یکی از سرفصل های جدید و مهمی که در مدرسه تابستانی اخلاق در پژوهش های زیست پزشکی ارائه شد، رفاه وحقوق حیوانات آزمایشگاهی بود.
دکتر احمدی نوربخش پژوهشگر و مشاور کمیته ملی اخلاق در پژوهش های زیست پزشکی وزارت بهداشت و درمان در پاسخ به سوال آیا ما حق داریم روی حیوانات کارآزمایشگاهی انجام بدهیم؟ و اگر بلی شامل چه ضوابطی است و چه کمیته ای نظارت خواهد کرد و همچنین برخورد با متخلف چگونه است؟ اظهار کرد:بایستی به این نکته توجه کرد هرنوع استفاده از حیوان میتواند درجاتی از رنج را برای او حاصل نماید. یعنی نه تنها تزریق یا شکافتن بدن حیوان می تواند موجب بروز رنج برای او شود، بلکه گاهی حتی نگاه کردن یا دست زدن به حیوانات نیز می تواند آنها را آزار دهد.
وی با تاکید بر نیازهای پژوهشی در حین رعایت حقوق حیوانات افزود، پژوهش بر روی حیوانات باید با رعایت کلیه ضوابط علمی و اخلاقی در کمیته اخلاق بررسی شده و تصویب شود. در عین حال امروزه روشهای بسیاری کشف شده اند که بدون نیاز به استفاده از حیوانات قادرند نتایج علمی معتبری را حاصل نمایند. این روشها که به عنوان «روشهای جایگزین» نامیده شده اند توسط مراجع عالی رتبه علمی جهانی تأیید شده و روز به روز بر تعداد آنها افزوده میشود. استفاده پژوهشگران از این روشها، تابلوی اخلاقی بسیار خوبی برای یک مؤسسه پژوهشی/آموزشی یا حتی سیستم تحقیقاتی یک کشور ایجاد می کند.
وی در ادامه تصریح کرد؛ حقوق حیوانات ریشه در فرهنگ دینی و مذهبی ما دارد ، و برخی وظایف کمیته اخلاق بررسی روشهای صحیح آزمایش ، استفاده ازمقدار و نوع داروهای بیهوشی مناسب و همچنین مراقبت های صحیح حین و بعد ازعمل بر روی حیوانات می باشد.
گفتنی است نظارت بر حقوق حیوانات آزمایشگاهی در بعضی نقاط کشور انجام شده اما منسجم نبوده، که با تشکیل مدرسه تابستانی اخلاق ، برای پژوهشگران به صورت رسمی اعلام و استارت زده شد و با تشکیل این کمیته ؛ پژوهشگران حتی قبل از اقدام برای خرید حیوانات آزمایشگاهی بایستی تاییدیه کمیته اخلاق را دریافت نمایند.