دکتر پاسدار عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به نقش مهم اختلالات ژنومیک در بروز بیماری های شایع در جامعه گفت: اختلالات ژنتیکی عاملی مهم و تعیین کننده در بروز بسیاری از بیماری هاست که ضروری است در خصوص آن اطلاع رسانی وآگاهی بخشی به متخصصین و قشرهای مرتبط با سلامت جامعه صورت پذیرد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با ستاد خبری نخستین کنگره بین المللی تغذیه با اشاره به برگزاری کارگاه " پیشرفت های تجزیه و تحلیل ژنتیک " گفت: این کارگاه تخصصی با هدف تحلیل بیماری های مولتی فاکتریال یا چند عاملی و نحوه محاسبه component ژنتیک وابسته به آن برگزار گردید و موضوع پیشگیری و درمان بیماری های ژنتیکی با توجه آخرین یافته های مربوط به ژنوم انسان مورد بحث قرار گرفت.
وی افزود: در این کارگاه همچنین، به پدیده پروژه ژنوم انسان و دستاوردهای آن و اینکه چطور در سال های اخیر عوامل خطر ژنتیک به عنوان فاکتورهای تاثیرگذار در بروز بیماری های مختلف نقش داشته اند نیز مورد تحلیل قرار گرفت.
دکتر علیرضا پاسدار در ادامه به دسته بندی بیماری ها با منشاء ژنتیکی پرداخت و گفت: در گروه اول بیماری هایی قرار می گیرد که تنها یک ژن به عنوان عامل بیماری اختلال داشته و در نتیجه محصول یا عملکرد آن نیز مختل می شود؛ بیماری تالاسمی از جملهی این بیماری هاست که فراوانی کمی هم در جامعه دارد.
وی منشاء بیماری در دومین گروه از بیماری های ژنتیکی را اختلالات کروموزومی برشمرد و افزود: دسته سوم، بیماری های ژنتیکی است که " اختلالات چند ژنی یا چند عاملی" نیز گفته می شود و در واقع ناشی از دخالت چندین ژن به همراه عوامل محیطی است که فرد را به سمت یک بیماری سوق داده و به عبارتی استعداد ابتلا به یک بیماری را در او تشدید می کنند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: بیماری هایی که در این دسته قرار می گیرند فراوانی زیادی دارند و شامل موارد متعددی از جمله فشار خون، سرطان، لب شکری ها، اختلالات ستون فقرات و بیماری های شایع دیگر می شوند و یادآوری این نکته نیز ضروری است که میزان دخالت ژنتیک در این بیماری ها از جامعه ای به جامعه دیگر متفاوت است.
دکتر پاسدار همچنین با تاکید بر اینکه بیماری های ژنومیک نقش مهمی در سلامت جامعه داشته و نهایتا بار اصلی درمان در هر جامعه ای از نظر بهداشتی – درمانی را سبب می شوند افزود: از آنجا که اغلب متخصصین برای ژنتیک نقشی در بروز بیماری ها متصور نیستند و آن را عامل پایه ای در این زمینه نمی دانند، ضروری است که اطلاع رسانی وآگاهی بخشی در گام اول به آنان و در گام بعد به همه قشرهای مرتبط با سلامت جامعه انجام شود.
وی در پایان با اشاره به آغاز کنگره بین المللی تغذیه در دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: : برگزاری کنگرهی فوق، فرصتی مغتنم برای تمامی کارشناسان و متخصصین حوزهی تغذیه است تا با ارتقای دانش و اطلاعات خود در این زمینه به بهبود سلامت جامعه کمک کنند.