رییس مرکز تحقیقات آلرژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت:این دانشگاه در زمینه آلرژی قطب کشور به شمار می رود زیرا اولین آلرژیست ایران فعالیت خود را در مشهد آغاز و اولین ایمونوتراپی ها در کشور در مشهد انجام شده است به همین دلیل مرکز تحقیقات آلرژی جایگاه هفدهم را در میان 125 مرکز تحقیقات در کشور دارا می باشد.
به گزارش وب دا؛ دکتر فرحزاد جباری آزاد؛ رییس مرکز تحقیقات آلرژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص تحقیقات و طرح های در دست اقدام این مرکز، گفت: مرکز تحقیقات آلرژی از سال 1390 پایه ریزی و مورد تصویب دانشگاه قرار گرفت و فعالیت های خود را در بیمارستان قائم(عج) و پژوهشکده بوعلی آغاز کرد.
وی تاکید کرد: آلرژی یک بیماری حساسیتی است که به دنبال آن سیستم ایمنی بدن نسبت به عواملی که نباید به آن پاسخ دهد؛ پاسخ های بیش از اندازه داده و این رفتار منجر به بروز بیماری در فرد می شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افراد دارای زمینه ژنتیکی را مستعد بیماری آلرژی دانست و تصریح کرد: عوامل محرکه این بیماری بیشتر عوامل محیطی مانند پولن ها در درختان، چمن ها، علف های هرز، انواع حیوانات، غذاها، داروها و آب و هوا می باشد.
این محقق دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: یکی از بیماری های ایجاد شده در زمینه آلرژی ها، آسم آلرژی است؛ که با علائمی چون سرفه، تنگی نفس و خس خس سینه خود را نشان می دهد این بیماری منجر به اختلالات فعالیتی و استراحت در فرد شده و فعالیت روزمره و یا خواب شبانه بیمار را دچار مشکل می کند.
دکتر جباری تصریح کرد: گاه بیماری با علائم التهاب بینی مانند عطسه، آبریزش و خارش بینی و چشم، گلو درد، سرفه، اشک و... خود را نشان داده؛ که در برخی موارد فصلی و گاه دائمی است.
اگزما با بروز آلرژی خود را نشان می دهد
رییس مرکز تحقیقات آلرژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، خاطر نشان کرد:«اگزما» از دیگر مواردی است که همراه با بروز بیماری آلرژی خود را نشان می دهد. اگزمای شیرخوارگی یا اگزمای آتوپی؛ با ضایعات جدی خارش دهنده و آزار دهنده از شیرخوارگی آغاز و تا سنین بالا ادامه پیدا می کند.
وی تاکید کرد: این ضایعات بیشتر از ناحیه صورت و گردن و در موارد شدیدتر در قسمت های آرنج و پشت زانو بیمار را درگیر خواهد کرد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: علامت مهم اگزما خارش شدید است؛ به نحوی که فرد را بی قرار و به دنبال آن التهاب، چرمی شدن، ضخیم شدن، قرمزی و برجستگی های تاول مانند بر روی پوست را به دنبال دارد.
این محقق دانشگاه علوم پزشکی مشهد آلرژی غذایی را نوعی دیگر از بیماری های خانواده آلرژی ها دانست و ابراز داشت: برخی افراد نسبت به بعضی مواد غذایی دارای حساسیت بوده به شکلی که بدن این افراد به واکنش در برابر مصرف غذا می پردازد.
وی ابراز داشت: علائم این واکنش به صورت گوارشی، تهوع، دل درد، استفراغ، اسهال و خون در مدفوع خواهد بود و گاه همزمان با خوردن غذا در ریه فرد به صورت تنگی نفس، سرفه، آسم، عطسه، آبریزش بینی، خارش دور لب و کهیر، خود را نشان می دهد.
برخی داروهای ضد حساسیت در ایجاد آلرژی موثر هستند
دکتر جباری به برخی مواد غذایی حساسیت زا اشاره کرد و بیان داشت: 85 درصد مواد غذایی حساسیت زا در شیر و گوشت گاو، زرده و سفیده تخم مرغ، ماهی، میگو، گندم، جو، دانه های مغز دار و... وجود دارد؛ البته هر ماده غذایی بسته به زمینه ژنتیکی فرد می تواند در بدن او واکنش حسایت زا داشته باشد.
رییس مرکز تحقیقات آلرژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مطرح کرد: گاه آلرژی پس از مصرف دارو در قالب ضایعات جلدی خود را نشان می دهد و به اصطلاح فرد دچار آلرژی دارویی می شود.
