ريیس مرکز تحقیقات اختلالات تخمک گذاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به آمار 20 درصدی مشکلات ناباروری در کشور اظهار داشت: تنها پنج درصد امکان بارداری نداشته و اغلب نازایی ها قابل درمان هستند و با یک راه حل ساده و تغییر کوچک امکان بارداری وجود دارد.
به گزارش وب دا، دکتر نیره خادم به دلایل رشد ناباروری بر اساس تحقیقات صورت گرفته اشاره کرد و ابراز داشت: رشد صنعتی، افزایش سن ازدواج و سن باروری از جمله عوامل مهمی است که در رشد ناباروری تاثیر گذار بوده است.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بهترین سن بارداری را 25 سالگی عنوان کرد و ابراز داشت: متاسفانه رشد سن ازدواج و تغییر آن از 18 به 25 و بعضا 28 سالگی موجب شده است که آمادگی لازم در زنان برای بارداری کاهش یابد و تلاش برای عدم بارداری(پیشگیری) در سال های اولیه زندگی نیز این مشکل را افزایش می دهد.
وی تصریح کرد: توصیه ما ازدواج در سن 18 سالگی نیست؛ اما 30 سالگی نیز زمان مناسبی برای ازدواج و باردار شدن نیست زیرا مشکلاتی به صورت طبیعی در زوجین ایجاد می شود که مانع از بارداری ذر زمان دلخواه می شود.
وی تاکید کرد: مسئله تخمک گذاری یکی از این مشکلات است که در اولین مراحل خود را نشان می دهد. خانمی که به سن 30 سالگی برسد مشکل تخمک گذاری به دلیل از دست رفتن ذخایر را دارد و هر اندازه سن بالاتر رود این مشکل را افزایش می دهد.
ريیس مرکز تحقیقات اختلالات تخمک گذاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: استرس مشکل و مانع مهم دیگری است که مانع از بارداری در زوجین می شود زیرا درس و کار در هنگام ازدواج موجب می شود که بارداری تحت الشعاع این موارد قرار گرفته و در زمان دلخواه ما برای بارداری؛ نازایی بروز کند.
دکتر خادم تغذیه نامناسب، آلایندگی های محیطی، آلودگی هوا، امواج ناشی از رشد تکنولوژی را از دلایل رشد ناباروری دانست و گفت: متاسفانه زندگی صنعتی و تغییر سبک زندگی موجب شده تا تعداد زوجین نابارور در حال افزایش و به تبع آن رشد مشکلات اجتماعی را نیز به دنبال داشته باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به آمار حضور زوجین نابارور در مراکز ناباروری میلاد اشاره کرد و اظهار داشت: تعداد مراجعه کننده معمول این مرکز با وجود رشد و تاسیس دیگر مراکز ناباروری خصوصی در استان تفاوتی نکرده است.
وی ادامه داد: در حقیقت همان تعداد مراجعه کننده ای که ما در سال 75 به عنوان تنها مرکز ناباروری استان در این مرکز داشتیم را اکنون نیز داریم با این تفاوت که اکنون در کنار ما سه مرکز ناباروری خصوصی(ارمغان، نوین و رضوی) در استان در حال کار می باشند.
رييس مرکز تحقیقات اختلالات تخمک گذاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه به فعالیت های پژوهشی این مرکز اشاره کرد و گفت: در این مرکز تحقیقاتی توسط پزشکان، دستیاران تخصصی و فوق تخصصی به صورت مداوم کار تحقیقات در حال انجام است.
دکتر خادم ادامه داد: از گروه های مامایی، کارشناسی ارشد و روانشناسی نیز به صورت مرتب و مداوم کار بر روی طرح های تحقیقاتی در حال انجام است و به صورت منظم در سال، 10 طرح تحقیقاتی به شکل پایان نامه انجام می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: شاخه ای از کار تحقیقاتی به حوزه مسائل روانشناختی(افسردگی، استرس، اضطراب) که در میان زنان نابارور بسیار شایع است می پردازد، عوامل مختلف در ایجاد این روحیات در میان زنان نابارور با تاکید بر عواملی که می تواند این اختلالات را تعدیل کند( آوای موسیقی، آوای قرآن، آموزش، اطلاع رسانی، ارائه کلاس مشاوره و ایجاد ارتباط) به شکل های مختلف کار شده است.
