دکتر صابری؛ معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و حجت الاسلام طباطبائی؛ مسئول نهاد نمایندگی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در دیدار با حجت الاسلام والمسلیمن پژمانفر؛ نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی به اهمیت جایگاه غذای حلال در زندگی مردم پرداختند.
در ابتدای این دیدار حجت الاسلام والمسلمین دکتر طباطبائی با تاکید بر اهمیت جایگاه غذای حلال گفت: به جهت اهمیت حوزه حلال و موضوعات گسترده مرتبط با این حوزه؛ تصمیم بر برگزاری همایش غذای حلال به محوریت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در آذر ماه جاری گرفته شد.
وی ادامه داد: کمیته علمی متشکل از 30 نفر از اعضای حوزه و دانشگاه و مراکز مرتبط در استان و کشور از جمله موسسه موضوع شناسی قم و مرکز تحقیقات غذای حلال که زیر مجموعه وزارت بهداشت می باشد در این همایش حضور جدی خواهند داشت.
سه هزار نوع افزودنی در دنیا وجود دارد
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: امروزه در سبد غذایی مردم از صنایع غذایی در قالب بسته بندی های متعدد بهره مند می شویم؛ در این سبد غذایی بسیاری از افزودنی های( سه هزار نوع) خوراکی تحت عنوان اینامبر ها وجود دارد؛ که بیشتر این محصولات از خارج کشور وارد می شوند.
حجت الاسلام طباطبائی تصریح کرد: در پیش نشست های برگزار شده در این خصوص بر این نکته اذعان وجود دارد؛ که ایران به عنوان کشوری مسلمان باید نسبت به ماهیت، حلیت و حرمت این افزودنی ها ورود پیدا کند؛ ضمن این که معاونت غذای داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نظارت خوبی در این حوزه خواهد داشت.
حوزه های پژوهشی، فناوری و مراجع عظام در همایش غذای حلال نقش تعیین کننده دارند
وی ادامه داد: در این راستا ورود حوزه های پژوهشی، مراجع عظام و تقلید، پژوهشگران حوزوی و پژوهش و فناوری خصوصا در مسئله موضوع شناسی به ما کمک خواهند کرد؛ تا در زمینه اقتصاد مقاومتی، ایران نیز سهمی از حوزه تجارت غذای حلال داشته باشد. حوزه ای که امروزه بیشتر در اختیار کشورهایی مانند مالزی، تایلند و ترکیه قرار دارد.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری دانشگاه علوم پزشکی مشهد اضافه کرد: این مهم نیازمند ورود حوزوی ها می باشد به نحوی که تنها اگر در حوزه اینامبرها بنا باشد حوزویون کشور تنها یک صفحه از حیث موضوع شناسی و حکم نظر بدهند سه هزار موضوع ایجاد می شود.
حجت الاسلام طباطبائی از نیاز به حضور حوزویون به لحاظ فقهی در حوزه افزودنی ها اشاره و تاکید کرد: یکی از این موضوعات به حوزه ژلاتین ها می پردازد؛ که اگر همین مورد به تنهایی حل شود بسیاری از موضوعات سبد غذایی مردم کشور حل می شود.
وی بحث استحاله را در خصوص مواد افزودنی مطرح و تاکید کرد: سئوال این است که آیا می توان گفت سهم عمده ماده اولیه ای که از خوک گرفته می شود و حجم عمده ای از ژلاتین ها در دنیا را در بر می گیرد در فرایند تبدیل، استحاله می شود؟.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ادامه داد: اقدامات خوبی در حال انجام است و در سفر به جزیره قشم و بازدید از مجهزترین آزمایشگاه حلال در کشور شاهد اتفاقات بسیاری خوبی در حوزه پژوهش و فناوری بودیم که نشان می دهد از نظر پژوهشی پیشرفت های بسیار خوبی در حال انجام است.
حجت الاسلام طباطبائی افزود: در این آزمایشگاه دستگاهی وجود دارد که در ظرف یک ساعت می تواند مشخص کند ژلاتین از استخوان گرفته شده است یا از پوست و این مهم در بحث کلان حوزه غذا و دارو بسیار دارای اهمیت است زیرا در حوزه غذا زمان نقش تعیین کننده دارد.