وی تاکید کرد: در این نوع آلرژی که چند روز پس از مصرف دارو ایجاد می شود، بدن دچار درگیری های کبدی به صورت افزایش آنزیم های کبدی می شود و در ادامه ممکن است غدد لنفاوی فرد بزرگ و در نوع شایع آن فرد دچار ضایعات جلدی شود.
دکتر جباری برخی داروهای ضد حساسیت را عامل ایجاد حساسیت دانست و ابراز داشت: شایع ترین داروهای حساسیت زا از خانواده آنتی بیوتیک ها مانند پلی سیلین و سفالسپرین ها هستند؛ اما در کل هر دارویی می تواند در این زمینه قرار گیرد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد شدیدترین شکل آلرژی را به دنبال درگیری چند سیستم بدن دانست و ابراز داشت: در این نوع از آلرژی درگیر شدن سیستم قلب و عروق خطر بسیاری را برای بیمار به دنبال دارد زیرا فرد دچار افت فشار خون شده و کهیر منتشر خواهد زد.
وی اضافه کرد: در ادامه این درگیری علائم گوارشی و علائم تنفسی به صورت مشترک سراغ بیمار آمده و در نتیجه فرد دچار شوک آنافلاکسی می شود.
سبک زندگی صنعتی آلرژی ها را تقویت می کند
این محقق دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به افزایش آلرژی در زندگی جوامع امروزی، تصریح کرد: روش زندگی امروز مردم به سمت مصرف عوامل آلرژی زای حرکت کرده است به شکلی که استفاده از مواد غذایی سریع پز و یا دارای مواد نگهدارنده افزایش آلرژی در میان مردم را به دنبال داشته است.
رییس مرکز تحقیقات آلرژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد،گفت: آلوده کننده های محیطی و زندگی صنعتی رشد آلرژی را بیش از پیش کرده است؛ که می توان تحت عنوان آلرژن های غیر گیاهی نیز از این روند یاد کرد.
دکتر جباری به تحقیقات انجام شده در خصوص رد و یا قبول فرضیه بهداشت اشاره کرد و اظهار داشت: این فرضیه اکنون در مرحله تحقیق قرار دارد و معتقد است زندگی شهری و توسعه یافته بیش از زندگی روستایی و جهان سوم مستعد دچار شدن به آلرژی است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: هنگامی که فردی به دنیا می آید سلول های تی کمک کننده در دو گروه یک و دو به سیستم ایمنی بدن وی کمک می کنند.
این محقق ابراز داشت: تی کمک کننده یک ،در مقابل عوامل عفونی از خود واکنش نشان می دهد و تی کمک کننده دو نیز در واکنش های آلرژی نقش اصلی را دارد بر همین اساس پس از تولد یک نوزاد سیستم ایمنی بدن او به سمت تی کمک کننده دو حرکت می کند.
وی ادامه داد: زندگی روزمره با افزایش علم به سمتی حرکت کرده است؛ که میکروب ها در حال کمتر شدن بوده و نوزاد به محض تولد و روبه رو شدن با میکروب ها واکسیناسیون و آنتی بیوتیک دریافت می کند.
رییس مرکز تحقیقات آلرژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: در این شرایط است که بدن از سیستم ایمنی خود کمک زیادی نمی گیرد و سلول های بیکار بیماری آلرژی را در فرد دارای زمینه ایجاد می کنند.
بر اساس فرضیه بهداشت کشورهای پیشرفته مستعد آلرژی هستند
دکتر جباری تاکید کرد: در حقیقت فرضیه بهداشت تلاش دارد تا بگوید آلرژی یک بیماری لوکس است و بیشتر در محیط های رشد یافته بروز می کند به شکلی که بر طبق آمار آلرژی در کشورهای آمریکا، استرالیا و انگلستان از دیگر نقاط جهان گسترده تر و در کشورهایی چون آفریقا کمتر دیده می شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت: مرکز تحقیقات آلرژی توانسته است پروتئین اصلی ایجاد کننده آلرژی در مواد غذایی همچون زعفران، انگور و خربزه را مشخص و ثبت جهانی کند.
وی ادامه داد: دور ماندن از عامل بیماری، استفاده از داروهای کاهش دهنده علائم آلرژی و حذف کامل بیماری آلرژی سه روش درمان این بیماری را شکل می دهد.
