه وزن به عنوان يکي از مهمترين عوامل خطر بيماري ديابت ميباشد.در حال حاضر48 درصد جامعه يعني 26 ميليون نفر در کشور دچار اضافه وزن و چاقي هستند. اگر اضافه وزن دارید، حتما وزن خود را کاهش دهيد. کاهش وزن بسیار به پیشگیری از دیابت کمک می کند. از هر 10نفر مبتلا به ديابت نوع 2 معمولاً 8 نفر آن‌ها چاق هستند و نياز به كاهش وزن دارند، بنابراين فرد مبتلا به ديابت بايد هميشه وزن خود را در حد طبيعي نگه دارد.

ورزش کنيد

تحقيقات نشان داده خطر ابتلا به ديابت در افرادي که به طور منظم ورزش مي کنند ( تا 4 ساعت در هفته با تقريباً 25 دقيقه در روز ) تا 80 درصد کاهش مي يابد ، علت اين است که ورزش باعث مي شود تا بدن از هورمون انسولين به نحو بهتر و کارآمدتري استفاده کند . به اين ترتيب که تعداد گيرنده هاي انسولين روي سلول ها را افزايش مي دهد، نقش انسولين اين است که قند خون را وارد سلول ها مي کند تا به مصرف توليد انرژي يا تغذيه اي برسد . اگر قند خون وارد سلول نشود ، در خون باقي خواهد ماند و مشکلات جدي براي فرد به وجود خواهد آورد ، البته فراموش نکنيد فعاليت فيزيکي منظم کاهش وزن را نيز به همراه دارد . زنان خانه دار به علت كار كردن درمنزل با استفاده ازوسايل برقي و كمتر شركت كردن در فعاليت هاي اجتماعي بيشتر در معرض خطر مبتلا به ديابت قرار دارند. یکی از بزرگترین عوامل ابتلا به دیابت نوع ۲ کم تحرکی است که این مساله در بعضی از گروه‌ها از جمله کارمندان پشت میزنشين بیشتر است. این کارمندان در گذشته کمی تحرک در حد حرکت از یک میز به میز دیگر داشته اند اما امروزه دیگر همان تحرک کم را هم ندارند.کارمندان ادارات به دلیل اینکه بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به دیابت قرار دارند، باید عوامل خطر این بیماری را بشناسند.

فست فود نخوريد

فست فودها به طور معمول حاوي چربي هاي مضر و کربوهيدرات هاي تصفيه شده هستند ، اين موضوع باعث مي شود حتي اگر اين غذاها باعث اضافه وزن نشوند ، بازهم خطر ابتلا به ديابت را افزايش دهند .

سبزي و ميوه بخوريد

مواد آنتي اکسيدان موجود در سبزي ها در پيشگيري از ديابت نقش دارند . همچنين از آنجا که منبع غني از فيبر هستند در تنظيم دستگاه گوارش نقش اساسي دارند و جذب چربي و مواد قندي را کاهش مي دهند . فيبر قادر است خطر ابتلا به قند خون را با کمک به کنترل قند خون کاهش دهد .

غلات سبوس دار مصرف کنيد

مصرف غلات وزن بدن را کاهش مي دهد و قند خون را ثابت نگه مي دارد . مصرف غلات سبوس دار ميزان بروز سرطان سينه ، ديابت نوع دو ، فشارخون بالا و سکته مغزي را کاهش مي دهد . سعي کنيد حداقل نيمي از غلاتي که استفاده مي کنيد غلات سبوس دار باشند . نان ها ، ماکاروني و ... را مي توان سبوس دار تهيه کرد.

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image