پزشکی


عضو هیات علمی دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: یکی از تدابیر غذایی مناسب برای جلوگیری از آسیب‌های رشدی و کم خونی در روزه‌داری  بویژه برای نوجوانان و جوانان  زردۀ تخم مرغ به صورت عسلی یا نیم برشت تهیه شده، است.

دکتر محمد رضا نورس در گفتگو با وب دا خاطر نشان کرد: از دیدگاه طب سنتی، زردۀ تخم مرغ مقدار زیادی خون، گرمی و تری معتدل و با قوام مناسب تولید می‌کند و تقویت کنندۀ قلب و سیستم عصبی است، از دیدگاه طب جدید نیز منبع خوبی از پروتئین با کیفیت بالا است و همچنین از ریزمغذی‌های ضروری و مفید مانند آهن، فولات، رتینول، ویتامین D برخوردار است و به خصوص در دورۀ رشد بسیار سودمند است. لذا در وعده افطار توصیه می شود.

معاون آموزشی دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص مصرف میوه در ماه مبارک رمضان اظهار کرد: در این ماه مصرف میوه نه تنها منعی ندارد بلکه با رعایت فاصله زمانی مناسب با وعده های افطار و سحر توصیه می شود و زمان مناسب برای مصرف میوه بین یک تا یک‌ ساعت و نیم بعد از افطار است.

وی تصریح کرد: توصیه می شود در این ماه از میوه های کاملا رسیده ، شیرین آبدار و به میزان کم  که خوب جویده شود استفاده شود.

عضو هیات علمی دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تاکید بر اجتناب از ورزش کردن در اوج گرسنگی اظهار کرد:ورزش کردن، با دفع رطوبت بدن همراه است و ایجاد تشنگی می‌کند و به همین دلیل نباید در ساعات گرم روز یا در محل‌های گرم ورزش کرد.یک تا دو ساعت بعد از خوردن سحری، زمان مناسبی برای پرداختن به ورزش است و ورزش کردن در اوج گرسنگی به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

دکتر نورس با بیان اینکه خواب در فاصله بین افطار تا سحر به مدت کوتاه برای هضم بهتر غذا و ایجاد اشتها در وعده سحری توصیه می شود اظهار کرد:  خواب روز نیز یک تا دو ساعت برای تمدد قوا متناسب با  مزاج فرد توصیه می‌شود ، اما خوابیدن با شکم پر بعد از سحر توصیه نمی شود زیرا باعث سوءهاضمه و مشکلات گوارشی می گردد.

وی افزود: بهترین  زمان خوابیدن هنگامی است که هضم معدی انجام گرفته و غذا از دهانه معده عبور کرده باشد و شما احساس سنگینی سر دل نداشته باشید.

 


 جانشین رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ستاد مبارزه با کرونا با تاکید بر اینکه ارائه خدمت به بیماران غیر کرونایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است اظهار کرد: بر اساس برنامه ریزی تمامی مراکز درمانی می توانند با رعایت دستورالعمل های ابلاغی وزارت بهداشت، ارائه خدمت به بیماران غیر اورژانسی را آغاز کنند.

دکتر شاپور بدیعی در گفتگو با وب دا با بیان اینکه از زمان شیوع بیماری کووید-19 در کشور، ارائه خدمات به بیماران غیر اورژانسی در بیمارستان های زیر پوشش دانشگاه متوقف شد و مردم نیز در این زمینه بیشترین همراهی را با حوزه سلامت داشتند خاطر نشان کرد: در حال حاضر با توجه به تدابیری که اتخاذ شده تمامی مراکز درمانی می توانند با رعایت فاصله گذاری اجتماعی و نوبت دهی نسبت به ارائه خدمت به بیماران اقدام کنند.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص نحوه فعالیت بیمارستان 610 امام رضا(ع) نیز اظهار کرد: در صورت ادامه روند کاهش بیماران بستری مبتلا به کووید-19، این مرکز درمانی از پوشش کامل کرونا خارج خواهد شد و بخش های عفونی و مراقبت ویژه این بخش به این دسته از بیماران اختصاص خواهد یافت.

دکتر بدیعی با بیان اینکه عملکرد مراکز درمانی به طور مستمر مورد ارزیابی و نظارت قرار می گیرد تصریح کرد: بیمارستان شریعتی همچنان به طور کامل به بیماران کرونایی اختصاص خواهد داشت.


