سرپرست معاونت غذاودارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد و مسئول برگزاری سمینار نقش داروسازان در ارتقاء سلامت گفت: تحویل دارو در داروخانهها باید طبق سند جامع سلامت داروخانههای کشور باشد.
به گزارش وب دا، دکتر علی روحبخش در سمینار نقش داروسازان در ارتقاء سلامت، اظهار کرد: داروسازان در حوزههای اداری، سیاستگذاری و اجرایی، دانشکدهها، داروخانهها، بیمارستانها و شرکتهای تولید و پخش دارو و فرآوردههای سلامتمحور فعالیت دارند و اکثر داروسازان در داروخانهها فعالیت دارند و این گروه در حوزه کاری خود با منشور حقوق بیماران و مراجعهکنندگان به داروخانه آشنا هستند.
وی تصریح کرد: در سند جامع سلامت داروخانههای ایران در سال ۱۳۹۸ که به تصویب سازمان غذاودارو رسیده اُفُق در نظر گرفته شده برای داروخانهداران فراتر بر موارد مندرج شده در این سند بوده و در اهداف و چشماندازهای این سند به موضوعاتی همچون سیاستهای کلان، افزایش آگاهی داروسازان جهت راهنمایی مناسب بیماران، ارائه آموزشهای لازم در جهت اصلاح سبک زندگی و جلوگیری از ایجاد عوامل خطر، بازنگری نقش داروسازان و غیره تاکید شده است.
سرپرست معاونت غذاودارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه یکی از موضوعاتی که در حوزه سلامت مورد تاکید است موارد مرتبط با فشارخون بالا و دیابت بوده و در کنار آن موضوع پیشگیریهای اولیه و ثانویه است افزود: سند جامع سلامت داروخانههای ایران در سال ۱۳۹۸ به امضای وزیر وقت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی رسید و در این سند بر نسخهپیچی استاندارد، اجرای درست فرآیندهای دارویی، آگاهی درست بیمار در زمان تحویل دارو و غیره اشاره شده است.
وی در خصوص نگرانیهای حوزه دارو گفت: مباحثی همچون کمبود دارو، قاچاق دارو، تعرفه خدمات دارویی، توزیع نامتوازن دارو در داروخانهها و فروش اینترنتی دارو که خلاف قانون بوده از جمله مهمترین چالشهای این حوزه بوده است و ما اگر میخواهیم موضوع تعالی در حوزه دارو را تحقق بخشیم باید عملکرد بهتری داشته باشیم؛ همچنین باید اشاره کنیم که ۲۲ دستورالعمل برای درمان بیماریها ابلاغ شده و داروسازان بالینی بر اجرای درست این پروتکلها به تیمهای درمانی بالین کمک میکنند.
مسئول برگزاری سمینار نقش داروسازان در ارتقاء سلامت تاکید کرد: باید حمایت درستی در بحث صنعت پخش دارو صورت پذیرد و آموزشهای لازم به فعالان این حوزه داده شود تا که به جای روندهای کاهشی، آمارهای افزایشی در بحث تولید و عرضه دارو ببینیم.
دکتر روحبخش بیان کرد: بخشی از داروسازان در حوزه اداری، سیاستگذاری و اجرایی فعالیت دارند و در برنامههای سازمان غذاودارو و معاونت غذاودارو دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور از جمله مشهد ،بر اجرای درست برنامههای حوزه غذاودارو در بخشها و حوزههای مختلف تاکید شده است.
وی خاطرنشان کرد: ما در حوزه سیاستگذاری به دنبال اجرای درست برنامههای حوزه غذاودارو و مبارزه قاطع با افراد فعال در بحث قاچاق دارو و تمامی کسانی که به هر طریقی به دنبال انجام اقدامات سودجویانهاند هستیم و اجازه نخواهیم داد تا ،کسی سلامت جامعه را بهخطر بیندازد.
داروسازان برابر سند اپیدمیولوژی سازمان بهداشت جهانی روند بیماریهای عفونی را مدنظر قرار دهند
دکتر حسین خوبان، مدیر امور دارو و مواد تحت کنترل دانشگاه علوم پزشکی مشهد و عضو تیم اجرایی سمینار نقش داروسازان در ارتقاء سلامت، تصریح کرد: رویکردهای ارتقاء سلامت شامل موارد پزشکی، رفتاری و اجتماعی بوده و معتقدیم که در حوزه سلامت و حفظ این نعمت بزرگ الهی همه نقش دارند و ما در پاندمی کرونا بارها در نقش مردم در سلامت جامعه تاکید کردیم.
وی اضافه کرد: برابر بررسی نسخ بیماران ۹۶ درصد مراجعهکنندگان به پزشک نسخه میگیرند و تمامی این افراد با داروسازان و داروخانهها در ارتباط هستند.
مدیر امور دارو و مواد تحت کنترل دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه دارو در زمانی نقش مؤثری در ارتقاء سلامت دارد که تولید دارو بر مبنای استانداردهای بینالملل باشد و مواد اولیه آن هم از شرکتهای دارای هویت واقعی تأمین شود، بیان کرد: باید در مسیر ارتقاء حوزه سلامت به موارد بسیارمهمی همچون فرآیند حمل و نگهداری صحیح دارو، تهیه داروی آماده از شرکتهای مطمئن، حضور داروساز در تیم تجویز، توجه داروساز به تلفیق دارویی، تحویل داروی اصلی و به طور کامل، فاکتورهای مؤثر در اثربخشی دارو، مطلع بودن از روند درمانی بیمار در مراجعات قبلی و آتی، توجه به اقتصاد مردم با توجه به گرانی دارو، شناسایی خطای احتمالی تیم درمان و دادن مشورت و راهنمایی لازم، توجه لازم به مصرف صحیح بهموقع و تا موقع مقرر و توجه به سرمایه ملی در حوزه دارو مورد توجه واقع شوند.