وی بیماران مراجعه کننده جهت درمان ناباروری را از نظر روحی بسیار شکننده دانست و افزود: این افراد معمولا مدت طولانی از وقت خود را در فضای بیم و امید در مطب های مختلف گذرانده و راه های درمانی مختلف را نیز امتحان کرده است و بعد از نتیجه نگرفتن به این مرکز تحقیقاتی و درمانی مراجعه و تلاش خود را امتحان می کند.
ريیس مرکز تحقیقات اختلالات تخمک گذاری تصریح کرد: این بیماران از نظر مالی نیز تحت فشار بسیار هستند و باید در کنار این معضل برخی رفتارها از سوی خانواده خود و همسر را نیز پذیرا باشند و در این میان امید به بارداری و فرزند دار شدن در خود را نیز از دست ندهد.
دکتر خادم گفت: بسیاری از بیماران در این مرکز تحقیقاتی و درمانی علاقه ای به طرح مشکل خود در میان اقوام و دوستان به دلیل نوع نگاه منفی به این مشکل ندارند و این خود موجب رشد بیماری های مزمن اختلالات رفتاری مانند افسردگی و استرس می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: ناباروری عیب نیست و کاملا قابل جبران است؛ اما به این دلیل که این رفتار در جامعه نوعی نقص شناخته می شود حتی در میان زوج های تحصیل کرده و حتی پس از بارداری موضوع درمان مخفی باقی می ماند.
وی ابراز داشت: از نظر روان شناختی در این گونه مراکز تحقیقاتی نیاز است که بر روی زوج های نابارور پژوهش های دقیقی صورت بگیرد و در این مرکز نیز بر این روند تاکید می شود.
ريیس مرکز تحقیقات اختلالات تخمک گذاری گفت: در این مرکز بسیار تلاش می شود مشاوره های لازم به زوج های جوان ارائه شود؛ زیرا درمان نازایی یک پروسه طولانی مدت و گاه نیاز است روش های درمانی مختلف را دنبال کنیم که باید زوجین صبر و تحمل پیشه کنند.
دکتر خادم استفاده از روش های درمانی مختلف در این مرکز تحقیقاتی را منتج به موفقیت صد درصدی ندانست و متذکر شد: گاه زوجین نابارور با وجود انجام درمان های متفاوت پاسخ مورد توجه خود را نمی گیرند و در روابط بین خود نیز دچار مشکلات بسیاری می شوند که در این صورت نیاز به مشاوره افراد دارای علم روانشناسی دارند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: ما پرسنل خود را به گونه ای آموزش داده ایم که مهمترین وظیفه خود را رعایت حال بیمار بدانند تا در شرایطی آرام و همراه با همدردی درمان انجام شود.
وی هدف اصلی در این مرکز تحقیقاتی را درمان دانست و بیان داشت: درمان پایه اصلی کار ما است و در درجه دوم تحقیقات را انجام می دهیم؛ زیرا در طول هر روز حدود 150 نفر در این مرکز ناباروری رفت و آمد داشته و به دنبال درمان بیماری نازایی خود در مراحل مختلف هستند.
دکتر خادم مرکز ناباروری میلاد را میزبان ماهانه سه هزارنفر مراجعه کننده دانست و تصریح کرد: در این مرکز روزانه 100 بیمار مراجعه می کنند که در طول ماه نیز چندین نوبت برای انجام مراحل مختلف درمان خود باید مراجعه حضوری داشته باشند و این موجب رشد حضور بیماران به صورت زوجین در این مرکز شده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: در هنگام مراجعه یک زوج به این مرکز در ابتدا ویزیت بیمار صورت می گیرد و بعد از چک کردن وی، مشکل ناباروری شناسایی شده و مشخص می شود زوجین چه برنامه درمانی را باید بگذراند.