 نگاهی به مضرات زولبیا و بامیه شیرینی محبوب ماه رمضانماه رمضان در دین اسلام، ماهی مبارک است در این ماه به واسطه تغییر عادات غذایی روزه‌ داران، باید بیشتر به نوع غذاها و همچنین کیفیت آنها توجه شود.

استادیار گروه بهداشت مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا اظهار کرد: زولبیا و بامیه، شیرینی محبوب ماه رمضان است  که در کنار طعم مطلوب و شیرینی که دارد، می تواند برای سلامتی مضر باشد و در برخی موارد انواع آلودگی های میکروبی و شیمیایی در این محصولات پرطرفدار مشاهده شده است.

دکتر اسما افشاری خاطر نشان کرد: در صورتی که از روغن مانده در تهیه این شیرینی استفاده شود یا روغن،حرارت زیادی ببیند یا چندین بار از آن استفاده شود، احتمال تشکیل آكرولین که ترکیبی سرطانزاست و روی کبد هم تاثیرات نامطلوبی دارد افزایش می یابد.

وی افزود: استفاده از رنگ های غیر مجاز که عمدتا رنگ خطرناك تارتارازین است، می تواند منجر به آسیب های جدی کبدی و کلیوی شده و سلامت افراد را به خطر بیاندازد نتایج برخی مطالعات نشان داده است که كاربرد رنگ شیمیایی غیر مجاز در زولبیا شدیدتر و بیشتر بوده است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: استفاده از مواد اولیه سالم، طبخ مناسب و سلامت روغن مصرفی جزء مهمترین موارد در تهیه زولبیا و بامیه است برای پخت این شیرینی باید از روغن تازه و مخصوص سرخ‌کردن استفاده شود همچنین زولبیا و بامیه باید دارای رنگ روشن و فاقد ذرات سوخته چسبیده ناشی از پخت زولبیاهای قبلی همراه با طعم و بوی مقبول باشد.

دکتر افشاری با بیان اینکه عدم رعایت مسائل بهداشتی منجر به آلودگی میکروبی زولبیا و بامیه تولیدی می شود که در نهایت می تواند برای مصرف کننده و روزه داران مشکلاتی را به دنبال داشته باشد اظهار کرد: در تهیه زولبیا و بامیه باید از آرد مناسب و عاری از هرگونه کپک‌زدگی و ماندگی استفاده شود از طرفی از آنجا که زولبیا و بامیه در روغن با دمای بالا تهیه می شود وجود آلودگی میکروبی در آنها نشان از آلودگی های ثانویه مانند شرایط نگهداری نامناسب، هوای آلوده محیط نگهداری، ظروف آلوده وهمچنین عدم رعایت بهداشت فردی، استفاده نکردن از ماسک، دستکش، نداشتن پوشش مناسب در زمان پس از سرخ كردن یا آلوده بودن پوشش های تزئینی مانند پودر نارگیل و پسته می تواند، عفونت ها ومسمومیت های غذایی نظیر مسمومیت با استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا و اشری شیا کلی را برای مصرف کننده به دنبال داشته باشد.

استادیار گروه بهداشت مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد  افزود: برای به حداقل رسیدن مشکلات بهداشتی و تغذیه ای مربوط به مصرف این نوع شیرینی  انتظار می رود که مردم در هنگام خرید این نوع شیرینی به نکاتی از  جمله داشتن مجوز وزارت بهداشت، تاریخ تولید و انقضا و سالم بودن بسته توجه نمایند، رنگ زولبیا و بامیه باید به رنگ زرد طلایی باشد و از خرید زولبیا و بامیه‌ای که به رنگ خیلی تیره و قهوه‌ای است، اجتناب کنند چراکه این رنگ می‌تواند نشان‌دهنده این باشد که در تهیه این شیرینی از روغنی که چند بار حرارت دیده استفاده شده یا حین طبخ، حرارت زیاد دیده است، از خرید شیرینی هایی که به صورت روباز و در خارج از ویترین نگهداری می شوند اجتناب نمایند و اینکه محصول را از قنادی‌های معتبر تحت نظارت وزارت بهداشت تهیه کنند چراکه روی محصولات تهیه شده در این مراکز آزمون های مختلفی نظیر آزمایشات فیزیكی و شیمیایی روغن مصرفی در تولید زولبیا و بامیه، آزمون های بررسی كاربرد رنگهای شیمیایی غیر مجاز و نیز ارزیابی های میكروب شناسی صورت می گیرد.

