غذا و دارو


افتتاح داروخانه تک نسخه ای در بیمارستان قائم (عج)دبیر کمیته بهداشت، سلامت و محیط زیست خدمات سفر خراسان رضوی اظهار کرد: در ایام دهه آخر ماه صفر به دلیل تشرف خیل عظیمی از زائران به مشهد مقدس تمام داروخانه های بیمارستانهای دولتی و خصوصی آماده ارائه خدمت به زائران هستند.

به گزارش وب دا،دکتر احتشام فر، با بیان اینکه هماهنگی با تمام داروخانه هاي بیمارستانهاي دولتی و خصوصی براي تامین داروها و ملزومات بویژه داروهاي حیاتی ، اورژانس و اتاق عمل ها انجام شده است ، بیان کرد: 35 داروخانه بیمارستانی در مشهد و 15 داروخانه بیمارستانی در شهرستانها و داروخانه در سایر دانشگاه هاي استان در این مدت آماده ارائه خدمات هستند.

وی با اشاره به اینکه پیش بینی و دپوي داروهاي ضروري، داروهاي بیماران صعب العلاج  نیز انجام شده است، ادامه داد: در این مدت  984 داروخانه در سطح استان فعال است و علاوه براین داروخانه آموزشی 22 بهمن به عنوان مرکز اطلاع رسانی دارو و سموم در مشهد انتخاب شده است .

دبیر کمیته بهداشت، سلامت و محیط زیست خدمات سفر خراسان رضوی با بیان اینکه نظارت تیم هاي بازرسی از داروخانه ها، مراکز تولید مواد غذایی با اولویت واحدهاي با ریسک بالا و رسیدگی به شکایات احتمالی توسط تیم هاي نظارتی نیز از دیگر برنامه های حوزه معاونت غذا و دارو در این ایام است، گفت:  پیش بینی جهت انجام آزمایشات لازم از طریق آزمایشگاه هاي کنترل میکروبی، فیزیکی و شیمیایی انجام شده است  علاوه براین در حوزه بهداشت نیز برنامه ریزي جهت فعال بودن مراکز بهداشتی درمانی ( مراکز خدمات جامع سلامت، پایگاه هاي سلامت و خانه هاي بهداشت) در سطح استان و  تقویت پایگاه بهداشت مرزي جهت ارتقاء هماهنگی درون و برون بخشی و فعال بودن 5 پایگاه مراقبت مرزي (دوغارون، سرخس، لطف آباد، باجگیران و فرودگاه شهید هاشمی نژادانجام شده است.

انجام واکسیناسیون برای زائران

وی با اشاره به اینکه انجام واکسیناسیون و سایر مراقبت هاي لازم در مبادي ورودي،  برنامه ریزي جهت فعال بودن مرکز درمان پیشگیري هاري و درمان سالک و ... در سطح استان،  برنامه ریزي برای فعالیت 199 تیم نظارتی در قالب 380 نفر کارشناس در ستادهاي مرکزي سطح استان در راستاي تشدید نظارت بر مراکز تهیه و توزیع نذورات، رعایت اصول بهداشتی، نیز از جمله اقدامات حوزه بهداشت برای خدمت رسانی به زائران پیاده است، بیان کرد: تامین و استقرار اکیپ ها و درمانگاه هاي بهداشتی و درمانی به صورت ثابت و سیار ، هماهنگی با آزمایشگاه هاي کنترل غذا در خصوص نمونه برداري هاي مواد غذایی ، بازدید و ممنوعیت ذبح و قربانی دام در جلوي دسته هاي عزاداري و یا در محل تکایا و مساجد بدون دریافت مجوزهاي بهداشتی و هماهنگی هاي لازم با اداره دامپزشکی در ایام محرم و صفر  نیز در این ایام انجام می شود.


سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با حضور در شبکه بهداشت و درمان چناران، ضمن ارزیابی روند ارائه خدمات، وضعیت دارویی و صنایع غذایی این شهرستان را مورد بررسی قرار داد.

به گزارش وب دا، دکتر موفق به همراه جمعی از مدیران معاونت غذا و دارو ضمن نشست با مدیر شبکه بهداشت و درمان چناران و بررسی اقدامات انجام شده و مشکلات این شهرستان از برخی از واحدهای تولیدی مواد غذایی و بهداشتی نیز بازدید کرد.

دکتر رجب پور مدیر شبکه بهداشت و درمان چناران نیز در این نشست ضمن قدردانی از حمایت های معاونت غذا و دارو دانشگاه در تامین داروهای مورد نیاز ، پرداخت نقدی برای تامین برخی از داروهای مورد نیاز به شرکت های دارویی را یکی از مشکلات این شبکه عنوان کرد.