عضو تیم اجرایی سمینار نقش داروسازان در ارتقاء سلامت افزود: داروسازان برابر سند اپیدمیولوژی سازمان بهداشت جهانی همانند سایر کارکنان حوزه سلامت باید روند بیماریهای عفونی را مدنظر قرار دهند و اگر مشکلی مشاهده کردند بلافاصله موضوع به مسئول مربوطه در سیستم بهداشتی اطلاع دهند تا از بروز مشکلات و عوارض جبرانناپذیر جلوگیری شود.
دکتر خوبان گفت: ما به عنوان کسانی که قسم خوردیم و تعهد کردیم باید به عنوان یک حلقه مهم در زنجیره درمان بیماران، اول به حق و حقوق بیمار توجه کنیم و بعد به دنبال حق و حقوق خودمان باشیم، ضمن اینکه از کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی هم میخواهیم که قانونی جامع و کامل در جهت رفع مشکلات داروسازان تصویب کند تا بهصورت قانونی وارد فاز اجرا شود.
برگزاری ۳ پنل تخصصی و ۱۸ سخنرانی علمی در سمینار نقش داروسازان در ارتقاء سلامت
همچنین دکتر امید رجبی، عضو هیأت علمی دانشکده داروسازی و دبیر علمی سمینار نقش داروسازان در ارتقاء سلامت هم در این سمینار، گفت: دانشجو در دوران تحصیل در دانشگاه آموزشهای لازم را متناسب با چارت آموزشی رشته تحصیلی خود فرا میگیرد، اما پس از فارغالتحصیلی و در محیطهای کار مطالعات دوران تحصیل را به دلیل مشغله کاری ندارد و همین موضوع موجب آن میشود که از علم روز دنیا در حوزه کاری خود بهخوبی بهرهمند نباشد، موضوعی که موجب عدم فعالیت و خدمترسانی مطلوب به دلیل نداشتن آموزش کافی و عدم بهرهمندی از علوم روز دنیا، در آن حوزه شده است.
دبیر علمی سمینار نقش داروسازان در ارتقاء سلامت با ذکر این نکته که باید به موضوعات کیفیت و مدیریت کیفیت در بحث تولید محصول دارویی توجه کنیم، تاکید کرد: اگر میخواهیم که محصولی پرکاربرد و باکیفیت تولید نماییم باید به مواد اولیه و مصرفی آن توجه داشته باشیم و قبل از تهیه محصول، اطمینان کامل را از مواد اولیه آن حاصل نماییم.
دکتر رجبی خاطرنشان کرد: در این سمینار ۳ روزه که از بیستونهم تا سیویکم شهریور ماه امسال برگزار میشود تعداد ۳ پنل تخصصی با موضوع بررسی نقش داروساز در صنعت و داروخانه و ۱۸ سخنرانی علمی با موضوعات اهمیت نقش داروسازان در ارتقاء سلامت، اهمیت دارو در ارتقاء سلامت، نقش داروساز در صنعت تولید در کارخانههای داروسازی، نقش داروساز در اقتصاد دارو و بازاریابی، نقش داروساز در داروخانه و در درمان بیماری با داروهای بدون نسخه، تحویل نسخه تجویز شده و موارد توصیهای به بیمار، نقش داروساز در بیمارستان و بالین بیمار، نقش داروساز در صنعت پخش، نقش داروساز در زنجیره تأمین دارو، نقش داروساز در سلامت پوست و مو و مدیریت ریسک کنترل ارائه و برگزار میشود.
برپایی نمایشگاه دارو، تجهیزات و اقلام دارویی در مجتمع شهدای سلامت مشهد
در جریان برگزاری سمینار نقش داروسازان در ارتقاء سلامت در مجتمع شهدای سلامت مشهد نمایشگاه دارو، تجهیزات و اقلام دارویی با حضور ۸ شرکت تهیه، توزیع و پخش دارو برپا شد.
در این نمایشگاه بیش از ۱۰۰ قلم اقلام و تجهیزات دارویی تولید داخل که کیفیتی برابر با نمونه خارجی این محصولات دارند در معرض دید عموم قرار گرفت.
از جمله داروها و تجهیزات دارویی که در این نمایشگاه به نمایش در آمد میتوان به داروهای ویتامین ث، د و ای، ایموژن، قرص جوشان، اسلیپ رایز، قرصها، کپسولهای نرم و مکملهای تغذیهای، لوسیون ضد ریزش مو و محرک رویش مو، کپسول سلنیوم ویتامینز، کپسول ب کمپلکس اینوزیتول، شربتها و قطرههای مکمل و تقویتی در رشد کودکان، داروهای مؤثر در دوران بارداری و سالمندی، انواع سرم، کیت، سوند، شیلد، آنژیوکت، شربتهای گیاهی ملین و مؤثر در بهبود سرفه، ذات الجنب، ذات الریه، تسکین خلط، بهبود عفونتهای تنفسی فوقانی، کرم ۷ گیاه، بیسوتا، والفورت، ناپسیوو، متفورسام، کاردیوسپرین و غیره اشاره کرد.
سمینار نقش داروسازان در ارتقاء سلامت از ۲۹ تا ۳۱ شهریور ماه سال ۱۴۰۲ و از ساعت ۸ تا ۱۸ در تالار شهید مطهری مجتمع شهدای سلامت و نمایشگاه دارو، تجهیزات و اقلام دارویی هم همزمان با برگزاری این سمینار در تالار فرهاد این مجتمع برگزار میشود.