دکتر خلیل آبنوس استاد گروه شیمی دارویی دانشکده داروسازی و دانشجوی ورودی سال 1371 دانشکده داروسازی این دانشگاه به شمار می رود.
وی در سال 1378 از این دانشکده فارغ التحصیل و در همان سال جذب دانشکده داروسازی مشهد شد. دکتر آبنوس در سال 1381 بورس خارج از کشور را دریافت و جهت ادامه تحصیل به کشور کانادا سفر کرد.
دکتر آبنوس در سال 1387 موفق به دریافت مدرک PhD در گروه شیمی دانشگاه کارلتون کانادا شد و در ادامه به دانشکده دوران دانشجویی خود در مشهد بازگشت و به عنوان استادیار در گروه شیمی دارویی خدمت خود را از سر گرفت.
وی چندی پیش از سوی موسسه علم سنجی تامسون رویترز ( (Thomson Reutersبه عنوان دانشمند یک درصد برتر جهان انتخاب و تعداد دانشمندان یک درصد برتر دانشگاه علوم پزشکی مشهد را به شش تن رساند.
دکتر آبنوس در گفت و گو با وب دا؛ در خصوص کسب این موفقیت گفت: از سال 1387 تا کنون 208 مقاله در مجلات معتبر جهانی به چاپ رسیده است و بر اساس SCOPUS ، h index اینجانب در حال حاضر 23 می باشد . از این تعداد، 21 مقاله در مجلات با ضریب اثر (Impact factor) بالاتر از هفت چاپ شده اند و در کل بیش از 70 درصد مقالات در مجلاتی با ضریب تاثیر بیشتر از سه به چاپ رسیده اند.، تعداد ارجاعات به این مقالات از سال 2007 به این سو 1900 مورد بوده است؛ که اوج ارجاعات در چهار سال اخیر بوده است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: از میان 208 مقاله ، چهار مقاله جزو مقالات یک درصد برتر از نظر ارجاع (Highly cited) قرار گرفته اند؛ که این جایگاه بر اساس تعداد ارجاعات و سال انتشار مقالات به دست می آید.
وی بیان داشت: رتبه بندی دانشمندان براساس ارجاعات هر دو ماه یک بار انجام می شود و بر این اساس مقالات دانشمندان سراسر جهان در مجلات معتبر در 22 گروه دسته بندی می شوند؛ که در هر شاخص یک درصد برتر دانشمندانی که بیشترین ارجاع را گرفته باشند معرفی می شوند.
دانشمند یک درصد برتر دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: از نظر طرح های پژوهشی در دانشگاه مشهد تا کنون 131 طرح را به عنوان مجری و یا همکار به پایان رسانده و 94 طرح پژوهشی را نیز به عنوان همکار و دستیار در دست اقدام دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت: در طی این مدت در 40 پایان نامه PhD به عنوان استاد راهنما و در 30 پایان نامه نیز به عنوان استاد مشاور بوده ام. که تعدادی از این دانش آموختگان هم اکنون جزو همکاران هیات علمی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد یا سایر دانشگاه های ایران هستند. بیش از 30 دانشجوی عمومی نیز با اینجانب پایان نامه داشته اند.
دکتر آبنوس شروع انتشار مقالات خود را از سال 2012 عنوان کرد و گفت: تیم تحقیقاتی ما (گروه نانومدیسین) متشکل از استاد دکتر رمضانی (دانشمند یک درصد برتر جهان )، دکتر تقدیسی و دکتر علی بلندی می باشد و می توان گفت این گروه در ایران جزو اولین گروه هایی است؛ که در بحث جداسازی و طراحی آپتامرها، استفاده از آپتامرها در دارو رسانی هدفمند، استفاده از آپتامرها در طراحی و ساخت بیوسنسورها جهت شناسایی سموم مختلف، باقی مانده آنتی بیوتیک ها، فلزات سنگین، سلول های سرطانی و پروتئین های مختلف وارد شده است.
وی ابراز داشت: یکی از عواملی که موجب افزایش تعداد ارجاعات به مقالات تولیدی این گروه شده؛ مطرح بودن این موضوع در کشور و در سطح جهان است. اگر کلمه aptamer در بانک اطلاعاتی اسکوپوس جستجو شود، گروه ما در رتبه چهارم جهان قرار دارد و اگر این جستجو به سالها 2015 و بعد محدود شود گروه ما در رتبه اول قرار می گیرد.
دکتر آبنوس بیان داشت: علاوه بر حمایتهای مستمر و بی دریغ خانواده و حضور افراد برجسته در گروه تحقیقاتی، مساعدتهای معاونت پژوهشی دانشگاه و رییس دانشکده داروسازی نیز نقش مهمی در کسب این موفقیت داشته است؛ که از جمله این کمک ها می توان به تصویب طرح ها و کمک به راه اندازی آزمایشگاه نانوبیولوژی در دانشکده داروسازی اشاره کرد. وجود دستیاران علاقه مند ، پرکار، صبور و خلاق نیز در موفقیتهای کسب شده نقش موثری داشته اند.
