به گزارش وب دا ، سرپرست گروه سلامت دهان و دندان معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي مشهد با اشاره به اينکه این طرح پژوهشی توسط گروه بيماريهاي دهان دانشکده دندانپزشکي مشهد تدوين شد و مراحل اجرايي آن با همکاري معاونت بهداشتي دانشگاه انجام شد گفت :اين طرح ويژه افراد بالاي 25 سال در مدت يک سال و با همکاري 38 دندان پزشک مراکز بهداشتي درماني ، 16 مسئول ستادي مرکز بهداشت استان و مراکز بهداشت پنجگانه مشهد به اجرا در آمد .
دکتر بهمن کلالي با اشاره به اینکه طرح غربالگری سرطان دهان در راستای تشخیص زودرس این بیماری اجرا شده است اظهار داشت :در اين طرح 5 هزار نفر از شهروندان مشهدي تحت غربالگري هاي حفره دهان قرار گرفته و نتايج براي تجزيه و تحليل و استخراج نتايج به دانشکده دندانپزشکي دانشگاه علوم پزشکي مشهد ارسال شده است .
وي خاطر نشان کرد همچنين تمامي افراد مشکوک به وجود ضایعه در دهان جهت تشخیص قطعی و معالجه به دانشکده دندانپرشکی ارجاع شدند.
همچنين دکتر زهرا دلاوريان رئیس مرکز تحقیقات بیماری های دهان، فک و صورت دانشگاه علوم پزشکی مشهد استعمال دخانیات را مهمترین عامل ابتلا به سرطان حفره دهان عنوان کرد و گفت : آگاهی از علائم هشدار دهنده ابتلا به سرطان دهان ، انجام اقدامات به موقع درمانی ، اجتناب از مصرف هرگونه دخانیات و بهبود شیوه زندگی از راهکارهای افزایش شانس درمان و پیشگیری از این بیماری به شمار می رود .
گفتنی است : پنج درصد از سرطانهای شایع در ناحیه سر و گردن رخ می دهد که تقریبا نیمی از این موارد در حفره دهان است . سیگار ، تنباکو و قلیان به دلیل دارا بودن مواد شیمیایی و سمی مختلف عاملی مهم در بروز سرطان حفره دهان به شمار می رود . مصرف الکل، نور خورشید (در مورد سرطان لب)، و برخی ویروس ها و شیوه نادرست زندگی از دیگر عوامل ابتلا به سرطان حفره دهان است. زیر بنای کنترل این نوع سرطان ارتقای آگاهی مردم و کنترل استعمال دخانیات است.بر اساس آخرین پژوهش های انجام شده اغلب مردم آگاهی بسیار اندکی از علل سرطان دهان و نمای بالینی آن دارند و این باعث می شود که کنترل این نوع سرطان و تشخیص آن در مراحل اولیه در ایران و اغلب کشورها توام با مشکلاتی باشد.