سرپرست معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: در سالهای اخیر تلاش شده تا از پژوهش های کاربردی که نتایج بالینی موفقی داشته است، حمایت شود و در این مسیر محققان برجسته این دانشگاه به موفقیت های چشمگیری دست یافتند.
به گزارش وب دا، دکتر محسن موهبتی، استاد و معاون پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در نشست خبری طرح های تحقیقاتی پایان یافته با بیان اینکه برخی از طرح ها تحقیقاتی که عمدتا از سوی دانشمندان یک درصد برتر جهان عملیاتی شده،لازم است که به مردم معرفی شود ، خاطر نشان کرد: اطلاع عموم مردم از پژوهش های انجام شده در سطح دانشگاه نقش تعیین کننده ای در ایجاد روحیه امید و خودباوری در جامعه دارد.
بررسی میزان شیوع فشار خون در شهر مشهد
سرپرست معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه پژوهش کاربردی بررسی میزان شیوع فشار خون و میزان اطلاع و کنترل آن در مشهد انجام شده است، عنوان کرد: در این پژوهش 9 هزار و 700 شهروند 20 تا 50 سال مورد ارزیابی قرار گرفتند که پس از بررسی متوجه شدیم یک سوم این افراد مبتلا به فشار خون بالا هستند و یک سوم فشار خون نرمال و یک سوم نیز در شرایط بینابین این دو حالت قرار دارند.
دکتر موهبتی با بیان اینکه 40 درصد بیماران از فشار خون بالای خود اطلاعی نداشتند و 25 درصد بیماری خود را از طریق مصرف دارو کنترل کرده بودند، اظهار کرد: یکی از مشکلات مرگ ومیر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی است که فشار خون در این موضوع نفش مهمی را ایفا می کند.
معاون پژوهش دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه عموما بیماریهای قلبی و عروقی افراد فعال جامعه را در محدوده سنی 40 تا 60 سال را درگیر می کند، تصریح کرد: 90 درصد علل ابتلا به فشار خون ناشناخته و 10 درصد مبتلا به فشار خون اولیه بودند که ژنتیک، اضافه وزن، رژیم غذایی و مصرف نمک، شکر و کربوهیدرات های ساده و فراوان در ابتلا به فشارخون بالا موثر است.
ابداع راهکاردرمانی جدید برای نفوذ به سلولهای سرطانی مغز
در ادامه دکتر محمود رضا جعفری، استاد ممتاز و دانشمند یک درصد برتر دانشگاه علوم پزشکی مشهد ،در خصوص تهیه" نانولیپوزمهای دوکسوروبیسین هدفمند شده با گلوتاتیون و مشتقات آن و بررسی عبور از سد خونی مغزی در سرطان مغز" اظهار کرد: به دلیل وجود سد خونی مغزی بیشتر داروهای موجود، برای درمان سلولهای سرطانی امکان ورود به محیط مغزی را ندارند.
استاد برجسته دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: در تحقیق حاضر گلوتاتیون که دارای گیرنده بر روی این سد می باشد بر روی سطح نانو ذرات لیپوزمی متصل می شوند تا این نانوذرات بتوانند از سد خونی مغزی گذشته و در دسترس سلول های نامیرای انواع سرطان مغز قرار گیرند.
دکتر جعفری با اشاره به اینکه این نانوذرات در نهایت باعث از بین رفتن سلولهای سرطانی می شوند، خاطرنشان کرد: مشابه این طرح در لایدن هلند انجام شده است و در حال گذراندن فاز دو بالینی برای تایید و ورود به بازار است اما روش ابداعی دانشکده داروسازی مشهد ساده تر و مقرون به صرفه تر است .
وی بیان کرد: این طرح بدیع در صورت گذراندن موفقیت آمیز مراحل تایید ، وارد مرحله تجار ی سازی خواهد شد.
بررسی اثر شیر شتر بر درمان بیماری انسداد مزمن ریوی
دکتر محمد حسین بسکابادی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و دکترای تخصصی فیزیولوژی با اشاره به اینکه دو پژوهش با عنوان "بررسی اثر پیشگیرانه شیر شتر بر پاسخ دهی NOTi& مجاری تنفسی به متاکولین و اوالبومین ، تغییرات پاتولوژی ریه، میانجی NOTI&های التهابی ، تعداد کل و انواع گلبول NOTI& های سفید در رت NOTI& های حساس شده با اوالبومین و بررسی اثر شیر شتر بر تغییرات ریوی مدل تجربی بیماری انسداد مزمن ریه در موش های صحرایی" انجام شد، تصریح کرد: براساس روایت رسول مکرم اسلام(ص) شیر شتر برای آسم نقش درمانگر دارد از همین رو پژوهش های انجام شده بر اساس نقش این ماده طبیعی بود.
