سرپرست معاونت غذاودارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در راستای دسترسی راحتتر مردم به داروهای موردنیازشان افزایش 100 درصدی تعداد داروخانههای شبانهروزی را داشتیم.
دکتر حسن وکیلی در گفتگو با وب دا، ضمن عرض تبریک هفته دولت، اظهار کرد: معاونت غذاودارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد در 7 حوزه مدیریت نظارت بر امور دارو و مواد تحت کنترل، مدیریت نظارت بر فرآوردههای خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی، مدیریت آزمایشگاه کنترل غذا و دارو، مدیریت نظارت و ارزیابی تجهیزات و ملزومات پزشکی، مدیریت تحقیق و توسعه، مدیریت امور اجرایی و اداره نظارت بر فرآوردههای طبیعی، سنتی، مکمل و شیرخشک فعالیت دارد.
وی تصریح کرد: در حوزه مدیریت نظارت بر امور دارو و مواد تحت کنترل در یک سال اخیر به موضوعاتی همچون بهبود ارائه خدمات دارویی داروخانهها، افزایش رصد قاچاق دارو، تهیه یخچال جدید برای برخی بیمارستانها با پیگیری معاونت، افزایش 100 درصدی تعداد داروخانههای شبانهروزی جهت تسهیل دسترسی مردم، افزایش رصد توزیع داروها جهت توزیع عادلانه دارو، افزایش سطح آگاهی و اطلاعات مسئولان فنی شرکتهای پخش از اصول سیستمهای انبارداری و توزیع دارو، عدالت در توزیع دارو و افزایش اشتغال داروسازان با ارتقاء داروخانههای روزانه به شبانهروزی پرداخته شده است.
سرپرست معاونت غذاودارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: همچنین باید اشاره کنیم که پیگیری استانداردسازی و بهبود شرایط انبارهای داروخانه، تفکیک حسابهای دارویی بیمارستانها از سایر حسابها، رصد سامانه تی تک برای بررسی قاچاق داروها، تقسیمبندی داروخانههای شهر به گروههای A، B و C برای برخورداری از داروهای سهمیهای، تشدید برخورد با داروخانههای عرضه کننده داروهای قاچاق، تأمین الکل تمامی مراکز تولید کننده هندراب در خراسان بزرگ، تفویض و انجام بازرسیها GMP مربوط به شرکتهای تولید کننده هندراب بدون نیاز به مراجعه به سازمان غذاودارو از جمله دیگر اقدامات صورت گرفته در حوزه مدیریت نظارت بر امور دارو و مواد تحت کنترل بوده است.
دکتر وکیلی در رابطه با اقدامات صورت گرفته در حوزه مدیریت نظارت بر فرآوردههای خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی، بیان کرد: در این حوزه 13 موضوع و محور بهرهبرداری از سامانه کشوری TTAC در زمینه صدور مجوزهای بهداشتی و انجام بازدیدهای فنی و بهداشتی، نظارت بر فرآیند توزیع شیر خشک یارانهای کودکان در سطح استان، ساماندهی و صدور مجوزهای بهداشتی جهت شرکتهای نگهداری، پخش و توزیع فرآوردههای غذایی، آرایشی و بهداشتی، ساماندهی و صدور مجوزهای بهداشتی جهت انبارهای نگهداری فرآوردههای غذایی، آرایشی و بهداشتی، تجهیز کلیه کارشناسان حوزه به تبلت جهت انجام بازرسی و ارزیابی و نمونهبرداری از واحدهای تولیدی تحت پوشش، اجرای طرح پایش باقیمانده آفتکشها، فلزات سنگین و نیترات در محصولات کشاورزی و باغی، اجرای طرح PMS (پایش محصولات غذایی، آرایشی و بهداشتی در فروشگاههای سطح شهر)، تشکیل جلسات کمیتههای فنی و قانونی در خصوص بررسی چالشها و مشکلات موجود و ارائه راهکارهای مناسب، برگزاری جلسه در حوزه کارگروه مبارزه با قاچاق فرآوردههای غذایی، آرایشی و بهداشتی و اتخاذ تصمیمات لازم، اجرای گشت مشترک در راستای مبارزه با قاچاق مواد غذایی و آرایشی و بهداشتی همراه با کارشناسان سازمان صنعت، معدن و تجارت و نیروی انتظامی، تهیه فلوچارت فرآیندهای صدور، تمدید و اصلاح مجوزهای بهداشتی به منظور تکریم ارباب رجوع، هماهنگی و ایجاد زیرساختهای لازم به منظور صدور مجوزهای مشاغل خانگی و اعزام تیمهای کارشناسی و نظارتی به شبکههای بهداشت و درمان حوزه تحت پوشش و بازدید از برخی واحدهای تولیدی به منظور بررسی حسن انجام کار در دستور کار قرار گرفت و برنامههای اتخاذ شده در این حوزهها به شکل مطلوب اجرا شد.