رییس مرکز تحقیقات آلرژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اضافه کرد: به روش از میان برنده کامل آلرژی ایمنوتراپی گفته می شود که تلاش دارد سیستم بدن را نسبت به یک عامل غیر پاتوژن به تحمل و بی پاسخی برساند. این روش از سال 1900 پایه گذاری و اکنون به مرحله ایمونوتراپی تزریقی رسیده است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، یادآور شد: این تزریق به کرات و گاه تا 50 بار در غلظت های مختلف برای بیمار تکرار می شود تا این که بدن نسبت به عامل آلرژی زا به مرحله عادت برسد.
ایمونوتراپی کلاستر و راش در مرکز تحقیقات آلرژی انجام می شود
وی مطرح کرد: علی رغم این که روش های ایمونوتراپی در ایران متداول نیست؛ اما در این مرکز ایمونوتراپی کلاستر و راش انجام می شود.
رییس مرکز تحقیقات آلرژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: در ایمنوتراپی کلاستر بیمار در عرض سه الی شش هفته 18 واکسن را دریافت می کند که علاوه بر قوی تر بودن پاسخ های مد نظر موجب تسهیل در رفت و آمد بیماران شهرستانی می شود.
دکتر جباری از طرح تحقیقاتی کاربردی تحت عنوان راشیموتراپی خبر داد و بیان داشت: در این روش بیمار به مدت سه روز بستری و 15 واکسن به وی تزریق می شود و پس از این مرحله بیمار ماهانه به مرکز مراجعه و درمان خود را دنبال می کند که این روش مورد استقبال بیماران از یزد، کرمان و زاهدان شده است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: بر اساس پروتکل های جهانی در این مرکز در درمان راشیموتراپی یک نیو پروتکل جدید همراه با پاسخ بالینی مناسب ابداع شده است؛ که هیچ عارضه ای نداشته و در درمان بیماری آلرژی بسیار کمک کننده می باشد.
وی به طرح های تحقیقاتی بالینی این مرکز اشاره کرد و ابراز داشت: از لحاظ علمی 50 درصد علت کهیر مزمن مشخص نیست؛ که بر این اساس مرکز تحقیقات تلاش کرده است تا اتو واکسن هایی را در مدت 10 هفته و هفته ای یک بار تهیه و به عنوان واکسن به بیمار تزریق کند.
استفاده ویتامین D همراه با مصرف دارو در درمان آلرژی آسم موثر است
رییس مرکز تحقیقات آلرژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: در این مسیر علاوه بر استفاده از ویتامین D همزمان با مصرف دارو در بیماران آسمی؛ از ترکیبات گیاهی جهت درمان بیماری های آلرژی استفاده کرده و توانسته ایم به موفقیت های خوبی دست پیدا کنیم.
دکتر جباری از تولید شربت آویشن با غلظت بالا در مرکز تحقیقات آلرژی خبر داد و افزود: این شربت به صورت رایگان در اختیاز بیماران قرار داده شد و پس از نتایج مثبت درمانی مورد استقبال بیماران قرار گرفت؛ که در اولین فرصت به محصول جهت عرضه در بازار تبدیل خواهد شد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: با همکاری بین بخشی با همکاران گوش و حلق و بینی از داروی سلی مارین در درمان آلرژی استفاده کرده و در تلاش جهت تولید عصاره چنار، زعفران و تاج خروس در داخل کشور می باشیم.
رتبه هفدهم را در میان 125 مرکز تحقیقاتی در کشور کسب کرده ایم
وی به طرح های تحقیقاتی مرکز اشاره کرد و ابراز داشت: تاکنون طرح های زیادی بوسیله اعضای این مرکز به ثبت و یا با مشارکت اعضای این مرکز انجام شده است؛ اما رسما 13 طرح تحقیقاتی به صورت مستقیم با مشارکت بودجه ای مرکز به ثبت رسیده است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: در مجموع پنج طرح به صورت مستقل با استفاده از بودجه مرکز و به عنوان پایان نامه مقاطع مختلف دکترای تخصصی، دکترای حرفه ای و کارشناسی ارشد و بیش از 40 عنوان طرح با همکاری اعضای مرکز به صورت پایان نامه انجام شده است.
دکتر جباری جایگاه مرکز تحقیقات آلرژی را در میان 125 مرکز تحقیقاتی در کشور هفدهم عنوان کرد و گفت: ارتباطات زیادی بین این مرکز و مرکز تحقیقات ایمونولوژی، مرکز تحقیقات التهاب، مرکز تحقیقات سینوس و پژوهشکده بوعلی، دانشکده پزشکی و دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح های تحقیقاتی مشترک وجود دارد.