رییس مرکز تحقیقاتی بیماری های روماتیسمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: در حال حاضر تقسیم بندی های اولیه رجیستری بیماری های روماتولوژی با همکاری گروه انفورماتیک پزشکی در بیمارستان های مختلف مشهد صورت گرفته و در دست اقدام است.
به گزارش وب دا؛ خانم دکتر رضایی یزدی؛ رییس مرکز تحقیقاتی بیماری های روماتیسمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص طرح ها، مقالات و روند رو به رشد این مرکز تحقیقات، گفت: بخش روماتولوژی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد قدمتی دیرینه دارد و دارای جایگاه ویژه است.
وی ادامه داد: در کنار این بخش، مرکز تحقیقات بیماری های روماتیسمی نیز در تولید دانش و حفظ سلامت مردم فعال است؛ تا از شیوع بیماری های روماتیسمی در قالب برنامه های پیشگیری و آموزشی جلوگیری و در عین حال خدمت رسانی علمی به بیماران شمال شرق کشور را داشته باشد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تاکید کرد: مشهد به عنوان شهری زائر پذیر و دارای جمعیت شناور، بیماران بسیاری را از دیگر شهرهای کشور در زمینه روماتیسم پذیرا است و از این حیث شیوع بیشتری از بیماری های روماتیسمی را در مشهد شاهد هستیم.
رییس مرکز تحقیقات بیماری های روماتیسمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: در تلاش هستیم این مرکز را جهت درمان بیماران روماتیسمی شمال شرق کشور ساماندهی و در یک هدف بلند مدت تبدیل به قطب روماتولوژی شمال شرق کشور کنیم.
مراکز درمانگاهی و ویزیت سرپایی با دیدگاه های آکادمیک و پژوهشی در استان نیاز است
دکتر رضایی یزدی داشتن ارتباطات بین المللی را در ارتقای مرکز تحقیقات بیماری های روماتیسمی بسیار موثر دانست و بیان داشت: باید در استان زمینه ای را ایجاد کرد تا بتوان رشد علم در درمان بیماری های روماتیسمی را شاهد بود.
وی به اهمیت حضور نیروهای محقق جوان در مراکز تحقیقات اشاره و اضافه کرد: امید داریم با اضافه شدن نیروهای جوان به عنوان نیروی انسانی تخصص یافته و توانمند به این مرکز تحقیقات بتوان در زمینه علمی و درمان بیماران روماتیسمی در استان گام های موثری برداشت.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تاکید کرد: تا کنون به همت گروه روماتولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، 30 فلوی فوق تخصصی روماتولوژی با رتبه های بسیار خوب در سطح کشور دانش آموخته و در حال فعالیت در این زمینه می باشند.
رجیستری بیماری های روماتولوژی در دست اقدام است
رییس مرکز تحقیقات بیماری های روماتیسمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مطرح کرد: در ارتباط بسیار خوب با انجمن روماتولوژی ایران؛ در تلاشیم تا رجیستری بیماری های روماتولوژی را هر چه سریعتر به سرانجام برسانیم.
این محقق دانشگاه علوم پزشکی مشهد اضافه کرد: در حال حاضر تقسیم بندی های اولیه برنامه رجیستری بین بیمارستان های مختلف مشهد انجام و با همکاری گروه انفورماتیک پزشکی هر چه سریعتر به این مهم دست پیدا خواهیم کرد.
دکتر رضایی ابراز داشت: اعتقاد مرکز بر محصول محور بودن طرح های تحقیقاتی متمرکز و کوشش می شود تا محصولات مردم محور را در راستای درمان بالینی بیمار ارائه دهیم.
رییس مرکز تحقیقات بیماری های روماتیسمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: در این راستا تحقیقاتی در زمینه کلینیک ترایال ها و تولید دارو با همکاری فعالان مرکز در سایر نقاط کشور صورت گرفته است.
این محقق دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: این طرح ها بر بیماری های روماتیسمی شایع ماننداستئوآرتریت ، روماتوئید، لوپوس و...متمرکز است و در این راستا کنگره ای را در سال 91 برگزار و موفق شدیم در بعد علمی به ارتباطات بسیار خوبی دست پیدا کنیم.
وی ادامه داد: مرکز تحقیقات بیماری های روماتیسمی در تولید انبوه برخی داروهای درمانی این حوزه که تا قبل از این در انحصار تعدادی از کشورهای جهان بوده است نقش داشته و توانسته ایم قسمتی از تحقیقات کلینیک ترایال این محصولات را به سرانجام برسانیم.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد, تاکید کرد: مرکز در تولید داروی پر فروش آلتبرل و هیومرا که سال ها در انحصار کمپانی های آمریکایی بوده و اکنون در داخل در دسترس بیماران قرار مشارکت داشته است.
بیماری های روماتیسمی شایع مورد تحقیق و پژوهش قرار می گیرند
رییس مرکز تحقیقات بیماری های روماتیسمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: در حیطه کار بالینی و بیماری های شایع آرتروز، پوکی استخوان و بیماری های التهابی مانند آرتریت روماتوئید و لوپوس نیز در حال انجام کار تحقیقاتی و آماده سازی رجیستری هستیم.
دکتر رضایی بیان داشت: مهمترین نکته در برخورد با بیماران روماتیسمی شرایط مزمن و مراقبت های طولانی مدت بیماری است؛ که به تبع درمان های طولانی مدتی را نیز می طلبد و در این میان بسیاری از رشته های پزشکی باید وارد عمل شوند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، افزود: یک بیمار روماتیسمی علاوه بر متخصص این رشته باید از سوی پزشک متخصص قلب، اعصاب، گوش و حلق و بینی، ریه و کلیه مورد معاینه قرار گیرد و از این جهت رشته روماتولوژی با دیگر رشته ها در ارتباط است.
