رییس مرکز تحقیقات بیماری های دهان، فک و صورت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: با توجه به این که سرطان دهان به دلیل ناشناخته بودن و تشخیص دیر هنگام؛ یکی از کشنده ترین انوع سرطان ها است، شناسایی زودهنگام و درمان به موقع آن از مهمترین اهداف تاسیس این مرکز تحقیقاتی است.
به گزارش وب دا؛ دکتر امین راه پیما در ارائه گزارش جامع عملکرد سه ساله مزکز تحقیقاتی بیماری های دهان و فک و صورت با تاکید بر این نکته که این مرکز تحقیقاتی تلاش دارد تا طرح های تحقیقاتی کاربردی مطابق با بیماری های بومی کشور را حمایت کند، گفت: بزرگترین هدف ما در این مرکز پیشگیری، تشخیص و درمان زود هنگام سرطان های دهان است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: تشخیص سرطان دهان در مراحل اولیه در درمان بیماری بسیار تاثیر گذار بوده و پس از این مرحله و با بزرگ شدن سرطان؛ دیگر نمی توان انتظار چندانی در درمان بیماری داشت.
وی تشخیص زودرس سرطان دهان را از جهات دیگر دارای اهمیت دانست و اضافه کرد: دهان و صورت از جمله اعضای بدن هستند که علاوه بر در معرض دید بودن، بسیار حساس و در برابر تغییرات بازگشت پذیری بسیار کمی دارند، از این جهت امید به زندگی بیمار دارای سرطان دهان در صورت درمان دیر هنگام به دلیل تخریب پذیر بودن عضو کم می شود.
رییس مرکز تحقیقات بیماری های دهان، فک و صورت مطرح کرد: از سوی دیگر تشخیص زودهنگام این نوع سرطان ها می تواند علاوه بر صرفه جویی در تحمیل هزینه های سنگین به بیمار و سیستم درمانی؛ در کوتاه مدت و با انجام جراحی های سبک درمان شود.
دکتر راه پیما سرطان دهان را ششمین سرطان شایع در جهان عنوان کرد و گفت: متاسفانه با وجود این که سرطان دهان نسبت به سایر سرطان ها در یک عضو قابل مشاهده ایجاد می شود؛ اما به دلیل ناشناخته بودن؛ با تشخیص دیرهنگام بیماران روبه روشده و جزئی از کشنده ترین نوع سرطان ها به شمار می رود.
وی شناسایی سرطان دهان را امری راحت و امکان پذیر برای بیماران دانست و اظهار داشت: سرطان دهان مانند دیگر سرطان ها در داخل عضو بدن ایجاد نمی شود؛ بلکه با یک مشاهده دقیق و یا با مشاهده دستگاه های جدید سریعا شناسایی شده و می توان مرحله درمان را دنبال کرد.
رییس مرکز تحقیقات بیماری های دهان، فک و صورت ادامه داد: بیشترین علامت سرطان دهان در یک فرد بیمار مشاهده زخمی در داخل دهان است که ترمیم نمی یابد، مدت درمان طولانی پیدا می کند و از طرفی عامل ترومایی موضعی و یا عامل ایجاد زخم(گزش، وجود دندان تیز و...) نیز در محیط اطراف زخم وجود ندارد.
دکتر راه پیما خون ریزی های مکرر از ناحیه زخم و توده ها را نیز از دیگر علامت های سرطان دهان عنوان کرد و بیان داشت: باید به همکاران پزشک، دندان پزشک و حتی معلمین بهداشت آموزش های لازم را ارائه داد تا در صورت مشاهده چنین زخم هایی در دهان بیماران خود، این افراد را به متخصصین مربوطه ارجاع دهند تا در مراحل اولیه درمان این بیماران با موفقیت انجام شود.
وی این مرکز تحقیقاتی را دارای یک عضو هیات علمی پژوهشی و 40 نفر عضو هیات علمی آموزشی دانست و ابراز داشت: این مرکز توانسته است از ابتدای کار خود تا کنون روندی صعودی را طی کرده و اکنون امتیاز دهی خود را بر اساس ارزشیابی های صورت گرفته از 784.86 در سال 1392 به 1400 امتیاز در سال 94 برساند.
رییس مرکز تحقیقات بیماری های دهان، فک و صورت از برگزاری چهارمین همایش کشوری پاتولوژی دهان و فک و صورت در مشهد خبر داد و بیان داشت: این همایش را در مرداد ماه سال آینده در مشهد به میزبانی گروه پاتولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و با همکاری همه جانبه مرکز تحقیقاتی بیماری های دهان و فک و صورت برگزار خواهیم کرد.
دکتر راه پیما هدف از تاسیس این مرکز تحقیقاتی را ایجاد بازویی کمکی در مسیر شناسایی و درمان بیماری های دهان و فک و صورت عنوان کرد و اظهار داشت: ما تلاش داریم تا این مرکز تحقیقاتی بتواند دارای بودجه مستقل از وزارت بهداشت باشد تا در روند اجرای طرح های تحقیقاتی کاربردی بومی، موفقیت های بیشتری را کسب کنیم.
وی تصریح کرد: نگاه ما در این مرکز تحقیقاتی، ارائه سرفصل های تحقیقاتی مبتنی بر نیاز کشور به اعضای هیات علمی است و از این جهت تلاش داریم تا دارای بودجه مستقل جهت داشتن استقلال در حمایت از طرح های پژوهشی کاربردی داخلی شویم.
