0069.jpg - 12.52 kBرئیس مركز تحقيقات بیوتکنولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: این مرکز تحقیقاتی در یک دهه اخیر همواره جزو 3 مرکز برتر کشور بوده است.

بیوتکنولوژی یکی از علوم استراتژیک و غالب در کشورهای پیشرفته دنیا است و در کشوری مثل ایران که می‌خواهد خود را از وابستگی مطلق به نفت و درآمد آن برهاند، این رشته یکی از جایگزین‌های بسیار مناسب به شمار می‌رود.

اساس‌ و پایه‌ بیوتکنولوژی‌ جدید را می‌توان‌ انتقال‌ ژن‌های‌ یک‌ موجود به‌ موجود دیگر و فعال‌ ساختن‌ آنها در موجود جدید دانست، فن‌آوری‌ رو به‌ گسترشی‌ که‌ امروزه‌ به‌ سرعت‌ در صنایع‌ دارویی‌، غذایی‌، پزشکی‌، شیمیایی‌ و کشاورزی‌ وارد شده‌ است، برای‌ مثال‌ ممکن‌ است‌ این‌ ژن‌ها وارد یک‌ باکتری‌ شوند و پس‌ از فعال‌ شدن‌، ترکیبات‌ کم‌ مقدار، اما‌ باارزشی‌ همچون‌ هورمون‌ رشد یا انسولین‌ ایجاد کنند یا ممکن‌ است‌ این‌ ژن‌ها به‌ گیاهان‌ منتقل‌ شده‌ و گونه‌هایی‌ را ایجاد کنند که‌ در مقابل‌ آفت‌کش‌ها مقاوم‌ هستند و یا این‌ که‌ بازدهی‌ بالایی‌ دارند.

کار کارشناس رشته بیوتکنولوژی شامل طراحی و تولید داروها، واکسن ها، سرم ها و آنتیبادی ها با اهداف درمانی، طراحی واحدهای تولید آنزیم و پروتئین هایی که در مقیاس صنعتی در پزشکی، محیط زیست، کشاورزی و بهداشت مواد غذایی کاربرد دارند است.

تولید داروهای نو ترکیب، طراحی و توسعه بافت و اندامک‌ها برای استفاده بیماران، توسعه روش‌های بیوانفورماتیک جهت مطالعه، یافتن قواعد حاکم بر سیستم های زیستی و توسعه روش‌های درمانی مبتنی بر بیوتکنولوژی برای استفاده در مورد سیستم‌های عصبی بیماران دارای ضایعات از دیگر وظایف و مسئولیت‌های کارشناس رشته بیوتکنولوژی است.

دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حوزه بیوتکنولوژی در 17 سال قبل به‌طور جدی ورود پیدا کرد تا در این حوزه به‌صورت تخصصی‌تر کار کند و در همین راستا مركز تحقيقات بیوتکنولوژی این دانشگاه را راه‌اندازی کرد.

در جهت آشنایی بیشتر با فعالیت‌های مركز تحقيقات بیوتکنولوژی مشهد گفت‌وگویی را دکتر فرزین هادی‌زاده رئیس این مرکز و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد صورت دادیم که در ادامه می‌خوانید؛

دکتر هادی‌زاده گفت: بيوتكنولوژی دانشی برگرفته از گرايش‌های مختلف در شاخه‌های علوم زيستی است كه در ارتباط با به‌كارگيری ارگانيزم‌های زنده، اندامك‌های آنها، مولكول‌ها و فرآيندهای زيستی جهت بهبود و توسعه خدمات پزشكی، داروسازی، صنعتی، شيميايی و كشاورزی می‌باشد.

وی افزود: مركز تحقيقات بیوتکنولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال ٨٢ تأسيس شده و این مركز تحقيقاتی داراي 5 بخش بوده كه در زمينه‌هاي متنوعي از علوم بیوتکنولوژی و فرآورده‌های بیولوژیک و شیمی دارویی فعاليت دارد.

رئیس مركز تحقيقات بیوتکنولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه اين مركز از سال ٨۵ موفق به اخذ موافقت قطعی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شده است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر تعدادي از دستياران تخصصي Phd و تعداد قابل توجهي دانشجوي دكتراي عمومي و كارشناسي ارشد در حال گذراندن پايان‌نامه‌هاي خود در زمينه‌هاي بيوتكنولوژي، داروسازی، شیمی دارویی و ... مي‌باشند.

دکتر هادی‌زاده تصریح کرد: اين مركز همكاري نزديك پژوهشي با ساير مراكز تحقيقاتي كشور و ساير واحدهاي دانشگاهي دارد و با توجه به تمهيدات اتخاذ شده اميد مي‌رود که در آينده نزديك مركز تحقيقات بیوتکنولوژی از پيشرفت رو به رشدي برخوردار باشد.

وی با ذکر این نکته که مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در یک دهه اخیر همواره جزو 3 مرکز برتر کشور بوده و در دو سال گذشته با وجود مشکلات زیاد در جایگاه اول مراکز تحقیقات بیومدیکال در جشنواره رازی قرار گرفته است، تأکید کرد: از مجموع 13 دانشمند یک درصدی دانشگاه علوم پزشکی مشهد 2 نفر از آنان از اعضای مرکز تحقیقات بیوتکنولوی این دانشگاه هستند و در این مرکز همه‌ساله بالغ بر 300 مقاله نمایه شده در پایگاه‌های علمی معتبر جهان منتشر می‌شود؛ همچنین طرح‌های محصول‌محور بسیاری در این مرکز تحقیقاتی ثبت می‌شود که جزو شاخص‌های کشور در حوزه بیوتکنولوژی است.

دکتر هادی‌زاده در رابطه با دیگر اقدامات شاخص صورت گرفته از سوی مركز تحقيقات بیوتکنولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در بحث مبارزه با کرونا، گفت: همچنین در این ایام اینجانب و دکتر نجابت در بخش شیمی دارویی یک بانک اطلاعاتی از ترکیبات سنتزی از دسته کومارین‌ها و کینولین‌ها که قبلاً در آزمایشگاه شیمی‌ دارویی توسط تیم تحقیقاتی‌شان و دکتر قدسی سنتز شده بودند جمع‌آوری و تهیه کرده و آن را بر روی 5 تا از اهداف شناخته شده کووید 19 به شکل کامپیوتری غربالگری کردیم این تحقیق که در قالب طرح تحقیقاتی انجام شده به نتایج خوبی منجر شد و در یکی از مجلات معتبر شیمی دارویی مورد استقبال و پذیرفته شده است.

وی افزود: از عمده مشکلاتی که در انجام باکیفیت‌تر طرح‌های تحقیقاتی در تمامی مراکز تحقیقاتی از جمله مركز تحقيقات بیوتکنولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد وجود دارد عدم تخصیص بودجه کافی و عدم واریز به‌موقع هزینه اجرای طرح‌های مصوب بوده و در این خصوص خواستار حمایت مطلوب از سوی مسئولان مربوطه هستیم.

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image