وی تاکید کرد: بر این اساس تلاش داریم تا از فضای مجلس و ظرفیت های قانونی که می توان در این راستا بهره برد استفاده کنیم؛ تا با رفع خلاهای قانونی و حمایت نمایندگان، این فضا اصلاح شود و دین، معنویت و فرهنگ مردم که تحت تاثیر این مهم است محفوظ بماند.
همایش غذای حلال علمی است
در ادامه دکتر صابری؛ معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و دبیر اجرایی همایش غذای حلال، گفت: قصد ما از برگزاری این همایش علمی است و تلاش داریم تا با پذیرش مقالات به توسعه علم در این حوزه کمک کنیم. در این راستا 14 مهماان ویژه از خارج از کشور در این همایش حضور خواهند داشت که سردمداران حوزه حلال در جهان به شمار می روند.
30 سخنران غیر ایرانی در همایش مقالات خود را ارائه می دهند
وی ادامه داد: در این همایش 30 سخنران علمی غیر ایرانی خواهیم داشت و تلاش می شود در فضایی کاملا علمی و با کمک دست اندرکاران علمی در کشور تلاش در برگزاری همایش داریم.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: تلاش داریم تا در مشهد یک آزمایشگاه تخصصی حلال راه اندازی کرده؛ تا خلاء نپرداختن به این موضوع در فضای حوزوی و دانشگاهی تا اندازه ای پر شود.
دبیر اجرایی همایش غذای حلال؛ با اشاره به اینکه دانشگاه علوم پزشکی مشهد دارای پتانسیلی است که می تواند در این راستا بسیار تاثیر گذار باشد و گفت: گردش مالی تجارت حلال در جهان دو هزار میلیارد دلار در سال است؛ که ایران در این راستا نقش خود را بازی نمی کند؛ در حالی که امکانات و دانشمندان بسیار خوبی در کشور وجود دارد که از نظر علمی از بسیاری از کشورهای دارای نام در تجارت حلال بالا تر می باشند.
همایش غذای حلال فرصت خوبی است تا نگاه خود را در دنیا تثبیت کنیم
در ادامه حجت الاسلام و المسلیمن پژمانفر گفت: بحث امروز «غذای حلال» به چند وجهی بودن موضوعات اشاره دارد که بسیار مهم است به نحوی که در برخی موضوعات این بحث به قدری پیچیده شده که در صورت عدم ورود، تنها بازار را از دست نداده بلکه ابعاد متفاوتی تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
وی ادامه داد: غذای حلال مسئله ای جدی است و طبق گزارشات بیش از رقم عنوان شده(دو هزار میلیارد دلار) گردش مالی در حوزه حلال وجود دارد؛ زیرا در بسیاری از کشورها که مسلمان نیز نیستند انگیزه استفاده از غذای حلال به دلیل نظارتی که مطرح است وجود دارد.
نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: این همایش فرصت بسیار خوبی است تا با توجه به بعد فرهنگی غذای حلال بتوانیم فقه و نگاه خود را در دنیا تثبیت و کمک کنیم تا غذایی پاک و حلال به دست مردم برسد.
همایش غذای حلال باید به خروجی عملیاتی دست پیدا کند
حجت الاسلام پژمانفر یادآور شد: بحث غذا آثار متعددی دارد و باید در این همایش آثار و زمینه های کار دیده شود به نحوی که بسته قانونی مد نظر برگزار کنندگان همایش در خروجی کار ارائه شود و مشخص کند که در مسیر چه خلاهای قانونی وجود دارد.
وی تصریح کرد: در ادامه باید تلاش شود تا در مرکز پژوهش های مجلس این بسته را مطرح و با کمک دولت در قالب لایحه این موضوع را نهایی کنیم.
نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی ارائه خروجی عملیاتی در این همایش را مهم عنوان کرد و افزود: باید برخی مجموعه ها در این حوزه پای کار بیایند و کاری کنیم تا همه کارخانه های کشور نیز از نشان حلال در مواد غذایی خود استفاده کنند به نحوی که مواد غذایی که به کشورهای دیگر صادر می شود نشانی از حلال داشته باشد.