رییس مرکز تحقیقات ژنتیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از اجرای روش نوین تصحیح ژنی (CRSPR/Cas9) برای اصلاح شایعترین جهش تالاسمی در منطقه خراسان در این دانشگاه خبر داد.
دکتر محمد رضا عباس زادگان در گفتگو با وب دا اظهار کرد: تصحیح ژنی به نوعی جراحی ژنوم محسوب می شود در این روش ما قطعه جهش یافته را برش میزنیم و یک قطعه سالم را جایگزین آن میکنیم، بااین روش سلول بنیادی اصلاح شده سلولهای سالم خونی تولید میکند و بیمار دیگر نیازی به تزریق خون ندارد.
استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در خراسان بزرگ 400 خانوار بیمار تالاسمی با مشکلات کم خونی داریم که این افرادکاندید پیوند مغز استخوان هم هستند خاطر نشان کرد: هرچند کمبود دهنده مناسب درمان این بیماران را با چالش اساسی مواجه کرده است، بنابراین همگام با تلاشی که در سراسر دنیا برای یافتن روش درمانی نوین و موثر برای این بیماران انجام می شود، ما نیز برای اولین بار در ایران روش نوین تصحیح ژنی (CRSPR/Cas9) برای اصلاح شایعترین جهش تالاسمی در منطقه خراسان را آغاز کرده و به پیشرفت های قابل توجهی در این حوزه دست یافته ایم.
دکتر عباس زادگان تصریح کرد: بخش مهمی از موفقیت روشهای ژن درمانی در گرو انتقال کارآمد ژن به سلولهای هدف میباشد، کاری که انجام آن به ویژه برای سلولهای بنیادی بسیار سخت میباشد و با استفاده از دستگاه الکتروپوریتور BTX ECM 830 انتقال ژن که با همکاری خیرین نیکاندیش موسسه خیریه پژوهش و فناوری سلامت استان خراسان رضوی به مبلغ 2 میلیارد و 200 میلیون تومان خریداری شده، این انتقال امکان پذیر شده است.
وی با اشاره به اینکه این دستگاه برای انتقال ژن به کلیه سلولهای حیوانی و انسانی بخصوص سلولهای بنیادی و دندریتیک سل ها که سخت پذیرای مولکولهای مختلف مانند DNA و RNA میباشند، بسیار مفید است خاطر نشان کرد: تحت این شرایط ژن درمانی بیماران مبتلا به بیماران تالاسمی که طی کارآزمایی بالینی انجام خواهد شد، موفقیت آمیز خواهد بود.
وی تصریح کرد: در رابطه با ژن درمانی در تالاسمی نیز معتقدیم که اصلاح ژنی جهش شایع دراین منطقه روشی کارآمد است و میتواند نیاز 77 درصد گروه هدف شرق کشور را پوشش دهد.