رییس مرکز تحقیقات نانوفناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: طرح بسیار بزرگی با همکاری موسسه ملی تحقیقات علوم پزشکی ایران (نیماد) در دست اقدام است؛ که برای مراحل کارآزمایی بالینی تلاش دارد واکسن سالک را که در مرکز تحقیقات نانوفناوری ابداع شده است را در اشل صنعتی در شرایط تمیز تولید کند.

به گزارش وب دا؛ دکتر محمود رضا جعفری؛ در خصوص تحقیقات و طرح های در دست اقدام این مرکز، گفت: مرکز تحقیقات نانوفناوری در سال 89  با موافقت وزارت بهداشت و با اعضای حضور هیأت علمی توانمند ایجاد شد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز داشت: کارهای تحقیقاتی در این مرکز بسیار منسجم صورت می گیرد و هر کدام از پژوهشگران خط تحقیقاتی خود را دنبال می کند.

دکتر جعفری افزود: نگاه پژوهانه اعضای مرکز تحقیقات نانوفناوری به هیچ عنوان تولید مقاله نیست و این مرکز از جمله معدود مراکز تحقیقاتی است که تلاش خود را به سمت کاربردی شدن و تولید محصول پیش می برد.

این محقق دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز داشت: نانوفناوری در داروسازی از سیستم های نانو ذره ای استفاده می کند تا افزایش تاثیر داروهای موجود را بیش از پیش کند و عوارض جانبی آنها را کاهش دهد؛ زیرا امروزه بسیاری از داروهای موجود (مثل داروهای ضد سرطان) علاوه بر تاثیر پایین دارای عوارض جانبی بسیار بالایی می باشند.

داروهای ضد سرطان در مرکز تحقیقات نانوفناوری تولید می شود

رییس مرکز تحقیقات نانوفناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اضافه کرد: در این میان داروهای درمان بیماری سرطان دارای عوارض بیشتری است و امکان آسیب رساندن به سلول های سالم بدن در هنگام استفاده از داروهای سرطانی وجود دارد.

وی تاکید کرد: این مرکز داروهای ضد سرطانی را در نانوحاملها فرموله می کندکه محل هدفش تومور است و تلاش دارد به جای پخش شدن و آسیب رساندن دارو به دیگر قسمت های بدن با سیستم های نانوفرموله تاثیر گذاری بیشتر و عوارض کمتری داشته باشد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تصریح کرد: در حال حاضر در کشور فرم لیپوزو می «داکسو رو بیسین» با اسم تجاری «سیناداکسوزوم» در حال تولید است؛ که دانش فنی تولید آن در این مرکز تحقیقات انجام و ثبت اختراع شده است.

دکتر جعفری به تولید این دارو در شرکت سبحان انکولوژی توسط شرکت دانش بنیان  اکسیرنانوسینا اشاره کرد و افزود: این دارو حدود پنج سال است که در کشور در حال مصرف می باشد و توانسته نتایج خوبی را از خود به جا بگذارد.

این محقق دانشگاه علوم پزشکی مشهد به اهمیت تولید داروی سیناداکسوزوم اشاره کرد و ابراز داشت: داکسو رو بیسین یک دارویی ضد سرطان است که فر م معمول تزریقی آن بیش از پنجاه سال  است که برای درمان انواع سرطان  ازجمله سرطان خون, سینه و تخمدان و موارد دیگر استفاده می شود.

رییس مرکز تحقیقات نانوفناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اظهار داشت: اگر دوز تجمعی این دارو در فرم معمول تزریقی به 400 میلی گرم بر متر مربع برسد موجب ایجاد عوارض قلبی شدید و مرگ بیمار می شود؛ که آنکولوژیست ها در این شرایط دارو را قطع خواهند کرد.

وی ادامه داد: در این شرایط است که فرم لیپوزومی داکسو رو بیسین با مکانیزم خاصی در بافت تومور تجمع و موجب افزایش تاثیر دارو می شود؛ که با توجه به ورود کمتر دارو در بافت قلب، عوارض جانبی قلبی کمتری نیز بیمار را تهدید می کند.

دکتر جعفری خاطر نشان کرد: فرآورده دیگری نیز به صورت خوراکی و سافت ژل در بازار مصرف می شود که از خاصیت ماده کورکومین موجود در زردچوبه به دست می آید.

سینا کورکومین جذب کورکومین بدن را افزایش می دهد

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تصریح کرد: هنگامی که مردم زردچوبه را به صورت عادی در غذا مصرف می کنند مقدار کمی از کورکومین جذب بدن می شود چون حدود 2-5 درصد زردجوبه را کورکومین تشکیل می دهد و هم در فرمهای معمول قرص و کپسول  فراهمی زیستی کمی دارد.

این محقق دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اظهار داشت: این ماده محلول در چربی است، و چون حلالیت در آب کمی دارد میزان جذب بسیار پایینی دارد و در واقع مقدار کمی از آن در مسیر هضم طبیعی چربیها هضم شده جذب می شود ولی سهم عمده آن از بدن  دفع می شود.