رییس مرکز تحقیقات بیماری های روماتیسمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، خاطر نشان کرد: بسیاری از بیماران روماتیسمی نیازمند درمان تیمی هستند و از این جهت رکن اصلی درمان این بیماران داشتن فضاهای درمانگاهی مناسب در کنار نیروهای درمانی متعهد است.
دکتر رضایی بیان داشت: در حال حاضر نبود دستگاه سنجش تراکم استخوان در مشهد مشکلاتی را در زمینه ارائه خدمات درمانی برای مردم و استفاده محققان در پژوهش های کاربردی به دنبال داشته است.
مردم بیماری های روماتیسمی را نمی شناسند
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، به ناشناخته بودن علائم بیماری های روماتیسمی برای مردم اشاره کرد و گفت: گاه بیمار علائم بیماری روماتیسم را دارد؛ اما به متخصص این رشته مراجعه نکرده و درمان خود را در جای دیگری جستجو می کند.
رییس مرکز تحقیقات بیماری های روماتیسمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: مجموعه علائم بیماری روماتیسم به دردهای عضلانی و مفاصل باز می گردد که در این میان دردهای عضلانی اسکلتی همراه با تورم های مفصلی شایع تر است.
وی به حضور بیمار همراه با علائم عفونی به متخصص روماتولوژی اشاره کرد و افزود: بیماری اپیدمی خاموش یا پوکی استخوان به عنوان یکی دیگر از بیماری های شایع در حوزه بیماری های روماتیسمی شناخته می شود و باید با پیشگیری مانع از رسیدن آن به مرحله شکستگی استخوان شد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: جهت جلوگیری از شکستگی استخوان در افراد دارای پوکی استخوان به معیارهای خطر و انجام آزمایش هایی جهت شناسایی این بیماران بسنده می شود؛ تا ضمن شناسایی گروه های خطر از روند رو به رشد این بیماری جلوگیری کرد.
وی بیان داشت: بیماری آرتروز نیز از دیگر بیماری های مزمن و شایع روماتیسمی است که باید در این راستا آموزش های لازم جهت پیشگیری از این بیماری تحلیل غضروفی صورت گیرد.
تغییر شیوه زندگی رشد بیماری های روماتیسمی را به دنبال داشته است
رییس مرکز تحقیقات بیماری های روماتیسمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ادامه داد: تغییر شیوه زندگی، تغییر ذائقه غذایی، ویروس ها، عفونت ها، آلودگی های زیست محیطی، کاهش تحرک و رشد استرس های جانبی موجب رشد بیماری های روماتیسمی در میان جوامع مختلف از جمله ایران شده است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به بیماری های روماتیسمی کودکان اشاره کرد و بیان داشت: متاسفانه بیماری های روماتیسمی اطفال نیز رشد خود را داشته؛ که با توجه به راه اندازی بخش روماتولوژی اطفال در دانشگاه علوم پزشکی مشهد امید می رود پژوهش های موفقی در راستای درمان این بیماران صورت بگیرد.
وی از هزینه بالای درمان بیماران روماتیسمی خبر و ادامه داد: اگر ما به طب پیشگیری و سرپایی توجه نداشته باشیم باید هزینه بسیاری را جهت مراقبت از بیماران روماتیسمی مزمن و تامین داروها به بیمار و جامعه تحمیل کنیم.
برخی داروهای پر مصرف بیماران روماتیسمی بیمه نیستند
رییس مرکز تحقیقات بیماری های روماتیسمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: خوشبختانه داروهایی مانند رمی کید، آلتبرل و سینوپار با حمایت دولت تهیه و در اختیار بیماران قرار می گیرد؛ اما برخی داروها مانند «مبترا» تحت پوشش سازمان های بیمه گر قرار ندارد و این در حالی است که این دارو مورد استفاده بسیاری از بیماران روماتیسمی می باشد.
دکتر رضایی گفت: بعد از سکته های قلبی و مغزی و سرماخوردگی شایع ترین بیماری که موجب مراجعه بیماران به مراکز درمانی می شود بیماری های شایع اسکلتی و عضلانی هستند که در حیطه بندی پس از بیماری های قلبی عروقی، سرطان ها و بیماری های مغزی در جایگاه چهارم قرار می گیرد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد شیوع بیماری های التهابی روماتیسمی در زنان را بیش از مردان دانست و گفت: علاوه بر عوامل هورمونی و ژنتیکی، نوع تغذیه و یائسگی موجب رشد برخی بیماری های روماتولوژی مانند پوکی استخوان در زنان می شود.
مصرف ویتامین D مانع از رشد پوکی استخوان می شود
وی تغذیه سالم را یک اصل دانست و گفت: باید مردم درصدی از مواد غذایی پروتئینی را در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهند و با استفاده از مواد غذایی دارای ویتامین D، کلسیم، انجام ورزش و داشتن تحرک از رشد بیماری های روماتیسمی و پوکی استخوان جلوگیری کنند.
این محقق دانشگاه علوم پزشکی مشهد یادآور شد: مصرف کورتون های می تواند موجب پوکی استخوان شود؛ اما در کل مردم برای جلوگیری از این بیماری باید تا سن 40 سالگی تراکم استخوانی خود را تقویت و در صورت بروز برخی مشکلات با انجام تست تراکم سنجی استخوان وضعیت خود را مورد بررسی قرار دهند.