مسمومیت شدید با گاز مونوکسید کربن و به دنبال آن مرگ، تراژدی غم باری است که هر سال با سرد شدن فصل سرما تکرار میشود.
از آن به عنوان مرگ خاموش هم یاد می کنند یعنی اینکه گاز مونوکسید کربن بدون هیچ سروصدایی چنان به جان رسوخ می کند که بدون هیچ واکنشی تسلیمش می شویم و در نهایت.............
با وجود تمام هشدارهایی که داده می شود اما کمتر روزی است که در رسانه ها شاهد اخبار فوت و یا مسمویت های منجر به بستری ناشی از انتشار گاز مونوکسید کربن نباشیم. به طوری که بر اساس اعلام مسئولان در 5 ماهه نخست امسال 173 نفر در استانهاي مختلف کشور جان خود را به دلیل استنشاق گاز منوکسید کربن از دست داده اند .
بسیاری از ما فکر می کنیم که حادثه فقط برای همسایه است و هیچگاه از این قبیل حوادث به سراغ ما نمی آید و همین امر موجب می شود که به هشدارهایی که همه ساله از سوی رسانه ها اعلام می شود بی توجهی کنیم و باز هم اتفاقهایی رخ دهد که شاید دیگر قابل جبران نباشد .
دکتر مهدي بلالي استاد گروه سم شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در اين همين رابطه مي گويد: تصور عامه مردم این است که گاز طبیعی به دلیل اینکه به طور کامل می سوزد مسمومیت ایجاد نمی کند اما این گاز به دلیل مصرف اکسیژن زیاد موجود در محیط می تواند مونوکسید کربن تولید و فرد را دچار مسمومیت کند .
رئيس مرکز تحقيقات سم شناسي پزشکي دانشگاه علوم پزشکي مشهد اظهار مي دارد برخی از افراد برای گرمایش محیط از وسایلی همچون بخاری های بدون دود کش ، منقل های زغالی یا گازی ، و اجاق گاز سیار استفاده می کنند در حالي که تمامی این وسایل برای گرمایش محیط غیر استاندارد بوده و فرد را در معرض مسومیتهای شدید که با کاهش هوشیاری ، سردرد، تهوع و فلج اندام ها همراه است قرار می دهد .
بروز سکته های قلبی ، آسیب به قلب و مغز و مرگ از عوارض مسمومیت شدید با گاز منوکسید کربن است و حتی اگر با تلاش گروههای درمانی فردی از مرگ ناشی از گاز منوکسید کربن نجات پیدا کند با عوارض شدید مغزی ، عصبی و روانی مواجه خواهد بود .
علائم اولیه مسومیت با گاز منوکسید کربن (سردرد و تهوع ، تب و لرز)شبیه به سرماخوردگی است و به پزشکان به توصیه شده است در زمان ویزیت بیمار به ويژه در فصل سرما از نحوه استفاده از وسایل گاز سوز وی جویا شوند.
دکتر رضا افشاري عضو مرکز تحقيقات سم شناسي دانشگاه علوم پزشکي مشهد هم در اين باره مي گويد: منواکسيد کربن در شكل خالص خود قابل تشخيص نبوده و بي بو و بيرنگ و بدون خاصيت تحريك كنندگي است، اين گاز که سريع در هوا منتشر شده زماني توليد ميشود كه احتراق ناقص مواد كربن دار رخ داده باشد.
وي اظهار مي دارد : استنشاق دود ناشي از آتش سوزي و اختلال در کارکرد سامانه هاي گرمايشي منازل و محيط کار شايعترين علت مسموميت با گاز مونوکسيد کربن به شمار مي رود به طوري که مولکول منواکسيد کربن بسرعت از غشاء مويرگي ريه عبور کرده و پس از تركيب CO با ملكول هموگلوبين (Hb) و ايجاد کربوکسي هموگلوبين (COHb) سبب كاهش ظرفيت انتقال اكسيژن به بدن ميشود.
همچنين بر اساس اعلام مرکز تحقيقات سم شناسي دانشگاه علوم پزشکي مشهد مسمومیت با CO علائم بالینی غیر اختصاصی داشته و تابلوهای بالینی متفاوت را میتواند ایجاد كند. سردرد، سرگیجه، تهوع، كوفتگی بدن و اختلال تفكر از علائم شایع هستند. كرامپ شكمی، استفراغ، اسهال اغلب در اطفال و نوجوانان بطور شایع دیده میشوداولین علامت مسمومیت با CO سردرد و سرگیجه است. اگر فردی سابقه قبلی بیماری ایسكمیك قلبی داشته باشد ممكنست جزو اولین علائم مسمومیت آنژین صدری باشد. با پیشرفت مسمومیت اختلال در تمركز حواس، تحریكپذیری، ضعف و تهوع نیز ایجاد میشود.
در مسمومیتهای شدیدتر سنكوپ، تشنج، اختلال هوشیاری، سفتی منتشر عضلانی و كوما میتواند بوقوع پیوندند. در مسمومیتهای شدید قلب بعنوان یكی از دو ارگان بدن كه مصرف اكسیژن بیشتری دارد نیز تحت تأثیر قرار میگیرد.
باز گذاشتن درب اتاق خواب در هنگام استراحت ، توجه به سیستم تهویه منزل و اجتناب از مسدود کردن کامل درزهای پنجره و درب ها ، کنترل مرتب سیستم خروجی گاز منوکسید و استفاده از دستگاههای گاز سوز استاندارد از جمله راهکارهای پیشگیری از مسمومیت با گاز منوکسید کربن به شمار می رود .
متخصصين سم شناسي پزشکي و طب اورژانس توصيه مي کنند در صورت مواجهه با يک بيمار دچار مسموميت با گاز منوکسيد کربن در منزل یا محل کار بیمار را به فضای باز منتقل کرده و در اولین فرصت يا مراکز اورژانس 115 تماس و يا وي را به نزديکترين مرکز درمانی انتقال دهید.
اما به راستي چه بايد کرد ؟ که ديگر شاهد صحنه هاي غم بار از دست دادن يک عزيز به دليل مسموميت با گاز منوکسيد کربن نباشيم
آيا بهتر نيست که ايمني را از همين محيط پيراموني خود آغاز کنيم و به تهويه سامانه هاي گرمايشي و به هشدارهايي که از سوي رسانه ها و سازمانهاي ذيربط اعلام مي شود توجه کنيم ؟
خواننده ارجمند
شما ميتوانيد سؤال، پيشنهاد، انتقاد و نظر خود را در خصوص این خبر از طريق درگاه زیر، براي ما ارسال كنيد.
چنانچه نظرات شما، امكان نمايش عمومي داشته باشد، پس از تأييد، حداکثر 24 ساعت بعد در همین صفحه براي همگان، نمايش داده ميشود. اگر نظرتان، نياز به پاسخدهي داشته باشد، پاسخ از طريق ايميل براي شما ارسال ميشود.(در صورت صحيحبودن آدرس ايميل شما) همچنين اگر نظرات شما، زياد است و يا تمايل داريد از طريق ايميل، با ما ارتباط داشته باشيد، لطفا از آدرس الکترونیکیاین آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید استفاده کنيد .