کارشناس حوزهی آسیب های اجتماعی در همایش ویژه کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد ضمن برشمردن شاخص های انسان مومن ، منشاء خیر بودن را از جمله نشانه های مهمِ زندگی الهی و مومنانه دانست.
به گزارش روابط عمومی نهاد نمایندگی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، نخستین همایش از مجموعه همایش های پانزدهمین جشنواره قرآنی با موضوع " زندگی مومنانه " در تالار رازی دانشگاه علوم پزشکی برگزار شد.
در این همایش حجت الاسلام موسوی فاضل خراسانی، کارشناس حوزه آسیب های اجتماعی در مقدمه ای به نقش موثر آموزه های دینی در رسیدن به سبک زندگی سالم و متعادل اشاره و تاکید کرد: دین اسلام مکتبی است که در عقیم ترین فصل تاریخ خالق سلمان و ابوذر بوده و اگردر شرایط امروز شاهد کمرنگ شدن تاثیر این مکتب بر زندگی اجتماعی و خانوادگی هستیم باید نقص ها و اشکالات را در عملکرد خود و نه در آموزه های این مکتب جستجو کنیم.
وی با اشاره به شاخصه های انسان مومن در زندگی خانوادگی و اجتماعی گفت: فرد با ایمان در جامعه، متخلق به شش نوع اخلاق است که هر یک از آنها همانند تکه ای از یک پازل تکمیل کننده ابعاد خُلقی او خواهد بود.
حجت الاسلام موسوی فاضل خراسانی از " اخلاق خانواده، اخلاق اقتصادی، اخلاق جنسیتی، اخلاق شغلی، اخلاق عبادی و اخلاق اجتماعی" به عنوان شش خصوصیت مومن در جامعه یاد کرد و افزود: باید با دوری از نهلیسیم غربی و اومانیسم شرقی ، جامعه را به سمت اخلاق الهی و بر گرفته از آموزه های دینی و اسلامی رهنمون کرد .
وی با اشاره به اخلاق خانواده در اسلام، گفت: رسول خدا(ص) می فرمایند: «خدا رحمت كند زن و مردی را كه در خانه با يكديگر رفاقت داشته باشند» لذا هنر يک مرد يا زن اين نيست كه طوری رفتار كند كه همسرش به خاطر او در خانه بماند، بلكه هنر زن و مرد اين است كه طوری باشند كه بدون هم نتوانند زندگی كنند .
این کارشناس مسائل اجتماعی با بيان اين كه همسران بايد قابليت هاي يكديگر را بشناسند، گفت: پذيرش دو طرفه بودن حقوق و توجه به نقش همسري، اولين عامل در سلامت روان خانواده است .
وی تصريح كرد: وجود پديده هايی مانند طلاق، خودكشی، افسردگی، اعتياد الكترونيک و روابط فراخانواده كه مربوط به جوامع سكولار می باشد، در كشور شيعی ايران يک تناقض است .
حجت الاسلام موسوی فاضل، دانش زدگی را يكي از معضلات جامعه دانست و گفت: مشكل امروز بشر عقل و جهل است؛ نه دانش و سواد و چه بسا افراد تحصيلكرده ای هستند كه علمشان تحولی در آنان به وجود نمی آورد و به خاطر همین علم در مقابل رفتار و گفتار منطقی دیگران موضع گیری تدافعی و غیر منطقی دارند.
اين كارشناس مسائل خانواده با بیان این که درک واضح از حقوق متقابل زن و مرد در زندگی مشترک از مهمترین امور در تحکیم و آرام بخشی به خانواده است، تاكيد كرد: پذيرش دو طرفه بودن حقوق و توجه به نقش همسری، اولين عامل در سلامت روان خانواده است و بنابراين همسران صاحب تكاليفی هستند كه بايد مراعات كنند .
وی از اخلاق اقتصادی نیز به عنوان یک نوع از اخلاق مهم در زندگی یاد کرد و گفت: در زندگی مشترک نباید مرد بخیل و زن ولخرج باشد، به اندازهای که بخل، مرد را کوچک میکند، بخشندگی شکوه مرد را ظاهر میکند و همان اندازه که ولخرجی زن، یک روح حقیر را ظاهر میکند، بیاعتنایی یک زن به ظواهر دنیا، شکوه یک روح فاطمی را به نمایش میگذارد .
حجت الاسلام موسوی فاضل با بیان این که فلسفه ازدواج فرزندآوری نیست، در تبیین اخلاق جنسیتی افزود : ازدواج در فرهنگ اسلامی عرفان محور، آرامش بخش و درمان کننده ناآرامیهای روحی است که تکامل انسان را در پی دارد کما اینکه در زندکی انبیاء الهی زندگی مشترک 50 ساله حضرت ابراهیم خلیل با حضرت ساره بدون فرزند به آرامی طی میشود و امروز پس از گذشت یک سال از زندگی مشترک زوجین در راهرو های دادگاه دنبال علاج دردهای خود میكردند .
وی با بیان اینکه انسان مومن همواره منشاء خیر برای دیگران است، این ویژگی را یکی از نشانه های زندگی مومنانه بویژه در بحث اخلاق شغلی برشمرد و افزود : مومن در محل کار خود یک فرد نیست بلکه فراتر از یک فرد بلکه یک جریان متهد و متخصص است که به مثابه خیر کثیر، پرکار و پرقدرت مسولیتهای خود را انجام میدهد و با توجه به رزق حلال از رانتخواری و ویژهخواری چشمپوشی میکند .
وي به وجود اخلاق عبادی در مومن نیز اشاره کرد و گفت: در بیان روانشناسی تربیت ۷۵ درصد تربيت فرزند در نظام تربيتی از طريق «مشاهده» و ۲۵ درصد از طريق «تذكر» است و چنانچه فرزند در خانه عبادت عارفانه ببیند، رفاقت و دلبری ببیند به سمت عبادت و رشد تکامل سوق پیدا میکند اما اگر در خانه فریاد، عصبانیت و دعوا و درگیری ببیند با هراس و دلهره و ناآرامیهای روحی رشد میکند که بعدها تبعات زیادی را به دنبال دارد ...
گفتنی است؛ دومین همایش ویژه کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دوشنبه 26 تیرماه با حضورحجت الاسلام موسوی فاضل خراسانی در تالار رازی برگزار خواهد شد.