به گزارش وب دا، دکتر مریم زیادیلطفآبادی در رابطه با ارزیابی دورهای سلامت زنان و مردان ایرانی و مقوله پایش سلامت اظهار کرد: امروزه پایش سلامت نقشی برجسته در شناسایی زود هنگام اختلالات بدن وجلوگيری از بروز عوارض وخيم بيماریها دارد.
وی تصریح کرد: در ارزیابی دورهای سلامت زنان و مردان 30 تا 59 سال، سلامت آنان به صورت همه جانبه مورد بررسی قرار میگیرد تا مشخص شود كه خطر ابتلا به بيماریهای مزمن غير واگير درآنان تعیین شده و قبل از ابتلا نسبت به پيشگيری از بیماری اقدام نمايند.
دکتر زیادی لطفآبادی با اشاره به اینکه یکی از موارد آگاهی یافتن از سلامتی، تن سنجی و تعيين نمايه توده بدنی است؛ گفت: در این راستا کارآمدترین و معمولی ترین اندازه گیریهای مورد استفاده؛ وزن، قد، و تعيين شاخص نمايه توده بدن هستند و با محاسبه شاخص نمايه توده بدنی كه بر اساس قد و وزن فرد محاسبه میشود، میتوان دریافت كه فرد لاغر، طبيعی و يا چاق است.
وی در ادامه با بیان اینکه براساس مطالعات؛ مقدار BMI هر فردی اگر کمتر از 18.5 باشد آن فرد لاغر تلقی میشود و اگر میان 18.5 تا 24.9 باشد فردی طبیعی بوده و اگر میان 25.0 تا 29.9 باشد دارای اضافه وزن است؛ افزود: اگر مقدار BMI فردی نیز 30 و بیشتر از آن باشد مبتلا به چاقی است و 40 و بیشتر از آن باشد این فرد دچار چاقی شدید است.
کارشناس سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: با اندازه گيری دور كمر افراد نیز میتوان چاقی شكمی آنان را مشخص نمود به این ترتیب که اگر در مردان اندازه دورکمر102 سانتی متر و بیشتر و در زنان اندازه دور کمر 88 سانتی متر و بیشتر باشد دچار چاقی شکمی هستند.
وی در ادامه با بیان اینکه یکی از مؤلفههای پایش سلامت، توجه به وضعیت تغذیه است؛ افزود: بررسی مصرف شير و لبنيات، ميوه و سبزيجات و گوشتهای سفيد و قرمز برای سلامتی و پيشگيری از ابتلا به بيماریهای مزمن غير واگير اهميت دارد لذا بررسی عدم مصرف غذاهای كنسروی و نمك سود مانند سوسيس و كالباس، نوشابههای گازدار و روغن جامد و سایر عادات غذايی ناصحيح نیز در پایش سلامت انجام میشود.
دکتر زیادی لطفآبادی همچنین در خصوص توجه به تحرك يا فعاليت بدنی به عنوان یکی دیگر از مؤلفههای پایش سلامت بیان کرد: كم تحركی يكی از عوامل خطر مهم ابتلا به بيماریهای مزمن غير واگير است لذا توجه به نوع فعاليت بدنی و مدت زمان، شدت و دفعات انجام فعاليت بدنی بسیار مهم است.
وی در ادامه به سلامت باروری به عنوان یکی دیگر از مولفههای پایش سلامت یاد کرد و گفت: سلامت باروری یعنی؛ سلامت كامل جسمی، روانی و رفاه اجتماعی، كه همه جوانب مربوط به سيستم توليد مثل، روند و عملكرد آن را در بر میگيرد و در پایش سلامت وضعيت باروری در زنان و مردان متاهل، بارداری يا تمايل به بارداری در زنان متاهل، وجود علائم بيماریهای واژينال در زنان متاهل، بيماریهای تناسلی در مردان متاهل،علائم يائسگی در زنان 45 سال و بالاتر، مشكلات زناشويی و رفتارهای پر خطر جنسی در زنان و مردان متاهل، معاينه دستگاه تناسلی در زنان متاهل و پستان در زنان مجرد و متاهل بررسی میشود.
دکتر زیادیلطفآبادی خاطرنشان کرد: در پایش سلامت، آزمايش پاپ اسمير برای زنان متاهل هر 3 سال يك بار و ماموگرافی برای كليه زنان مجرد و متاهل 40 سال و بالاتر هر 3 سال يك بار انجام میشود.
وی در رابطه با ارزيابی سلامت جسمی و روان نیز به عنوان یکی دیگر از مؤلفههای پایش سلامت اظهار کرد: همه زنان و مردان 30 تا 59 سال بايد از نظر سلامت عمومی اعم از؛جسمی و روحی هر 3 سال يك بار پايش شوند و سوابق بيماریهای جسمی و روانی در فرد و افراد فاميل درجه 1 و 2 و علائم بيماریهای؛ قلبی عروقی، تنفسی، پوستی، ماسكولواسكلتال، دستگاه كليه، اعصاب و روان، عفونی و سایر بیماریهای جسمی و روحی و روانی در آنان مورد بررسی قرار گیرد.
کارشناس سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه افزود: در پایش سلامت معاينات كلينيكی در تمام مردان و زنان اعم از؛ اندازه گيری فشار خون و علائم حياتی، بررسی وضعيت ظاهری جسمی و روحیروانی، سمع قلب و ریه، معاينه مفاصل و استخوانها، معاينه تيروئيد از نظر اندازه و وجود غده ،معاينه غدد لنفاوی، معاينه كامل شكم و... انجام میشود و نیز تستهای پاراكلينيكی اعم از؛ اندازه گيری هموگلوبين و هماتوكريت در تمام زنان گروه سنی، آزمايش قند خون ناشتا برای تشخيص ديابت، آزمايش چربیهای خون شامل: تری گليسريد، كلسترول تام، LDL,HDL و.... بر اساس نیاز مراجعه کنندگان صورت میگیرد.