به گزارش وبدا، دکتر پريسا طاهري، متخصص طب سالمندي و عضو هيأت علمي دانشگاه علومپزشكي شهيد بهشتي در اين باره، اظهار کرد: معتقديم سالمند نياز به خدمت چندگانه جسماني، رواني، اجتماعي و معنوي دارد و به همين دليل، سندي را که تمامي اين ابعاد در آن ديده شده، تنظيم کرديم که از سوي شورايعالي سلامت و امنيت غذايي نيز به تصويب رسيد و اين، يکي از موفقيتهاي مهم وزارت بهداشت محسوب ميشود.
تعداد سالمندان کشور با تعداد کودکان زير4سال کشور برابر است
وي اعلام کرد: بر اساس نتايج آخرين سرشماري انجام شده، بيش از 6ميليون سالمند در کشور داريم که 4.02 آنها، مرد و 4.17 زن هستند و به اين ترتيب تعداد سالمندان خانم بيشتر از مرد و در مجموع تعداد سالمندان کشور با تعداد کودکان زير4سال کشور برابر است.
دکتر طاهري همچنين از گيلان، مرکزي، مازندران، آذربايجان غربي، خراسان جنوبي، همدان، اصفهان، سمنان، زنجان، اردبيل، کرمانشاه و يزد به عنوان پيرترين استانهاي کشور ياد کرد و گفت: متأسفانه جمعيت اين 13استان از ميانگين کشوري 8.2درصدي، سالمندترند.
بيش از 35درصد خدمات سرپايي را سالمندان دريافت ميکنند
رييس اداره سالمندان وزارت بهداشت با بيان اين که «تلاش کرديم ارايه خدمات در همه بخشها، بر اساس نياز تعريف شود»، تصريح کرد: اگرچه 8.2درصد جمعيت کشور، سالمند هستند اما بيش از 35درصد خدمات سرپايي را سالمندان دريافت ميکنند و باري که روي دوش بيمهها ميگذارند، خيلي بيشتر از ميزان جمعيت تخمين زده شده هست.
اين عضو هيأت علمي دانشگاه علومپزشکي شهيدبهشتي يادآور شد: بر اين اساس يک نکته بسيار مهم که برعهده معاونت بهداشتي، خانهها و مراکز بهداشتي است، تشخيص زودهنگام است،چون بيشتر بيماريها مانند پوکي استخوان، فشارخون، ديابت و ...در سالمندان، خاموش است و در اين رابطه، غربالگري نقش بسيار مؤثري دارد.
توليت سلامت بر عهده وزارت بهداشت است
دکتر طاهري با اشاره به اين که «براساس بند "ب" برنامه پنجم توسعه ماده 36، سياستگذاري، برنامهريزي و نظارت بخش سلامت برعهده وزارت بهداشت است»، گفت:در تبصره يک، بند "د" ماده 32 برنامه پنجم توسعه نيز به صراحت تأکيد شده که تمامي ارايهکنندگان خدمات بهداشتي و درماني اعم از دولتي و غيردولتي موظفند از خط مشي وزارت بهداشت تبعيت کنند.
وي افزود: بر اساس مفادقانوني، توليت سلامت بر عهده وزارت بهداشت است و بر اين اساس، برنامههاي کلاني را براي سالمندان در نظر گرفتهايم که يکي از آنها، برنامه مراقبتهاي ادغاميافته شامل 15بيماري است که هر سالمندي ميتواند با مراجعه به مراکز ارايه خدمت در شبکه شهري يا روستايي، از سوي غيرپزشک معاينه شده و اگر مشکل خاصي داشت به پزشک ارجاع داده ميشود.
به گفته اين متخصص طب سالمندي، اگر پزشک عمومي قابليت درمان را نداشت، بيمار به پزشک متخصص ارجاع داده ميشود و سپس نتايج معاينات در برگهاي به سيستم بهداشتي بازميگردد و پرونده سالمند باقي ميماند تا براساس نياز، 3 تا 6ماه و يا حتي يکسال بعد بتواند مجدد مراجعه و خدمت موردنياز را دريافت کند.
"شيوه زندگي سالم و خودمراقبتي"
دکتر طاهري، "شيوه زندگي سالم و خودمراقبتي" را برنامه ديگر وزارت بهداشت در رابطه با سالمندان عنوان کرد و افزود: اين برنامه در تمامي دانشگاههاي علومپزشکي کشور در حال اجراست و اعتقاد داريم اگر هر فردي بر سلامت خودش نظارت داشته باشد، شانس ابتلا به بيماريهاي مختلف در او کاهش پيدا ميکند.
رييس اداره سالمندان وزارت بهداشت، خاطرنشان کرد: اگر فردي بداند تغذيه سالم که ريسک فاکتور بسيار مهم در ابتلا به بيماريهاي قلبي و عروقي، ديابت و ... است، چيست، فعاليت فيزيکي مناسب چيست و زندگي بدون دخانيات داشته باشد، ميتواند خودمراقبتي مناسب که منجر به ارتقاي سطح سلامت ميشود را تقويت کند.
بررسي سلامت سالمندان
وي گفت: اقدام ديگر، بررسي سلامت سالمندان است که در جريان آن، تلاش کرديم سيماي سلامت سالمندان را به تصوير بکشيم، بطوري که اين بررسي ميتواند مبناي تحقيق در بسياري زمينهها باشد و مفيد است.