رییس بانک چشم دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه فراهم آوری بافت چشمی سالم برای درمان و تحقیق یک ضرورت انکار ناپذیر است، عنوان کرد: از همین رو بعضی سازمان های دولتی و یا مردم نهاد اقدام به ایجاد بانک چشم کردندکه وظیفه آنها جمع آوری چشم اهدایی، بررسی چشم ها، توزیع چشم در بانک های چشم و توجه به قوانین کشورها در حوزه اهدای چشم است.
دکتر زارعی با بیان اینکه بانک چشم باید با مراکز احیا متصل باشد و آرامستان ها یکی از مراکز اهدای چشم شناسایی شدند، بیان کرد: بعد از بررسی های اولیه از متوفی اگر چشم قابلیت اهدا را داشته باشد متوفی برای اهدای چشم آماده می شود.
وی با اشاره به اینکه هر 20 میلیون نفر جمعیت به یک بانک چشم نیاز دارد، گفت: افزایش نیاز به قرنیه وافزایش پزشکان فوق تخصص قرنیه باعث شد تا اولین بانک چشم ایران در سال 1980 ایجاد شود وسالانه 4000پیوند چشم انجام دهد.
رییس بانک چشم دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در سال 1961 اولین بانک چشم امریکا ایجاد شد ودر حال حاضر 89 بانک چشم در این کشور فعالیت می کنند، عنوان کرد: 47000پیوند چشم در این بانک ها انجام شده است و بانک چشم دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز با همکاری بانک چشم ایندیانا آمریکا شروع به کار کرد.
وی با تاکید براینکه برای اهدای چشم محدودیت هایی وجود دارد، بیان کرد: نگرانی عرفی، نگرانی ازشرایط خانواده متوفی و همدردی با آنها از جمله موضوعاتی است که موجب شده روند اهدای چشم با سرعت بالایی پیش نرود اما در مجموع می توان گفت سابقه تشکیل بانک چشم به حدود 30 سال پیش باز می گردد.
دکتر زارعی با اشاره به اینکه مرکز بانک چشم دانشگاه علوم پزشکی مشهد مجهز به، به روز ترین تجهیزات پزشکی در حوزه چشم پزشکی است،افزود: از 13 خردادماه سالجاری که بانک چشم وارد فاز عملیاتی شده است حدود 30 مرگ مغزی شناسایی و 60 چشم اهدا شده است.
وی به مراحل اهدای چشم اشاره و بیان کرد: چشم ها در بیمارستان خاتم الانبیاء(ص) بررسی می شوند و بعد از تایید اهدا می شود ؛ درحال حاضر با توجه به جمعیت کشور ما باید 12 مرکز بانک چشم فعال داشته باشیم اما متاسفانه تنها سه بانک چشم فعال هستند که بانک چشم دانشگاه علوم پزشکی مشهد فقط با تعرفه های دولتی به بیماران خدمت رسانی می کند.
دکتر زارعی با بیان اینکه در بیمارستانها به دلیل اینکه خانواده متوفی هنوز با سختی از دست دادن عزیزشان کنار نیامده اند نمی توان برای اهدای چشم رضایت آنها را جلب کرد، گفت: اما در آرامستان به خاطر قبول واقعیت از سوی خانواده متوفی می توان آنها را با پیوند چشم آشنا کرد.
وی با بیان اینکه احترام متوفی در زمان برداشت چشم رعایت می شود، بیان کرد: خانواده ها نیز از این عمل خیر استقبال می کنند و امیدواریم با همکاری آرامستانها اهدای چشم به خوبی برای بیماران نیازمند انجام شود.
دکتر تفقدی ، معاون پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز با تاکید براینکه بحث پیوند اعضا برنامه مشخصی در دانشگاه علوم پزشکی دارد، ادامه داد: یکی از این پیوندها، پیوند قرنیه است که بانک چشم خدمات درمانی و ،زیر ساخت های پژوهشی برای این موضوع را در نظر گرفته است.
وی گفت: در کنار بانک چشم بانک های تخصصی زیادی زیر نظر دانشگاه فعالیت می کنند که از آن جمله می توان به تحقیق در خصوص نمونه های پاتولوژیک، پوست، غضروف، اندام ها اشاره کرد.
دکتر تفقدی ابراز کرد: بانک چشم مشهد با تعرفه های دولتی به بیماران ارائه خدمت می کند.
حجت الاسلام مهدوی، مدیر آرامستان مشهد با تاکید براینکه باید با پیشرفت علم خود را تطبیق دهیم ، ابراز کرد: با رعایت دغدغه های مدیران آرامستان ها و به صورت مکمل بیمارستانها می توانیم این اقدام را انجام دهیم اما باید توجه داشت که ابتدا باید در بیمارستان ها با خانواده متوفی در خصوص اهدای چشم صحبت کرد و پس از جلب رضایت و با رعایت حرمت متوفی ، اقدامات اجرایی برداشت چشم در آرامستان ها صورت گیرد.
وی با اشاره به اینکه خانواده متوفی در آرامستان ها شرایط روحی مناسبی ندارند از همین رو زمینه سازی این موضوع باید در بیمارستانها انجام شود، گفت: موارد شرعی این موضوع نیز باید رعایت شود ودر صورت انجام نکات مطرح شده آرامستان ها می توانند با دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص اهدای چشم همکاری لازم را داشته باشند.