 


رییس بیمارستان شریعتی از مراکز زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد، از آغاز بازسازی ICU  جراحی قلب و اتاق عمل قلب باز بیمارستان با حمایت و مشارکت خیر سلامت خبرداد .

دکتر محمدرضا حسینعلی زاده اظهار کرد:  ظرفیت ICU  با تعداد 5 تخت فعال پاسخگوی نیاز بیماران بستری در بیمارستان شریعتی نبوده و با توجه به آمار بیماران بستری در زمان فعالیت عادی بیمارستان،  نیاز جدی به حداقل  11 تخت ICU احساس میشد که با توجه به تعطیلی دپارتمان جراحی قلب بدلیل پذیرش بیماران کرونا و همچنین مذاکراتی که با خیر سلامت" آقای سعید کریم نژاد" صورت گرفت، نقشه ها و روند اجرای کار مورد بررسی و تصویب قرار گرفت و پس از تامین اعتبار توسعه ICU  توسط ایشان، عملیات بازسازی آغاز شد.  

وی تصریح کرد:  با مساعدت معاون درمان دانشگاه تجهیزات مورد نیاز جهت تجهیز 6 تخت ICU  از زمان پذیرش بیماران کرونا در بیمارستان فراهم شده است. 

 


نیاز بدن به مواد غذایی در ماه مبارک رمضان تا 20 درصد کاهش می یابد/ لزوم استفاده از تمامی گروه های غذاییدر فرهنگ دینی ما توجه زیادی به مصرف وعده سحر شده است. دعاهای مخصوص این زمان خود نشان دهنده اهمیت آن در روند روزه است. شاید در زمان هایی که روزها کوتاه تر هستند حذف وعده سحری مشکلی به دنبال نداشته باشد اما در روزه های فعلی که طول روزه داری حدود 16 تا 17 ساعت در روز می رسد حذف وعده مهم سحری توان و طاقت فرد را کاهش داده و سردرد و افت قند خون را در طول روز برای او به دنبال دارد.

عضو هیات علمی دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا با تاکید بر اینکه وعده سحر را حتی اگر به سبکی وعده صبحانه باشد نباید حذف شود.اظهار کرد: سحری باید یک وعده غذای کم حجم با غذاییت (کالری) بالا باشد بنابراین می توان از نان سبوسدار و برنج همراه با گوشت مرغ و گوسفند در این وعده غذایی استفاده کرد اما مصرف نان های سفید و باگت مناسب نیست.

دکتر محمد رضا نورس خاطر نشان کرد: سالاد فصل که از کاهو، خیار و گوجه فرنگی همراه با آبلیمو یا سرکه و روغن زیتون تهیه شده باشد و سبزی خوردن نیز در کنار وعده سحری به هضم غذای روزه داران کمک می کند و از یبوست نیز جلوگیری خواهد کرد.

معاون آموزشی دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص مواد غذایی مفید برای روزه‌داران نیز اظهار کرد: گوشت گوسفند به خصوص قسمت سردست و گردن آن که به صورت آبپز تهیه ‌شود رطوبت بخش و مقوی است و به شکل آبگوشت به روزه‌داران توصیه می‌شود. برخی حبوبات و گوشت‌ها مانند عدس و گوشت گوساله و گاو خشکی آور هستند و از این رو برای روزه داران توصیه نمی‌شوند. همچنین خوراکی‌هایی که مزۀ تند دارند مانند ادویه و سس‌های تند نیز خشکی زا محسوب می‌شوند و ضمناً به خاطر گرمی زیاد عطش آور هستند و لذا در وعده سحر به خصوص برای نوجوانان مفید نیستند.

دکتر نورس تصریح کرد: روزه داران باید نیم ساعت یا 20 دقیقه قبل از خوردن سحری، یک نوشیدنی مناسب استفاده کنند که برای افراد دارای مزاج گرم، می توان شربت سکنجبین یا شربت ملایم عسل به اضافه عرق کاسنی یا شاتره و کمی خاکشیر را با هم مخلوط کرده و بیاشامند. برای افراد سرد مزاج هم نوشیدن شربت شیره انگور، شربت عسل، شربت گلاب با کمی عرق نعنا و خاکشیر در نوبت سحری توصیه می شود.  دانه های خاکشیر، آب را درون خود نگه می دارند و به تدریج دراختیار بدن قرار می دهند بنابراین خوردن آن برای جلوگیری از تشنگی هر دو مزاج سرد و گرم پیشنهاد می شود.

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image