وی افزود: آپتامرها توالی های نوکلئیک اسیدی از جنس رشته های DNA و RNA هستند؛ که به دلیل شکل فضایی که به صورت اختصاصی می گیرند به اهدافی که علیه آن ها طراحی شده اند متصل می شوند.
دانشمند یک درصد برتر دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: این که ما آپتامرهایی را جدا کنیم که اختصاصا به اهداف مختلف متصل شوند کار بسیار سخت و زمانبری است. به عنوان مثال این گروه آپتامرهایی را علیه سلول های سرطان پستان و کولون، آنتی بیوتیک هایی مانند استرپتومایسین، فلور فنیکل، انروفلوکساسین، و اهداف پروتئینی مانند PD1، PDL1 و...جدا کرده است.
دکتر آبنوس اظهار داشت: آپتامری که اختصاصا بتواند به هدف خود در روی سطح سلول متصل شود را می توان به نانوذراتی که حاوی دارو هستند متصل نمود و مجموع کمپلکس نانوذرات و آپتامر می توانند به صورت اختصاصی به سلول های هدف خود متصل و وارد سلول شوند که این امر موجب می شود ما بتوانیم از دارورسانی هدفمند با استفاده از آپتامرها استفاده کنیم.
وی تاکید کرد: بر این اساس تعدا قابل توجهی از مقالات گروه در زمینه دارورسانی هدفمند در ژورنال های معتبر جهان مانند Controlled Release، Cancer letters، International Journal of Pharmaceutics، Nanomedicine و... و... چاپ شده است.
دانشمند یک درصد برتر دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اظهار داشت: آپتامر جدا شده می تواند تبدیل به بیوسنسور شود. هر بیوسنسور از یک جزء حسگر و مبدل تشکیل شده و چون آپتامرها اختصاصا به اهداف خود متصل می شوند؛ می توانند به عنوان یک جزء حسگر عمل کنند. مبدل اتصال آپتامر به هدف خود خود را به سیگنال قابل اندازه گیری تبدیل می کند. به عنوان مثال اگر ما بخواهیم سنسور رنگ سنجی ایجاد کنیم اضافه کردن هدف آپتامر به سنسور می تواند موجب می شود که تغییررنگ ایجاد شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد یادآور شد: در سنسورهای الکترو شیمی، اتصال هدف به آپتامر موجب می شود؛ تا جریان الکتریسیته کم یا زیاد شود. همچنین از آپتامرها می توان در تهیه تست های نواری استفاده نمود. مقالات گروه ما در این زمینه در مجلات معتبری مانند Biosensors and Bioelectronics، Nanoscale، Sensors and actuators B، Analytica Chimica Acta، Microchimica Acta و.... به چاپ رسیده است
دکتر آبنوس ابراز داشت: در خصوص کاربرد آپتامرها به عنوان بیوسنسور طی این مدت پروژه ای به درخواست بخش صنعت به اتمام رسیده است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به محصولاتی که به صورت کیت در گروه تولید می شود اشاره و تاکید کرد: کیتهایی (کیت تشخیص مواد مخدر، کیت تشخیص باقی مانده آنتی بیوتیک ها در فرآورده های غذایی و...) در حال حاضر تهیه شده اند که پس از اتمام مراحل اعتبارسنجی به بازار عرضه خواهند شد.
وی بیان داشت: علاوه بر تحقیقات در زمینه آپتامر و کاربردهای آن، بخش دیگری از تحقیقات ، بر روی اثرات سلولی مولکولی بیماری های مختلف و سموم می باشد که این تحقیقات بیشتر با همکاری استاد دکتر حسین زاده (دانشمند یک درصد برتر) انجام می شود.
دانشمند یک درصد برتر دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: زمینه دیگر تحقیقات در حال انجام یا انجام شده در خصوص پروتئومیکس است؛ که در این تحقیقات اثرات یک استرس خاص بر محتوای پروتئوم سلول بررسی می شود که این مهم با استفاده از ژل های دو بعدی و دستگاه هایی مانند MALDI TOF/TOF انجام می شود. مقالات ما در این زمینه نیز در ژورنالهای معتبری از قبیل Food and Chemical Toxicology، ٍElectrophoresis، Applied Pharmacology and Toxicology و.. به چاپ رسیده اند
دانشمند یک درصد برتر دانشگاه علوم پزشکی مشهد در توصیه به دیگر اعضای هیئت علمی جهت برگزیده شدن به عنوان دانشمند یک درصد برتر حهان، گفت: باید مقالات تولیدی عضو محترم هیات علمی در یک راستا باشد و در ژورنالهای یک گروه (از گروه های 22 گانه) چاپ شوند تا سریعتر در لیست یک درصد قرار گیرند.