وی افزود: کپسول تولیدی این مرکز تحقیقات با نام تجاری «سینا کورکومین» در داخل خود نانومیسل های حاوی کورکومین دارد؛ که این نانومیسلها باعث افزابش جذب خوراکی کورکومین به بیش از صد برابر شده و موجب افزایش فراهمی زیستی کورکومین در بدن شود.

رییس مرکز تحقیقات نانوفناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد، افزود: سه سال است این دارو در بازار تولید و به عنوان داروی کمکی در درمان بیماران دارای کبد چرب، استوآرتریت، کنترل تشنج در کودکان، پیشگیری از سرطان، آلزایمر، بیماری های پوستی مثل پسوریازیس و کاهش تری گلیسیرید خون و ... به کار برده می شود.

دکتر جعفری استفاده از این سینا کورکومین را بدون عارضه دانست و بیان داشت: این دارو هیچ عارضه خاصی ندارد و مورد استفاده بسیاری از افراد قرار می گیرد؛ به نحوی که در کارآزماییهای انجام شده با فرم معمول استفاده روزانه 12 گرم کورکومین به مدت شش ماه بدون عوارض گزارش شده است.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: این دارو به دلیل داشتن خاصیت ضد التهابی و سالم بودن به عنوان یک آنتی اکسیدان مورد تجویز پزشکان بسیاری است و طیف مصرف وسیعی دارد.

این محقق دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه گفت: در جهان حداقل 10 نوع مختلف از فرآورده‌های تجاری کورکومین وجود دارد؛ که در مقایسه میزان جذب خوراکی «سیناکورکومین» بیشتر از نمونه های برتر جهانی می باشد.

درمان بیماری سالک را با مراکز تحقیقات بزرگ جهان دنبال می کنیم

وی در ادامه به تولید فرآورده موضعی برای درمان سالک در مرکز تحقیقات نانوفناوری اشاره کرد و اظهار داشت: درمان سالک بسیار سخت است و باید روزی سه بار تا سه هفته به بدن بیمار آمپول های «گلوکانتین» تزریق شود؛ این تزریق دارای عوارض جانبی بسیاری می باشد؛ که در توان افراد خردسال و سالمند نیست.

رییس مرکز تحقیقات نانوفناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: فرآورده‌موضعی نانولیپوزومی از «آمفوتریسین بی»؛ که داروی ضد قارچ و ضد انگل بسیار خوبی است را در این مرکز تولید کرده ایم تا بتوانیم، در درمان راحت تر بیماری سالک تاثیر گذار باشیم. این فرآورده دارای ثبت اختراع از آمریکا بوده و توسط شرکت دانش بنیان اکسیر نانوسینا با اسم تجاری «سیناآمفولیش» در کار خانه داروسازی مینو تولید می شود.

دکتر جعفری تصریح کرد:  گلوکانتیم تزریقی در درمان سالک آن گونه که باید تاثیرگذار نیست و مقاومت به آن زیاد شده است.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: طرح بزرگی با مرکز DNDi (Drugs for Neglected Diseases Initiatives) سوئیس در این خصوص  داشته تا این دارو را توسعه داده و اکنون در فاز سه طرح قرار داریم؛ که با حاضر شدن نتایج این فاز خواهیم توانست مجوزهای لازم را از وزارت خانه کسب و به تولید انبوه دارو اقدام کنیم.

این محقق دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاثیر داروی درمانی سالک به شکل موضعی را بیشتر از روش تزریق عضلانی و یا داخل ضایعه  دانست و گفت: با تولید این دارو بیمار می تواند روزی دو بار در مدت چهار هفته به جای تزریق عضلانی و یا داخل ضایعه دردناک؛ به شکل موضعی از این دارو استفاده کند.

سه طرح درمان سالک در فاز سه بالینی در دست اقدام است

وی تاکید کرد: کار آزماییهای بالینی فاز یک و دو فرآورده سیناآمفولیش انجام شده است ودر حال حاضر در فاز سه کارآزمایی بالینی این دارو سه طرح در حال انجام است؛ که یک طرح زیر نظر سازمان جهانی بهداشت و دو طرح دیگر تحت نظارت وزارت بهداشت کشور می باشد.

رییس مرکز تحقیقات نانوفناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اضافه کرد: طرحی که زیر نظر سازمان بهداشت جهانی در حال کار است در خصوص درمان بیماری سالک خشک در محدوده شهر مشهد می باشد و دو طرح دیگر بر روی سالک مرطوب در شهر های اصفهان و شیراز و زیر نظر وزارت بهداشت در حال انجام است.

