اين بيماري داراي يک الگوي رفتاري شامل کاهش توجه پايدار ، پيش فعالي و رفتارهاي تکانشي است  . ميزان شيوع آن سه تا هفت درصد  بوده و در پسرها تا نه برابر بيشتر از دختران در معرض پيش فعالي قرار دارند .

اگر چه سن شروع پيش فعالي معمولا تا سه سالگي است اما عموما تا زماني که کودک وارد محيط سازمان يافته مدرسه ، آمادگي يا کودکستان نشده اين بيماري تشخيص داده نمي شود .

دکتر ابراهيم عبداللهيان عضو  هيئت علمي گروه روانپزشکي دانشگاه علوم پزشکي مشهد در خصوص علت اين بيماري مي گويد :‌در حال حاضر اعتقاد بر اين است که هيچ عامل واحدي مسئول بروز اين اختلال نيست ، هر چند متغير هاي محيطي و ژنتيکي زيادي ممکن است در آن نقش داشته باشند.

اين عضو مرکز تحقيقات روانپزشکي و علوم رفتاري دانشگاه علوم پزشکي مشهد اظهار مي دارد :‌ از علل مستعد کننده قوي براي اين اختلال مي توان به عوامل ژنتيک ، عوامل مربوط به رشد ( نظير مواجهه پيش از تولد مادر يا عفونتهاي زمستاني در سه ماهه اول بارداري) آسيب هاي مغزي احتمالي ، عوامل عصبي شيميايي ،(نوروترانسميترها) و عوامل رواني اجتماعي اشاره کرد .

اين اختلال ممکن است در دوران شيرخواري آغاز شود ،‌هر چند به ندرت تا قبل از دوره نوپايي تشخيص داده مي شود .شيرخواران مبتلا به اين اختلال نسبت به محرک بسيار حساسند و تحت تاثير صدا ، نور ، حرارت و ساير تغييرات محيطي خيلي زود ناراحت مي شوند .

دکتر عبداللهيان اظهار مي دارد که در مدرسه کودکان مبتلا ممکن است به سرعت پاسخ دادن به سوالات امتحاني را شروع کنند ، اما پس از جواب دادن يکي دو سوال دست از فعاليت بردارند .ممکن است نتوانند منتظر نوبت خود شوند .اغلب تحرک پذيرند ، از نظر هيجاني بي ثبات بوده و به آساني خنده يا گريه سر مي دهند .اين کودکان اغلب مستعد حادثه هستند .

حدود 75 درصد کودکان مبتلا علائم پرخاشگرانه و نافرماني را به طور نسبتا ثابتي نشان مي دهند .حواس پرتي و نوسان توجه در اين کودکان سبب کندي يادگيري ، ذخيره سازي و ابزار معلومات مي شود . از ساير علائم اين اختلال مي توان به بازماندن از  توجه کافي به جزئيات ، گوش نکردن هنگام صحبت کردن بقيه ، اشکال در توجه در تکاليف ( مثلا ممکن است در ديکته کلمات را جا بياندازد ) اشکال در سازمان دهي تکاليف ، حواس پرتي،شلوغ کاري و پرسرو صدا بودن ، پرحرفي ، جواب دادن قبل از پايان يافتن سوال ، ناتواني در انتظار کشيدن براي نوبت ، قطع حرف ديگران و مداخله آن مي توان اشاره کرد .

دکتر عليرضا ابراهيمي عضو مرکز تحقيقات روانپزشکي و علوم رفتاري دانشگاه علوم پزشکي مشهد نيز در خصوص راهکارهاي درماني اين بيماري مي گويد :‌درمان دارويي خط اول درمان محسوب مي شود . داروهاي متعددي در درمان اين اختلال موثر مي باشند که مهمترين آنها دارويي به نام متيل فنيديت(ريتالين)است که در بازار دارويي ايران به صورت قرص هاي 10 ميلي گرمي و نوع طولاني اثر 20 ميلي گرمي وجود دارد.

وي مداخلات رواني اجتماعي را از ديگر راهکارهاي درماني کودکان پيش فعال عنوان کرد و گفت :‌مصرف دارو به تنهايي غالبا نمي تواند نيازهاي جامع درماني کودکان مبتلا به اين اختلال را برآورده سازد و فقط يک جنبه از برنامه چند وجهي درمان اين اختلال محسوب مي شود . آموزش مهارتهاي اجتماعي ، آموزش والدين کودکان و مداخلات رفتاري در مدرسه و خانه اغلب در درمان کلي کودکان موثر است .

به کودکان تحت درمان با دارو بايد هدف از تجويز دارو توضيح و به آنها امکان داده شود احساسات خود را در مورد مصرف دارو ابراز کنند. اين امر به کودکان کمک مي کند که مفاهيم نادر مثل ( من ديوانه هستم ) در مورد مصرف دارو کنار بگذارند و برايشان روشن شود که دارو به آنها کمک مي کند با موقعيت هاي مختلف بهتر از گذشته مواجه شوند.

انرژی اضافه این کودکان باید از طریق فعالیت‌های مثبت، از جمله ورزش کردن، مصرف شود. بهتر است آنها را برای بازی به زمین‌های بزرگ برد و اجازه داد که به فعالیت‌هایی لذت‌‌بخشی بپردازند.
والدین به خاطر داشته باشند که این کودکان را به هیچ‌وجه تنبیه نکنند. زیرا رفتارهای انتقام‌جویانه‌ از آنها سر خواهد زد. بهتر است با آنان مودبانه و با محبت رفتار کنند البته در برخورد با سایر کودکان نیز داشتن رفتاری مهرآمیز و عاری از خشونت لازم است.
از دادن خوردنی‌هایی مثل کاکائو و شکلات ، و تغذیه ای که دارای افزودنی و مواد نگهدارنده است، به این کودکان تا حد امکان خودداری نمایند. چون باعث تحریک‌پذیری آنها می‌شود.
خواب شبانگاهی این کودکان موضوع مهمی است. آنها باید شب‌ها زودتر به رختخواب بروند. بهتر است والدین برنامه خانواده‌ را به گونه‌ای مناسب تنظیم کنند و به هر طریق ممکن به کودک بفهمانند این یکی از قوانین خانواده اوست که شب‌ها تا دیروقت بیدار نمانند. توصیه می‌شود کودک از وسایلی چون کامپیوتر و تلویزیون به صورت افراطی استفاده نکند.


خواننده ارجمند

شما مي‌توانيد سؤال، پيشنهاد، انتقاد و نظر خود را در خصوص این خبر از طريق درگاه زیر، براي ما ارسال كنيد.

چنانچه نظرات شما، امكان نمايش عمومي داشته باشد، پس از تأييد، حداکثر 24 ساعت بعد در همین صفحه براي همگان، نمايش داده مي‌شود.  اگر نظرتان، نياز به پاسخ‌دهي داشته باشد، پاسخ از طريق ايميل براي شما ارسال مي‌شود.(در صورت صحيح‌بودن آدرس ايميل شما) همچنين اگر نظرات شما، زياد است و يا تمايل داريد از طريق ايميل، با ما ارتباط داشته باشيد، لطفا از آدرس الکترونیکیاین آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید استفاده کنيد .

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image