دکتر وکیلی بیان کرد: یکی از مهمترین اقدمات حوزه معاونت غذاودارو توسط اداره نظارت بر فرآوردههای طبیعی، سنتی، مکمل و شیرخشک صورت میپذیرد، کاهش فروش مواد مخدر و کالای قاچاق و فرآوردههای بدون اصالت در عطاریها از طریق آموزش، ساماندهی و نظارت بر مراکز عرضه و همچنین افزایش سطح آگاهی ورزشکاران در خصوص مصرف خود سرانه مکملهای ورزشی از طریق نصب پوستر در داروخانهها و باشگاههای ورزشی، افزایش سطح آگاهی عموم مردم در خصوص مخاطرات مصرف فرآوردههای طبیعی، سنتی و مکمل بدون برچسب اصالت و یا فاقد مشخصات از مراکزی غیر از داروخانهها از طریق تهیه پمفلت و کلیپ آموزشی و گزارش تلویزیونی از پلمب مراکز تولید و یا عرضه غیر مجاز این فرآوردهها، تدوین و شروع اجرای برنامه راه اندازی بخش گیاهان طبیعی، سنتی در داروخانههای فعال، تدوین و اجرای برنامه تأمین حداکثری شیر خشکهای یارانهای و متابولیک از طریق داروخانههای منتخب، تشدید نظارتها از واحدهای صنفی خردهفروشی گیاهان دارویی و باشگاههای ورزشی و اجرای گشتهای مشترک با اداره صمت، پلیس اماکن و اتحادیه عطاریها جهت ساماندهی و نظارت بر عطاریها، تدوین و اجرای برنامه آموزشی در راستای ارتقاء آگاهی عمومی جامعه در خصوص مصرف صحیح فرآوردههای طبیعی، سنتی و مکملها و نصب پوستر در داروخانهها و باشگاههای ورزشی با عنوان «آنچه باید در مورد مصرف خودسرانه مکملهای ورزشی بدانیم» از جمله مهمترین اقدامات صورت گرفته در حوزه نظارت بر فرآوردههای طبیعی، سنتی، مکمل و شیرخشک بوده است.
دکتر وکیلی اضافه کرد: همچنین از نظارت بر بازار و توزیع کالاهای غیر مجاز و کالاهای قاچاق، از طریق انجام گشت مشترک با پلیس آگاهی جهت کشف و ضبط کالای غیرمجاز و قاچاق و بازرسی مشترک با سازمان صمت و انجام کارشناسی ملزومات توقیفی، بازدید مشترک با اتحادیه صنف فروشندگان تجهیزات پزشکی آزمایشگاهی و دندانپزشکی، نظارت برنحوه اجرای دستورالعمل خرید و تأمین ملزومات پزشکی مصرفی در کلیه مراکز درمانی (اعم از دولتی و خصوصی) و اصلاح عملکرد در صورت مشاهده موارد نقض ازدستورالعمل مذکور بهویژه خرید و نظارت بر شرکتهای وارد کننده، تولیدکننده و توزیع و عرضه کننده تجهیزات پزشکی سرمایهای و ملزومات پزشکی مصرفی در منطقه تحت پوشش، تأمین و توزیع ملزومات حفاظت فردی شامل ماسک سه لایه، ماسک N95، لباس کاورال، گان، دستکش معاینه، عینک و شیلد محافظ و غیره جهت کلیه مراکز درمانی دانشگاه از دیگر اقدامات صورت گرفته در حوزه مدیریت نظارت و ارزیابی تجهیزات و ملزومات پزشکی بوده است.
وی با بیان اینکه در حوزه مدیریت تحقیق و توسعه اقدامانی همچون پیگیری و کنترل اجرای برنامه عملیاتی کشوری در کلیه حوزههای معاونت غذاودارو، اجرای برنامه عملیاتی اختصاصی در حوزه معاونت غذاودارو دانشگاه و اجرایی شدن اقدامات استراتژیک و برنامههای عملیاتی مربوطه، تدوین، طراحی و پیادهسازی نظام ارزیابی و تصمیمگیری مبتنی بر اطلاعات مدیریتهای حوزه معاونت غذاوداروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد (داشبوردهای مدیریتی) و تدوین و اجرای برنامه جامع ثبت و بررسی عوارض ناخواسته دارویی ADR) )در کلیه بیمارستانهای دولتی و خصوصی و شبکههای بهداشت و درمان تابعه دانشگاه صورت پذیرفته است، خاطرنشان کرد: همچنین از دیگر اقدامات صورت گرفته در این حوزه میتوان به تلاش در جهت بهبود عملکرد کمیته علمی و تخصصی تجویز و مصرف منطقی دارو از طریق افزایش تعداد رشتههای تخصصی و متخصصان حاضر در جلسات و تعداد پروندههای بررسی شده در هر جلسه و پیگیری جدی مصوبات نتایج هر جلسه، مدیریت تحقیق و توسعه، تدوین، داوری، تصویب و پیگیری اجرای امور مرتبط با طرحهای تحقیقاتی در مدیریتهای حوزه معاونت غذاودارو، تحت پوشش کمیته پژوهشی معاونت، برگزاری کارگاه جهت دانشجویان پرستاری با هدف معرفی مرکز اطلاعرسانی داروها و سموم و برنامه جامع ثبت و بررسی عوارض ناخواسته دارویی (ADR)، انجام تبلیغات در زمینه اطلاعرسانی سامانه 190، تهیه فایل آموزشی در زمینه «توصیههای مورد نیاز و آموزش نحوه صحیح مصرف داروها در ماه مبارک رمضان» و اطلاعرسانی به کلیه واحدهای تابعه دانشگاه، روابط عمومی، صداوسیما و کلیه ادارات استان، برگزاری دو وبینار آموزشی برای داروسازان و پزشکان و برگزاری جلسات آموزشیCase Report بهصورت مستمر و هر دو هفته یک بار جهت کارشناسان مرکز اطلاعرسانی داروها و سموم اشاره کرد.
