محققان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد موفق به طراحی دستگاه برداشت آلژینات و گچ با تعیین وزن جهت رعایت کنترل عفونت شدند.
استاد دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا اظهار کرد: در دهه های اخیر رعایت کنترل عفونت در مراکز بهداشتی به عنوان عامل مهم جلوگیری از آلودگی های متقابل و انتقال آلودگی بیان شده است. با توجه به اهمیت انکارناپذیر کنترل عفونت در مطب ها، کلینیک ها و مراکز دانشگاهی دندانپزشکی و لزوم کاربرد گسترده ی مواد قالب گیری و گچ های دندانپزشکی برای تهیه قالب های مطالعه، نیاز به راهکاری وجود داشت تا بتوان انتقال عفونت از یک بیمار به بیمار دیگر طی پروسه ی برداشت آلژینات و گچ از ظروف درباز با پیمانه های مخصوص را به حداقل رساند. به این منظور تلاش کردیم دستگاه طراحی کنیم تا هم به صورت دیجیتال میزان دقیق مورد نیاز گچ و آلژینات را تحویل دهد و هم اینکه بدون دخالت دست و انتشار آلودگی، ماده را درون ظرف بریزد.
دکتر سیده مریم امید خدا عملکرد این دستگاه را بسیار ساده عنوان و خاطر نشان کرد: انتخاب و خرید آلژینات دندانپزشکی و نگهداری صحیح از آن از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا آلژینات یکی از متداولترین مواد مورد استفاده برای گرفتن قالب از دهان است. دستگاه AlgiWeight برای برداشت پودر آلژینات بدون تماس جهت کنترل عفونت و جلوگیری از هدر رفت مواد ساخته شده است. پودر از طریق درب بالای دستگاه در مخزن ذخیره ریخته میشود. بر روی دستگاه و در مقابل، 3 دکمه و نمایشگر نمایش وزن قرار دارد. با فشردن دکمهSet و دکمه های + و - میتوان میزان دلخواه وزن مواد را انتخاب نمود. وزن تعیین شده در حافظه دستگاه ذخیره میگردد و در هربار خاموش و روشن نیاز به تغییر مجدد و Set کردن نمی باشد.در مقابل و زیر قسمت نمایشگر، محل خروج پودر و قرارگیری ظرف وجود دارد.
وی افزود: با هر بار فشردن پدال به میزان وزن تعیین شده پودر در ظرف خالی میشود. جهت مقاومت فیزیکی، بدنه دستگاه از جنس کربن استیل و رنگ الکترواستاتیک کوره ای جهت مقاومت در برابر رطوبت ساخته شده است. همچنین به دلیل وجود موتور الکتریکی در این دستگاه، بدنه با ضخامت بیشتر جهت کاهش ارتعاش و پایداری بیشتر طراحی گردیده است. این نمونه از دستگاه جهت قابل جابجایی بودن رومیزی طراحی شده و قابلیت طراحی دیوارینیز وجود دارد.
دکتر امید خدا با اشاره به اینکه این تحقیقات حاصل همکاری با مهندس شریف شریف زاده ، مهندس الکترونیک و مخترع می باشد گفت: این پروژه در قالب طرح تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد مجوز گرفت و در مطب ها، کلینیک ها و تمامی دانشکده ه های دندانپزشکی قابل استفاده است.
دکتر امید خدا با اشاره به اینکه این دستگاه قابل استفاده در کلیه محیط های آموزشی و درمانی می باشد افزود: استفاده از این دستگاه امکان کنترل عفونت و جلوگیری از اسراف آلژینات را فراهم می کند و از آنجا که نمونه مشابه خارجی ندارد، مطمئن هستم در صورت حمایت مسئولین و تامین بودجه لازم اگر با کیفیت بالا و مطابق با استاندارهای جهانی ساخته شود قابلیت صادر شدن به سایر کشورها را دارد.