به گزارش وب دا ، دکتر عیلرضا قویدل در پنجمین نشست خانواده قرآنی در مسجد حضرت زهرا(س) دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه مبحث ارتباط موثر با فرزندان اظهار داشت: برای پدر و مادر خوب بودن باید ابتدا همسر خوبی بود و برای همسر خوب بودن باید از همسرمان شناخت داشته باشیم.
وی با بیان اینکه در ادبیات مذهبی ما، زن خوب کسی است که بهترین یاور مرد در اطاعت خدا باشد و مرد خوب کسی است که خوش خلق ترین مردان است، به اهمیت آشنایی همسران از خانواده ها، ارزش ها و سلایق یکدیگر اشاره کرد و افزود: زن و مرد پل بین همسر و خانواده شان هستند یعنی بین این دو ارتباط برقرار می کنند و برای دستیابی به این مهم باید نحوه سازگاری با یکدیگر را بیاموزند.
این روانشناس خانواده قوی کردن جاذبه ها مانند قیافه، کلام، رفتار، هنر خوب گوش دادن و گفتمان مستقیم را از راهکارهای تقویت مهارت ارتباط با همسر دانست و گفت: در خانواده اسلامی افراد علاوه بر شخصیت حقیقی یک شخصیت حقوقی هم دارند.
دکتر قویدل، اصلاح دید را مهمترین عامل زمینه ساز گفتمان سالم در خانواده عنوان و تصریح کرد: همسران باید بدانند که زندگی مشترک، نه بازی برد و باخت است و نه باخت و برد بلکه باخت ـ باخت یا برد برد است، هر کدام برنده شود طرف مقابل هم برنده شده و بالعکس. فراموش نکنیم که در زندگی مشترک، ما هستیم نه من بنابراین در برد یا باخت هردو شریک هستیم.
این روانشناس خانواده در ادامه، توقف مچ گیری، متهم کردن و قضاوت عجولانه، صحبت نکردن از موضع بالا، عدم تحقیر یا قطع حرف یکدیگر وصحبت شفاف را از ویژگی های گفتمان مستقیم برشمرد و یادآور شد: در پایان گفتمان با هم قرار بگذارید تا هفته ای یک شب بدون حضور بچه ها صحبت کنید، این ها روابط را تلطیف می کند.
وی ابراز داشت: هرگز اختلافات خود را جلوی فرزندان مطرح نکنید چرا که فرزند شما از رفتار شما با همسرتان برای زندگی آینده اش تصویر و الگوسازی می کند؛ بنابراین سعی کنید رفتارتان به گونه ای باشد که فرزندتان آرزو داشته باشد همسری چون شما و یا مادرش داشته باشد.
دکتر قویدل، تشویق نکات مثبت یکدیگر، هدیه دادن و وقت گذاشتن برای همسر را تقویت کننده ارتباط همسران دانست و گفت: از سوی دیگر، سرزنش، مقایسه همسر با دیگران، نصیحت زیاد و استفاده بیش از حد از وسایل ارتباط جمعی مقابل همسر، تضعیف کننده ارتباط هستند.
این کارشناس خانواده در پاسخ به سوالی در مورد آزار عمدی زن از سوی شوهر، توصیه کرد: ضمن تسلط بر اعصاب، تلاش کنید علت آن را پیدا کنید و اگر علت موجهی ندارد، با همسرتان در فضایی آرام به گفت وگو بنشینید و از خود او سوال کنید.
وی همچنین در مورد نحوه برخورد با مادرشوهر ابراز داشت: توقعتان را از مادرشوهر متعادل و معقول کرده و مانند مادر خود رفتار کنید؛ همانطور که گاهی از مادر خود دلگیر می شوید و تندی نمی کنید برای او هم همینطور باشید.
دکتر قویدل با تأکید براینکه در ادبیات دینی ما از زن و شوهر به شمس و قمر و دوبال یک پرنده تعبیر شده است نه زن، مرد و بچه سالاری، خاطرنشان کرد: در اسلام، حق و شایسته سالاری مطرح است، الگوهای رفتاری ما تنها 14 معصوم هستند وبس؛ زندگی حضرت علی(ع) و زهرا(س) الگوی مناسبی برای جهان بشریت در هزاره سوم است.
گفتنی است طرح «خانواده قرآنی» در قالب سخنرانی اساتید برجسته حوزه و دانشگاه، ویژه اعضاء و خانواده های هیئت علمی و کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در طول ماه مبارک رمضان ساعت 21:30 دقیقه هر شب همراه با برنامه ها و دوره های متنوع فرهنگی و نمایشگاه کتاب در محل مسجد حضرت زهرا(س) کوی پردیس دانشگاه برگزار می شود.