سرپرست معاونت غذاودارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: از دیگر اقدامات صورت گرفته در حوزه مدیریت تحقیق و توسعه میتوان به تهیه فایل آموزشی با عنوان گرمازدگی(Heatstroke) و اطلاعرسانی به کلیه واحدهای تابعه دانشگاه، بیمارستانها، شبکههای بهداشت و درمان، سازمان نظام پزشکی و انجمن داروسازان و همچنین روابط عمومی دانشگاه، صداوسیما و آموزش و پرورش، هماهنگی با روابط عمومی دانشگاه جهت پخش «پيامهای بهداشتی در زمينه پيشگيری از مسموميتها»، «پیامهای ویژه پیشگیری از مسمومیت با مواد شوینده» و «معرفی مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم دانشگاه» در دوران همهگیری کرونا در تلویزیونهای اطلاعرسانی سطح شهر و همچنین پخش و درج بهصورت زیرنویس در برنامههای تلویزیونی شبکه استانی، تهیه فایل آموزشی مونوگراف داروی کارگلومیک اسید Carglumic acid اطلاعرسانی به کلیه بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه، ارسال فایل آموزشی پیشگیری از بروز مسمومیت با قارچ سمی به کلیه واحدهای تابعه دانشگاه، بیمارستانها، شبکههای بهداشت و درمان، سازمان نظام پزشکی و انجمن داروسازان، ارسال هشدار سازمان غذاودارو با عنوان «اطلاعیه سازمان غذاودارو و هشدار در خصوص عدم مصرف سموم آفت کش کشاورزی جهت درمان شپش سر» به کلیه واحدهای تابعه دانشگاه، بیمارستانها، شبکههای بهداشت و درمان، سازمان نظام پزشکی و انجمن داروسازان اشاره کرد.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از ماموریتهای مهم معاونت غذاودارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حوزه مدیریت آزمایشگاه کنترل غذاودارو بوده است، خاطرنشان کرد: در این حوزه اجرای 11 مأموریت آزمایش نمونههای ارسالی از مراکز بهداشتی، مدیریت نظارت بر مواد غذایی و آرایشی و بهداشتی، شبکههای بهداشت و درمان و سایر ارگانها و مراکز دولتی، برگزاری آزمونهای مقایسهای بین آزمایشگاهی قطب و آزمایشگاه همکار، شرکت در آزمونهای مهارتآزمایی و اعتباربخشی روشهای آزمون، شرکت در آزمونهای مهارتآزمایی تراریخته، پیگیری مشکلات فضای فیزیکی آزمایشگاه، پیگیری جهت احداث ساختمان جدید آزمایشگاه تصویبی هیأت امنای دانشگاه، پیگیری خرید لوازم و تجهیزات آزمایشگاهی، عقد تفاهمنامه با سازمان غذاودارو جهت خرید تجهیزات تخصصی اولویتدار آزمایشگاه، پیگیری مشکلات فضای فیزیکی آزمایشگاه و پیگیری احداث ساختمان جدید آزمایشگاه که به تصویب هیأت امنای دانشگاه، بهروزرسانی استانداردها و راهاندازی روشهای جدید آزمون، بررسیsop روش آزمون آزمایشگاههای همکار و بازنگری و بهروزرسانی روشهای اجرایی، دستورالعملها، فرمهای بخش تضمین کیفیت را داریم و خوشبختانه اقدامات صورت گرفته با اثربخشی بسیارخوبی همراه بوده است.
سرپرست معاونت غذاودارو دانمشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص فعالیتهای حوزه مدیریت نظارت و ارزیابی تجهیزات و ملزومات پزشکی، گفت: ثبت و پیگیری کمبودهای ملزومات پزشکی در سامانه کمبودها، ارسال گزارش های مشکلات کیفی ملزومات و تجهیزات پزشکی از طریق سامانه معرفی شده MDR)) به اداره کل تجهیزات پزشکی، ارسال درخواست کالاهایی که صرفاً با حواله از سوی اداره کل ملزومات و تجهیزات پزشکی وزارت متبوع دستور توزیع داده شده جهت مراکز درمانی و سایر ارگان ها و سازمان ها، انجام اقدامات لازم جهت تحویل کالاهای تخصیص داده شده از سوی هیأت امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران، تأمین ملزومات دیالیز از هیأت امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران با نرخ ارز دولتی و قیمت مناسب، توزیع ملزومات دیالیز بین مراکز درمانی دیالیز از جمله اقدامات صورت گرفته در این حوزه بوده است.