دکتر محمدرضا جويا در گفتوگو با خبرنگار وبدا، با بيان اين که «سال گذشته، موارد ابتلاي به تبمالت در حوزه زيرپوشش علومپزشکي مشهد 22نفر در يکصدهزار جمعيت گزارش شده است»، اظهار کرد: خوشبختانه آگاهي مردم نسبت به اصول پيشگيري از ابتلاي به اين بيماري افزايش يافته و اين درحاليست که پوشش نظام شبکهاي نيز بيشتر شده است.
وي افزود: تبمالت يکي از بيماريهاي عفوني مشترک بين دام و انسان و شامل انواع گوسفندي، گاوي، بزي، سگي و ...است و سابقه خيلي قديمي دارد و عامل بيماري باکتري بوده که از طريق فرآوردههاي دامي آلوده و يا ترشحات دام انتقال مييابد.
دکتر جويا، تبمالت را بيماري هزارچهره برشمرد و عنوان کرد: تب و لرز، خستگي، تعريق، درد ستون فقرات، بزرگ شدن غددلنفاوي،پادرد، کمردرد و ... ميتواند از علايم ابتلا به تبمالت باشد و از آنجاکه بدليل گستردگي، تشخيص بيماري سخت بوده، گرفتن شرح حال دقيق بيمار اولين مرحله درمان و بسيارحايزاهميت است.
وي با تأکيد بر مصرف لبنيات پاستوريزه و گوشت ممهور سازمان دامپزشکي، درباره درمان تبمالت گفت: با انجام آزمايش سريع فاز حاد و مزمن در صورت تأييد بروز بيماري، 4هفته طول درمان بيماري است و ممکن است موارد مزمن نياز به بستري داشته باشند.
مدیرگروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی علومپزشکي مشهد با بيان اين که «شيوع تبمالت در مردان دو برابر زنان است»، درباره اصول پيشگيري از ابتلا به اين بيماري، تصريح کرد: توصيه مهم، خودداري از مصرف لبنيات غيرپاستوريزه و يا در صورت استفاده از لبنيات فلهاي، جوشاندن شير به ميزان کافي و قراردادن پنيرتازه در آبنمک به مدت دو تا سه ماه، الزامي است.
چندي پيش رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با هشدار نسبت به افزایش موارد بروز "تب مالت" در کشور طی دو سال اخیر، خاطرنشان کرده بود: طی شش ماه گذشته، مطالعهای از سوی وزارت بهداشت در استانهایی که موارد بروز «تب مالت» در آنها زیاد بوده، صورت گرفته که نتايج آن بيانگر اين است که موارد بروز این بیماری در مکانهایی که مردم از لبنیات پاستوریزه استقبال میکنند، بسیار کمتر از نقاطی است که از انواع غیرپاستوریزه استفاده میکنند.
دکتر گويا تصريح کرده است: مطالعات نشان میدهد که بروز این بیماری در استانهای شمال غربی و غرب کشور بیشتر از سایر نقاط است؛ البته مواردی هم در مناطق مرکزی و شرقی نیز مشاهده میشود.
وي با ابرازنگرانی از برخی تبلیغات نادرست درباره موثرتر نشان دادن فواید مصرف انواع لبنیات غیرپاستوریزه، گفته است: چنین مبحثی به هیچ عنوان صحیح نیست و از رسانهها تقاضا دارم تا حد ممکن مردم را به مصرف لبنیات پاستوریزه تشویق کنند و در صورت استفاده از شیرغیرپاستوریزه بطورحتم قبل از مصرف، شیر به میزان کافی جوشانده شود.