شهرستان چناران با 158 هزار نفر جمعیت دارای هشت مرکز خدمات جامع سلامت، 53 خانه بهداشت، یک بیمارستان 64 تختخوابی و کلینیک ویژه گلبهار علاوه بر ارائه خدمات به ساکنان این شهرستان به مسافران و زائران بارگاه منور حضرت علی ابن موسی الرضا(ع) نیز خدمات ارائه می دهد.   


مدیر نظارت بر مواد غذایی،آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: اصلاح الگوی تغذیه و استفاده ازسبدغذایی سالم به منظورحفظ و ارتقاء سلامت امری ضروری به شمار می رود.

دکتر علی اصغر اسماعیل زاده ضمن گرامیداشت روز جهانی غذا و اشاره به شعار ملی این روز در سال جاری مبنی بر" اصلاح الگوی تغذیه برای حفظ و ارتقاء سلامت " اظهار کرد: سازمان جهانی غذا (فائو) با توجه به سلامت غذا و سیستم های غذایی که مهمترین عامل سلامت انسان ها می باشند، 16 اکتبر هرسال را روز جهانی غذا اعلام و در همین راستا سی و نهمین مراسم ” روز جهانی غذا ”  در تاریخ  24 مهر ماه ( 16 اکتبر 2019) و بطور همزمان با برگزاری چهل و ششمین نشست کمیته امنیت جهانی غذا در مقر سازمان فائو در رم برگزار و در سراسر جهان نیز گرامی داشته می شود .

وی افزود: روز جهانی غذا در سال 2019 با شعار "عملکرد ما آینده ما است.نظام های غذایی سالم برای جهانی عاری از گرسنگی" بر آگاه سازی و اطلاع رسانی در خصوص اهمیت رژیم غذایی سالم تاکید و با توجه به ارتباط بین فقر و گرسنگی و تأثیر مستقیم آن‌ها بر یکدیگر، سازمان جهانی غذا هدف عمده خود را تأمین غذا برای تمامی مردم دنیا اعلام کرده است.

وی بیان داشت: بحران غذا هنوز یک بحران اساسی در سازمان‌های بین‌المللی بوده و این سازمان ها سعی دارند تا با رواج و گسترش کشاورزی بر این بحران فائق آیند. با تغییر شرایط آب و هوایی و تمام شدن منابع زمین،  برنامه‌‌ای دقیق در زمینه استفاده درست و مدیریت  بهینه منابع و همچنین پس مانده های غذایی می‌تواند از بحران غذا و هدر رفتن مواد غذایی جلوگیری کند.

مدیریت نظارت بر مواد غذایی،آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو دانشگاه با اشاره به تاثیر جهانی شدن، شهر نشینی و افزایش درآمد ها بر تغییر رژیم و عادات غذایی یادآور شد: در دهه های اخیر، مردم به سمت مصرف غذاهایی با کربوهیدرات تصفیه شده، قند و چربی و نمک زیاد ،غذاهای فرآوری شده حرکت و زمان کمتری برای تهیه وعده های غذایی صرف می کنند و مصرف کنندگان به ویژه در مناطق شهری به طور فزاینده ای از  فست فود ، غذاهای خیابانی و آماده  استفاده می کنند.

دکتر اسماعیل زاده گفت: رژیم های غذایی ناسالم و مواد غذایی غیر ایمن، عامل اصلی خطر مرگ و میر ناشی از بیماری های غیر واگیر (NCDs) از جمله بیماری های قلبی عروقی، دیابت و برخی سرطان ها است. عادات غذایی ناسالم علاوه بر اینکه یک پنجم مرگ ها را در سراسر دنیا رقم  می زند مبلغ سنگینی را به بخش سلامت تحمیل می کند. چاقی و سایر اشکال سوء تغذیه تقریباً از هر سه نفر یک نفر را مبتلا و  پیش بینی ها نشان می دهد که این تعداد تا سال 2025 به یک نفر از دو نفر خواهد رسید.

وی ضمن تاکید به موضوع اولویت بخشیدن به ایمنی غذا خاطر نشان کرد: سرمایه گذاری درجامعه مستلزم ارتباط سیستم های غذایی، کشاورزی،بهداشتی و نظام های آموزشی دخیل در تامین ایمنی غذا از مزرعه تا سفره است که در این زمینه تلاش تولیدکنندگان مواد غذایی بویژه در جهت تولید فرآورده سالم و ایمن با ایجاد شرایط خوب تولید و ارتقا ایمنی و سلامت مصرف کننده از طریق کاهش اثرات منفی وزیان بار مواد افزودنی شیمیایی سنتتیک،  فلزات سنگین، سموم و باقیمانده آنها، کاهش مصرف کربوهیدارت های ساده، چربی و نمک، به حداقل رساندن ترکیبات و عوامل خطرساز از قبیل اسیدهای چرب ترانس و اشباع و ...، استفاده از مواد افزودنی و اولیه طبیعی و ارگانیک در فرمولاسیون فرآورده های غذایی ضمن بکارگیری ساز و کارهای بهبود ارزش تغذیه ای فرآورده که نتیجه آن کاهش بیماری های غیر واگیر را بهمراه خواهد داشت از اهمیت ویژه ای برخوردار است.  هرچند که آسیب‌های جدی ناشی از مداخلات غیرمسئولانه و غیراخلاقی نظیر عرضه فرآورده‌های غذایی جعلی، تقلبی و قاچاق را هم باید در نظر داشت که از تهدیدات فرا روی سلامت غذا است و نگاه ویژه همه دولت‌ها و جوامع را می‌طلبد.