وی با اشاره به اینکه به مدت دو ماه هر روز 5 عدد سیگار حدود 20 دقیقه به موش داده می شد تا مدل COPD برای اولین بار بر روی حیوان در کشور ما طراحی شود، عنوان کرد: استنشاق دود سیگار توسط موش ها موجب می شود که پژوهشگر نیز ساعات طولانی در معرض این آلاینده قرار داشته باشد.
دکتر بسکابادی با بیان اینکه به یک گروه ها از موش تغذیه معمول داده شد و یک گروه دیگر روزانه از یک سی سی شیر بهره مند می شدند، تصریح کرد: در پایان شرایط موش هایی که از شیر شتر بهره برده بودند به تناسب در خصوص معیارهای مشخص کننده التهاب ، مجاری تنفسی و ریه نسبت به سایرین از شرایط بهتری برخوردار بودند.
وی با بیان در خصوص آلودگی با آلبومین(سفیده تخم مرغ) برای ابتلا به آسم نیز موش ها در معرض دو نوبت تزریق آلبومین و 6 بار استنشاق آن قرار گرفتند تا شرایطی مشابه آسم را پیدا کردند، گفت: حیوانات در معرض آسم نیز پس از مصرف شیر شتر میزان بهبودی بیشتری نسبت به گروه مقابل داشتند.
بررسی اثر پروبیوتیک ها در بیماران پره دیابتیک
دکتر مینا اکبری راد ، پژوهشگر و عضو هیات دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز در این نشست اظهار کرد: با توجه به استفاده از سیگار و الکل و مصرف کمتر سبزیجات و خوردنیها و نوشیدنیهای سالم، شاهد افزایش مشکلات دیابت هستیم، به گونه ای که در دنیا از هر ۱۰ نفر یک نفر مبتلا به دیابت است که معادل ۱۰ درصد جمعیت دنیا می شود.
وی ادامه داد: دیابت بیماری مزمن ناتوان کننده بوده که مشکلات قلبی، چشمی، کلیوی، قطع اندام را به همراه دارد و بار مالی زیادی بر حوزه سلامت تحمیل میکند، اما میتوان با اقدامات پیشگیرانه، انجام آزمایش، ورزش کردن و تغذیه مناسب از دیابت پیشگیری کرد.
دکتر اکبری راد بیان کرد: بیماران پره دیابت یا پیش دیابت در خطر ابتلا به دیابت هستند و ضمن تحریک بدن موجب بروز عوارض میشود و ما میتوانیم با مدیریت درست هم در پیشگیری و هم در درمان موثر نقشآفرین باشیم.
وی با بیان اینکه پروبیوتیکها و میکروارگانیسمهای زنده از بروز و پیشرفت بسیاری از بیماریها از جمله دیابت جلوگیری میکند و مصرف آنها موجب کاهش قندخون شده است، بیان کرد: دیابت در ۲ نوع یک و ۲ هستند که نوع یک ژنتیکی بوده، اما در نوع ۲ تغذیه نامناسب و کم تحرکی ملموستر است و اگر حداقل هفتهای ۱۵۰ دقیقه (روزی ۲۰ تا ۲۲ دقیقه) پیاده روی کنیم و بایدها و نبایدهای تغذیهای را رعایت نماییم میتوانیم از مشکلات این نوع دیابت بهدور باشیم.
بررسی اثر نانومیسل کورکومین بر بیان ژن در سودوموناز آیروژیناز مقام به آنتی بیوتیک
دکتر حمیدرضا رحیمی، دانشیار پزشکی ملکولی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز در این نشست خبری اظهار کرد: کورکومین ها میتوانند مقاومت باکتریها به آنتیبیوتیکها را بشکند و پس از صحت سنجی در خصوص مقاومت آن باکتری ژنهای آن را از طریق ماده درست شده با زردچوبه شناسایی کردیم.
وی بیان کرد: اقدام موثر دیگر مقایسه پلاسمای غنی از پلاکت لیوفیلیزه با پلاسمای غنی از پلاکت تازه در فاکتورهای رشد شامل vegf، tgf-&beta و بررسی ایمنی پلاسمای غنی از پلاکت لیوفیلیزه بوده است که منجر به تولید پماد زردچوبه شده است که در بهبود زخم، شکستن مقاومت باکتری و عدم عفونت خطرناک موثر است.
وی ادامه داد: ما همچنین بررسی اثر نانومیسل کورکومین بر بیان ژنهای oprd، mexd، mexf، ampc و mexb در سودموناز آیروژیناز مقاوم آنتیبیوتیک داشتیم و اقدام شاخص دیگرمان هم در رابطه با اقدامات پژوهشی صورت گرفته با زردچوبه در رفع مشکل زخمهای سوختگی، بستر و پای دیابتی و نیز حل مشکلات پوستی موثر بوده و به افرادی هم که زخم بستر دارند و یا اینکه دچار ضایعه نخاعی هستند کمک کرده است.