دکتر جعفری از نیاز کشور سوریه جهت دریافت کرم موضعی سالک خبر داد و افزود: با توجه به مشکل کشور سوریه در ارتباط با سالک و انجام کارآزمایی بالینی پایلوت در این کشور, کشور سوریه درخواست واردات فرآورده سیناآمفلیش را دارد ؛ که در صورت موافقت وزارت بهداشت این محصول به سوریه صادر خواهد شد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: با توجه به زمان بر بودن مراحل کارآزمای بالینی فاز سه, گرفتن مجوز قانونی تولید این دارو تا تابستان سال آینده زمان لازم است.

سه فرآورده جدید در سال آینده وارد بازار  می شود

وی خاطر نشان کرد: چند فرآورده دیگر در این مرکز تحقیقاتی در دست اقدام است؛ که می توان به ژل نانولیپوزومی موضعی کورکومین با نام تجاری «سینانومین » اشاره کرد که در فروردین ماه سال آینده تولید خواهد شد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: کورکومین اثرات ضدالتهاب، ،آنتی اکسیدان ،آنتی میکروبیال, ضد قارچ, ضد درد و خاصیت ترمیم زخم دارد و بالقوه می تواند به صورت موضعی در درمان خیلی از بیماریها مثل پسوریازیس, اگزما, آفتاب سوختگی, آفت دهان, التهاب لثه, زخمهای پا, زخمهای عفونی, سوختگی ها, زخمهای جراحی و زخم دیابتیک استفاده شود و تنها مشکلی که دارد زرد کردن موضع قابل استفاده است.

رییس مرکز تحقیقات نانوفناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: کار تحقیقاتی تولید داروی سینانومین چهار سال به طول انجامیده و در فروردین ماه سال جاری تولید صنعتی و در تابستان سال آینده رسما وارد بازار می شود.

دکتر جعفری تولید نانومیسلهای حاوی سیلیمارین با نام تجاری سینالیو را در مرحله نهایی دانست و ابراز داشت: «سیلی مارین» ماده موثر در گیاه خارمریم می باشد و در درمان انواع بیماری های کبدی بسیار مصرف می شود.

وی ادامه داد: سینالیو اردیبهشت ماه سال آینده تولید و پس از تکمیل مطالعات پایداری در تابستان سال 96 برای اخذ مجوزهای لازم از وزارت بهداشت اقدام خواهد شد.

این محقق دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: به دنبال درمان بیماری های قلبی و عروقی در قالب یک طرح تحقیقاتی تلاش داریم تا روند افزایش چربی خون بیماران را که در سطح بالایی قرار داشته و کم نمی شود به صورت درون وریدی با تزریق نانولیپوزومها اصلاح کنیم.

وی توضیح داد این پروژه مربوط به کار دکتری تخصصی آقای دکتر صاحبکار (استادیار فعلی گروه بیوتکنولوژی دانشکده پزشکی)است که دارای ثبت اختراع آمریکا نیز می باشد که در مطالعات حیوانی هم داحل کشور و هم خارج کشور تاثیر خیلی خوبی در کاهش چربی خون داشته است.

تولید داروی درمان چربی بالای خون را در دست اقدام داریم

رییس مرکز تحقیقات نانوفناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: حدود یک ماه قبل طرح بزرگتری جهت انجام مطالعات پایداری,سم شناسی و فارماکوتکنیکی بر روی این لیپوزوم تعریف شده است؛ که در پایان یک سال و کامل شدن نتایج تحقیقات؛ تولید صنعتی در شرایط تمیز داروی کنترل چربی را دنبال خواهیم کرد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: این مرکز ارتباطات  بسیار خوبی با مراکز تحقیقاتی داخلی و دانشگاه های خارج کشور دارد و حمایت خوبی از سوی مراکز دیگر مثل ستاد ویژه توسعه نانوفناوری ریاست جمهوری می شود.

وی تصریح کرد: علم نانو در حال گسترش بسیار زیادی در جهان است و در درمان بیماری های صعب العلاج و واکسیناسیون نقش زیادی دارد؛ که جهت رشد این علم در دانشگاه علوم پزشکی مشهد علاوه بر این مرکز تحقیقات؛ گروه نانوفناوری دارویی در دانشکده دارو ایجاد شده است.

تکنولوزی نانو بسیار گران قیمت است

دکتر جعفری ابراز داشت: نانو در درمان بیماری ها و عفونت ها تاثیر بسیار زیادی دارد؛ اما در عین حال تکنولوژی گران قیمتی است. واردات این داروها هزینه ارزی زیادی در بر دارد ولی تولید این داروها در کشور باعث صرفه جویی ارزی ریادی می شود.

رییس مرکز تحقیقات نانوفناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پایان، ابراز داشت: به طور مثال قیمت هر ویال نمونه خارجی فرم لیپوزومی داکسوروبیسین حدود 750 دلار است؛ که اکنون با تولید سیناداکسوزوم بیمار برای هر ویال 700 هزار تومان پرداخت می کند که بیمه ها 90% هزینه آن را تقبل می کنند.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image