دکتر اسماعیل زاده ضمن برشمردن اقدامات نظارتی معاونت غذا و دارو دانشگاه یادآور شد: استان خراسان رضوی یکی از بزرگترین مناطق تولید کننده فرآورده های خوراکی و آشامیدنی است که بالغ بر هزار واحد تولیدی در این استان به فعالیت مشغولند و مدیریت نظارت بر مواد غذایی،آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو دانشگاه ضمن صدور، تمدید و اصلاح پروانه های بهداشتی فرآورده های غذایی، آرایشی و  بهداشتی با انجام بازدیدهای مستمر؛نمونه برداری و آزمون های کنترلی توسط آزمایشگاه کنترل غذا و دارو استان بر نحوه فعالیت واحد های تولیدی و کیفیت محصولات تولید شده نظارت و نیز در طول سال بر اساس طرح پایش، محصولات سطح عرضه را خریداری و مورد ارزیابی کمی و کیفی قرار داده و در موارد عدم انطباق با استانداردهای مربوطه اقدامات قانونی لازم اعم از جمع آوری محصولات از سطح عرضه، تعطیلی خط تولید و معرفی به مراجع قضایی را بمنظور تولید و عرضه محصولات سالم و باکیفیت در دستور کار قرار داده ضمن اینکه در راستای تسهیل صدور مجوزهای بهداشتی و امور مربوط و همچنین نظارت و رهگیری مستمر، راه اندازی سامانه مدیریت واحدهای تولیدی، غذایی و آشامیدنی مشهد صورت پذیرفته و تمام واحدهای تحت پوشش با ثبت اطلاعات و احراز صلاحیت در سامانه مذکور کلیه اقدامات مرتبط را انجام می دهند لذا  فعالیت این حوزه براساس سیاست های سازمان غذا و دارو  و با تاکید بر موضوع ایمنی مواد غذایی می باشد که با تلاش مجریان امر و تولید کنندگان، سطح کیفیت تولیدات استان مطلوب و محصولات بسیاری از شرکت های تولیدی استان در سطح ملی و بین المللی (صادرات) مطرح و حتی تعدادی از آنها موفق به دریافت نشان ایمنی و سلامت از سازمان غذا و دارو شده اند.

مدیریت نظارت بر مواد غذایی،آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو دانشگاه در پایان ضمن تاکید بر خود مراقبتی با استفاده از سبد غذایی سالم و اصلاح الگوی مصرف و سهم عظیم آن در کاهش بیمار ی های غیر واگیر خاطر نشان کرد:  دانشگاه علوم پزشکی مشهد از تلاش‌ها و خدمات فعالان و دست اندرکاران حوزه تأمین، تولید، توزیع و نظارت بر غذای سالم از «مزرعه تا سفره» در زمینه ارتقاء سلامت و ایمنی غذایی حمایت و امسال نیز همچون سال های گذشته با معرفی واحدهای تولیدی برتر سطح استان سعی بر ایجاد زمینه تشویق مضاعف و جایگاه برتر تولیدکنندگان را خواهد داشت.


یکم الی هفتم آبان ماه هفته پیشگیری از مسمومیت ها نامگذاری شده است و تلاش می شود در این هفته با افزایش آگاهی از مسمومیت های دارویی پیشگیری شود.

سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا با بیان اینکه شعار هفته پیشگیری از مسمومیت ها در سال جاری مانند سال گذشته «با افزایش آگاهی، مانع مسمومیت دارویی شویم!» (به دلیل شیوع مسمومیت دارویی در کشور) است اظهار کرد: بدین منظور با برنامه ریزی و اجرای برنامه های مختلف  در حوزه اطلاع رسانی و فرهنگ سازی تلاش می شود آگاهی مردم نسبت به نحوه صحیح داروها افزایش یابد.