وی خاطر نشان کرد: گاه در همان مرحله ویزیت مشکلی(آزمایشات، عکسبرداری از رحم و...) در بیمار شناسایی می شود که نیازمند انجام مداخلاتی است.
ريیس مرکز تحقیقات اختلالات تخمک گذاری ادامه داد: اگر در آزمایشات مشکلاتی وجود داشته باشد (هورمونی، دیابت و تیروئید) با مشاورین غدد،(صرع) مشاورین مغز و اعصاب،(فشار خون) داخلی و ... مشاوره متخصصین هر بیماری زمینه ای، در این مرحله صورت می گیرد.
دکتر خادم گفت: در صورتی که رحم زن آمادگی باروری را نداشته باشد تلاش ما رفع این مشکلات از طریق جراحی و عمل(هیستروسکوپی، لاپروسکوپی) است؛ که جهت ارائه عمل با تعرفه دولتی؛ پزشکان مرکز ناباروری میلاد عمل خود را در دو بیمارستان قائم(عج) و امام رضا(ع) انجام می دهند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: در هر صورت اگر بیماری در ابتدای مراجعه به مرکز مشکلاتی از قبیل فیبروم، چسبندگی حفره رحم، پولیپ، چسبندگی در لوله ها، آندومتریوز و... دارد باید در ابتدا مشکل خود را حل و جراحی کند و سپس کار را ادامه دهد.
وی افزود: گاه بیمار تنها همین مشکلات عنوان شده را دارد و با عمل جراحی بعد از سه ماه باردار شده و دیگر نیاز به مراجعه به این مرکز ندارد؛ البته افرادی که سن بالا دارند درمان بعد از جراحی ادامه پیدا می کند و ما برای بارداری در نتیجه عمل اولیه، صبر نمی کنیم.
ريیس مرکز تحقیقات اختلالات تخمک گذاری گفت: گاه مشکل ار طرف آقایان است که مشورت اورولوژی را نیاز دارند و ممکن است نیاز به عمل جراحی داشته باشند؛ که سه پزشک اورولوژی در این مرکز این گونه عمل ها را انجام می دهند.
دکتر خادم افزود: مرحله دوم پس از تشخیص مسیر درمان بخش سونوگرافی است و سپس دیگر روش های درمانی دنبال می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت: IUI یکی از ابتدایی ترین روش های درمانی است که معمولا برای بیماری که مشکلات جزئی تری دارد توصیه می شود، درمان به شکل سبک سرپایی و ساده انجام می شود و نیاز به عمل با بیهوشی ندارد.
وی اضافه کرد: پس از سونوگرافی بیمار بر اساس سن، نمای تخمدان و آزمایشات روش درمانش انتخاب می شود و دارو های وی توسط دکتر سونوگرافی مشخص و آموزش های لازم مصرف دارو به وی داده می شود؛ هنگامی که اندازه فلوکول هاي بیمار بین 17 تا 21 بود تخمک ها مناسب و زمان انجام عمل IUI مشخص می شود.
ريیس مرکز تحقیقات اختلالات تخمک گذاری ابراز داشت: 48 ساعت بعد بیمار با همسر مراجعه می کند و عملی که بین پنج تا 10 دقیقه بیشتر به طول نخواهد انجامید انجام و بیمار بعد از 30 دقیقه استراحت مرخص و باید آموزش ها و داروهای مورد نظر را به درستی مصرف کند.
دکتر خادم گفت: شماره تلفنی در اختیار بیماران قرار می گیرد که پاسخگویی کارشناسان ما در هر زمان از شبانه روز با تماس بیماران امکان پذیر است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد:16 الی 18 روز بعد آزمایش گرفته می شود و در صورتی که پاسخ مثبت بود بیمار باردار تا سه ماهگی کنترل می شود. 25 درصد از اعمال IUI در این مرکز با آمار جهانی در دستیابی به موفقیت منطبق است.