رییس مرکز تحقیقات بیماری های دهان، فک و صورت انجام تحقیقات در راستای درمان بیماری های دهان و فک و صورت را مهم ارزیابی کرد و ابراز داشت: در این مرکز باید تحقیقات علمی در خصوص سرطان های دهان در بخش های پیشگیری، درمان و پس از درمان مورد کنکاش قرار گیرد؛ تا محققان و مردم آگاهی لازم در این خصوص را به دست آورند.
وی در بخش دوم صحبت های خود به پتانسیل علمی مرکز تحقیقاتی دهان و فک و صورت اشاره کرد و گفت: این مرکزتلاش دارد تا با استفاده از نقشه صحیح و قابل اجرا و با یک برنامه ریزی دقیق در استفاده بهینه از فرصت ها و امکانات موجود، گامی موثر در مسیر تولید علم در استان و کشور بردارد.
رییس مرکز تحقیقات بیماری های دهان، فک و صورت چشم انداز این مرکز تحقیقاتی را معرفی آن به عنوان مرکزی پیشرو در تشخیص و درمان بیماری های دهان و فک و صورت عنوان کرد و یادآور شد: گسترش ارائه تحقیقات بنیادی و کاربردی در زمینه روش های تشخیصی و درمان بیماری های دهان و فک و صورت به عنوان یک اصل در این مرکز دنبال می شود.
دکتر راه پیما به فراهم آوردن بستری مناسب جهت تهیه و ساخت دهان شویه ها و خمیر دندان ها با منشاء طبیعی و گیاهی در داخل کشور اشاره کرد و بیان داشت: علاوه بر این مهم که نیاز به تلاش گسترده دارد؛ ایجاد ارتباط با دیگر مراکز تحقیقاتی جهت ایجاد طرح های تحقیقاتی چند مرکزی و ارتباط گیری با همکاران ستاد سلول های بنیادی دانشگاه نیز از جمله اهداف و نگاه دراز مدت به روند توسعه ای این مرکز تحقیقاتی است.
وی در ادامه به اهمیت تشخیص و درمان بیماری های خاص مانند هپاتیت و ایدز اشاره داشت و گفت: مسئولیت هدایت، نظارت و درمان بیماری بیماران خاص به عنوان یک الگوی جهانی منجر به تولید علم خواهد شد و این مهم در مرکز تحقیقاتی دهان و فک و صورت به عنوان یک نقطه قوت مطرح بوده است.
رییس مرکز تحقیقات بیماری های دهان، فک و صورت به نقاط قوت این مرکز تحقیقاتی اشاره کرد و بیان داشت: وجود کلینیک درد به عنوان کلینیک پژوهشی و آموزشی در شرق کشور با دو هزار پرونده درد، بایگانی کامل پرونده بیماران دارای ضایعات دهان و فک و صورت شامل آرشیوفتوگرافی، رادیوگرافی و پرونده بالینی با 9 هزار پرونده ضایعات حفره دهان و الکترونیک شدن داده های آزمایشگاه پاتولوژی فک و صورت با بازه زمانی 40 ساله از جمله نقاط قوت این مرکز است.
دکتر راه پیما ادامه داد: در این مرکز تلاش داریم تا به تشخیص و درمان سرطان های سر و گردن به عنوان هشتمین سرطان شایع در بدن پرداخته و در این مسیر بازهم تشخیص زودرس بیماری دارای اهمیت است.
وی اضافه کرد: در این مرکز تحقیقاتی توانمندی های بالای اعضای هیات علمی مرکز و همکاری در دو گروه علوم پایه و بالینی مانند گروه بیماری های دهان، پاتولوژی، جراحی پریو، رادیولوژی، دندانپزشکی اجتماعی و ... را نیز در دستور کار داریم.
رییس مرکز تحقیقات بیماری های دهان، فک و صورت به وجود ارتباطات ضعیف با مراکزتحقیقاتی خارج از کشور اشاره کرد و ابراز داشت: دسترسی ناکافی به مجلات علمی در سطح بین الملل و از طرفی نبود ارتباط موثر با مراکز تحقیقاتی از این دست در خارج از کشور منجر به این شده است که ما در راستای تبادل محقق با این گونه مراکز در خارج از کشور با مشکل روبه رو شویم .
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به قطب بودن دانشکده دندانپزشکی مشهد در شمال شرق کشور اشاره و ضمن فرصت دانستن این مهم، گفت: یکی از بهترین فرصت هایی که می توان در این مرکز از آن استفاده کرد؛ ایجاد ارتباط با ستاد پژوهش و کاربرد سلول های بنیادی جهت انجام طرح های تحقیقاتی سلولی است.
وی به چشم انداز پنج ساله مرکز تحقیقاتی بیماری های دهان و فک و صورت اشاره کرد و گفت: تلاش داریم تا در مدت پنج سال آینده خود را تبدیل به یکی از قطب های علمی و تحقیقاتی کشور در راستای فعالیت های پژوهشی، آموزشی و انتقال دانش کنیم.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به برخی طرح های تحقیقاتی در دست اقدام در این مرکز تحقیقاتی اشاره کرد و ابراز داشت: به انجام طرح های تحقیقاتی اپیدمیولوژیک استانی و کشوری، ضایعات پاتولوژیک حفره دهان و سر و گردن، شکاف کام و ... در این مرکز تاکید داریم و تلاش عمده خود را بر روی مشکلات درمانی دهان در داخل کشور متمرکز خواهیم کرد.
دکتر راه پيما از اجرای 31 طرح تحقیقاتی مصوب پژوهشی در این مرکز تحقیقاتی در سال های اخیر خبر داد و گفت: از این تعداد 30 طرح به صورت کاربردی و یک طرح به شکل توسعه ای در دست پژوهش است و این در حالی است که این مرکز موفق به چاپ یک کتاب با موضوع بیماری های دهان و فک و صورت نیز شده است.