دکتر موفق خاطر نشان کرد: چاپ بروشورها و پمفلت‌های آموزشی جهت آگاهی خانواده‌ها، نصب بیلبوردهای آموزشی در خیابان‌ها، توزیع پوسترهای جذاب و آگاهی‌دهنده در مراکز آموزشی- درمانی ، دانشگاه ها ، مراکز آموزش عالی، کارخانجات، موسسات، مدارس و عملیات وسیع اطلاع‌رسانی از طریق رسانه‌های عمومی شامل روزنامه‌ها، رادیو و تلویزیون از جمله برنامه های اطلاع رسانی در این هفته به شمار می رود.

وی با بیان اینکه شیوه‌ی جدید زندگی ماشینی و دسترسی آسان به انواع مواد شیمیایی، داروها، سموم و ... بدون داشتن اطلاعات کافی از نحوه‌ی نگهداری، مصرف، عوارض، خطرات و هشدارهای مربوطه، شیوع مسمومیت‌های اتفاقی و تعمدی را در جامعه به میزان زیادی افزایش داده است خاطر نشان کرد: اگرچه بسیاری از این مسمومیت‌ها توسط کادر پزشکی - درمانی کنترل شده و به مرگ منتهی نمی شود اما خسارات جبران‌ناپذیری را به پیکره‌ی اقتصاد، سلامت و بهداشت جسمی و روانی جامعه و خانواده‌ها وارد می کند.

پیشگیری از بروز مسمومیت ناشی از داروها،پیشگیری از مسمومیت ها در کودکان،پیشگیری از مسمومیت ناشی از گازها و منوکسید کربن ،پیشگیری از مسمومیت با مواد غذایی، قارچ ها و گیاهان سمی‏،پیشگیری از بروز مسمومیت با سموم دفع آفات نباتی، مواد شیمیایی (شامل:‏ اسید، قلیا و شوینده های خانگی، فرآورده های نفتی، فلزات سنگین مانند سرب، جیوه و باتری مینیاتوری) ‏،پیشگیری از مسمومیت ناشی از گزیدگی جانوران سمی و پیشگیری از مسمومیت ناشی از سوء مصرف مواد مخدر، مواد محرک و الکل ‏از جمله عناوین این هفته به شمار می رود.


مدیر نظارت بر مواد غذایی،آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد  اظهار کرد: حدود یک هزار و چهارصد پروانه ساخت، بهره برداری و مسئول فنی در کمیته فنی و قانونی معاونت غذا‌ و ‌دارو دانشگاه مورد بررسی کارشناسی قرار گرفت.

علی اصغر اسماعیل زاده در گفتگو با وب دا خاطر نشان کرد: پروانه های بررسی شده در کمیته فنی و قانونی معاونت غذا و دارو دانشگاه؛ شامل 1248 مورد پروانه ساخت، 142 مورد پروانه بهره برداری و 9 مورد پروانه مسئول فنی بوده است. 

وی ضمن اشاره به برگزاری جلسات کمیته فنی و قانونی این معاونت گفت: به منظور بررسی و صدور پروانه های بهداشتی ساخت اقلام مشمول قانون مواد خوراکی، آشامیدنی و‌ در راستای دستورالعمل اجرایی ساخت و ورود مواد‌غذایی،آشامیدنی،آرایشی‌و بهداشتی طی سه ماهه اول سال جاری؛ سلسله جلسات این کمیته با حضور معاون غذا‌‌ و‌ دارو، مدیر نظارت بر مواد‌‌غذایی،آرایشی‌و‌ بهداشتی و مدیر آزمایشگاه مواد غذایی معاونت غذا و دارو دانشگاه، جمعی از کارشناسان مدیریت های نظارت بر مواد‌‌غذایی،آرایشی‌و‌بهداشتی معاونت‌های غذ‌او‌دارو دانشگاه/دانشکده‌های علوم پزشکی مشهد، بیرجند، نیشابور، تربت حیدریه،گناباد، تعدادی از اعضاء هیات علمی دانشکده بهداشت، نمایندگانی از واحدهای تولیدی و مسئولان فنی ،برگزار که طی دوازده  جلسه حدود یک هزار و چهارصد عدد پروانه ساخت، بهره برداری و مسئول فنی، مورد بررسی کارشناسی قرار گرفت.

کمیته فنی و قانونی به منظور بررسی و تصمیم گیری در خصوص صدور،تعلیق و ابطال پروانه های بهداشتی تولید،نگهداری،ورود مواد و فرآورده های غذایی،آشامیدنی،آرایشی‌و‌بهداشتی و همچنین مشورت، همکاری فنی درخصوص ضوابط و دستورالعمل های اجرایی مربوط به مواد خوردنی،آشامیدنی،آرایشی‌و‌بهداشتی، مکمل های غذایی و رژیمی هر هفته با حضور اعضا این کمیته در معاونت غذا‌ و ‌دارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار می گردد. 

 

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image