وی افزود: مرحله دوم انجام عمل IVF است که ابتدا در اتاق ویزیت همه چیز به بیمار گفته می شود و روش درمانی، هزینه، زمان، رفت و آمد، عوارض به دلیل مصرف زیاد دارو و ... برای زوج توضیح داده می شود.
ريیس مرکز تحقیقات اختلالات تخمک گذاری اظهار داشت: این روش درمان با عمل و بیهوشی همراه خواهد بود و باید بیمار با دید کامل وارد مرحله درمان شود؛ که البته برخی بیماران به دلیل استرس بالا؛ پروسه درمان را فراموش و گاه باید سه بار روش درمان در حین درمان برای بیمار بازگو شود.
دکتر خادم گفت: هزینه عمل IVF معمولا بین چهار تا پنج میلیون تومان خواهد بود و موفقیت این نوع درمان بین 35 تا 40 درصد خواهد بود و نباید انتظار صدرصدی در موفقیت این عمل داشت.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: گاه بیمار باید بین سه تا شش عدد آمپول تزریقی در روز و مصرف دارویی بسیار بالایی داشته باشد.
وی متذکر شد: درد تزریق و عوارض آن در حدود 20 روز تزریق برای بیمار وجود دارد زیرا ما انتظار داریم خانمی که در ماه یک تخمک تولید می کند با استفاده از این داروها تعداد تخمک های خود را به هفت ، 10 تا 30 تخمک افزایش دهد؛ تا تخمک ها قابلیت باروری بیشتری را داشته باشند و در این مدت با هر بار سونوگرافی دارو تجویز می شود تا رشد تخمدانی به حد مورد نظر برسد.
دکتر خادم افزود: طرح تحول یک میلیون و 700 هزار تومان تحت بسته حمایتی خود در برنامه تحول از عمل IVF خواهد داشت و داروهای بسیاری شامل بیمه شده که در نتیجه هزینه این عمل را به سه میلیون و 500 هزار تومان کاهش می دهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزرشکی مشهد تاکید کرد: به دلیل سختی این روش درمانی؛ بیش از یک تخمک از زن گرفته و به صورت فریز شده برای وی نگهداری می شود تا در صورت منفی بودن پاسخ بارداری در درمان اولیه؛ بدون گذراندن پروسه قبل، تخمک فریز شده را بارور و درمان را دنبال کنیم.
وی ادامه داد: دوره فریز بسیار کم هزینه تر، بی درد تر، بی عارضه تر و کوتاه تر است و بسته حمایتی دولت نیز شامل این دوره می شود به نحوی که هزینه درمان با 85 درصد تخفیف برای بیمار به 80 هزار تومان کاهش پیدا می کند.
دکتر خادم ابراز داشت: اما در صورتی که بیمار تا سه بار باردار نشود ویزیت مجدد شده و آزمایشات کاریوتایپ (بررسی زوجین از لحاظ ژنتیکی) و آزمایشات سیستم ایمنی انجام می شود که این آزمایشات به این دلیل که هزینه بر است از همان ابتدا توصیه نمی شود.
ريیس مرکز تحقیقات اختلالات تخمک گذاری ادامه داد: در مرحله نهایی و در صورت رفتن تمام مراحل و پاسخ نگرفتن از اهدا کننده استفاده می کنیم؛ که از نظر قانونی و شرعی موانع این درمان نیز برداشته شده است.
وی ادامه داد: در این مرکز 18 نفر ( شش ماما، دو پرستار، یک بیهوشی، سه نفر در آزمایشگاه، سه خدماتی، یک حسابدار، دو نفر در پذیرش و یک صندوق دار) فعالیت می کنند.
وی بیان داشت: در صورتی که بودجه و تجهیزات مورد نیاز در این مرکز دریافت شود با مراکز تحقیقات مهم دنیا در این خصوص رقابت خواهیم کرد و باید گفت مرکز اختلالات تخمک گذاری میلاد مرکز مهر و امید است و ارتباط خوبی با همه بیماران خود ایجاد می کند و حتی از شیراز و دیگر استان های کشور مراجعان بسیار زیادی دارد.