طرح شهید سلیمانی تجلیگر صحنه وفاق و همدلی برای رسیدن به اهداف بزرگ و تعالی حوزه سلامت بوده، طرحی که گامهای موثری در مسیر مبارزه با بیماری کووید۱۹ برداشته است.
با همت بسیج و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طرح بیماریابی، جداسازی و آموزشی شهید سلیمانی در قالب محلهمحوری در حال انجام است و در این طرح افراد مبتلا به کرونا به موقع و قبل از شدت گرفتن بیماری شناسایی میشوند و خوشبختانه با همتی که گروههای مختلف آموزش دیده در این کار انجام دادهاند شناسایی خوبی انجام شده است.
در طرح شهید سلیمانی 3 تیم وجود دارد که تیم اول تیم مراقبتی که پزشک مرکز خدمات جامع سلامت، مسئول آن بوده و نیروهای حوزه بهداشت، اقشار بسیج و سازمانهای مردم نهاد این تیم را کمک خواهند کرد؛ تیم دوم تیم حمایتی است که توسط نیروهای بسیج هدایت میشود و تیم سوم تیمهای نظارتیهستند که با حمایت نیروی انتظامی، بسیج اصناف، جمعیت هلال احمر و داوطلبان مردمی با محوریت کارشناس بهداشت و محیط، فعالیت خود را انجام خواهند داد.
این طرح بدون شک ثمرات ارزشمند و تأثیرگذاری در پی داشته و خواهد داشت، چرا که در آغاز پاندمی بیماری کووید ۱۹ به دلیل ماهیت بیماری و شیوع گسترده آن، بیشترین تمرکز و سرمایهگذاری روی حوزه درمان انجام شد، اما در اجرای این طرح علاوه بر حوزه درمان، موضوعات پیشگیری، آموزش و فرهنگسازی هم مورد توجه ویژه قرار گرفته است.
طرح شهید حاج قاسم سلیمانی که در راستای مدیریت پیشگیری و درمان بیماری کووید۱۹ به مرحله اجرا در آمده تجلیگر صحنه وفاق و همدلی برای رسیدن به اهداف بزرگ و تعالی حوزه سلامت بوده است و در این سنگر کلیدی و حیاتی از ظرفیت مساجد بهخوبی بهرهگیری شده است.
یکی از مساجد موفق در اجرای طرح شهید سلیمانی مسجد چهارده معصوم(ع) شهرک قدس مشهد است که اقدامات قابل توجهی را در قالب این طرح صورت داده است.
در همین رابطه گفتوگویی را با حاضران در طرح شهید سلیمانی این مسجد صورت دادهایم که حاصل آن را در ادامه میخوانید؛
حجتالاسلام جواد درافشان، امام جماعت مسجد چهارده معصوم(ع)، گفت: شهید سلیمانی در طول عمر پربرکت خود خدمات بسیاری را به مردم ایران و منطقه ارائه داد و از ویژگیهای شاخص این شهید والامقام میتوان به اخلاص، ولایتمداری و سادهزیستی اشاره کرد، شهید بزرگواری که در وصیتنامهاش هم اشاره کرده که من اهل مقام و درجه نیستم و بهترین عنوان برای من نام سرباز وطن است.
وی افزود: شهید سلیمانی در عمل نشان داد که مرد میدان است و اگر همگان در عمل همچون سردار دلها اینگونه باشند در همه میادین پیروز و سربلند هستیم.
امام جماعت مسجد چهارده معصوم(ع) ضمن عرض تسلیت ایام حزنانگیز فاطمیه، بیان کرد: حضرت فاطمه زهرا(س) در طول عمر بابرکت خود ثانیهای از مسیر ولایت جدا نبودند، بانوی بزرگواری که اولین شهیده راه ولایت هستند و تا آخرین نفس مطیع امر ولی امر زمان، حضرت علی(ع) بودند.
امام جماعت مسجد چهارده معصوم(ع) ادامه داد: سخنان حکیمانه و عالمانه مقام معظم رهبری همواره باید مورد توجه باشد، چیزی که در شهید سلیمانی که به حق مالک اشتر زمان بود بهخوبی دیده شد، سردار دلها تا آخرین نفس در مسیر ولایت گام برداشت و ما هم میتوانیم با تاسی از ویژگی ناب، ادامه دهنده راه شهید سلیمانی باشیم و در حوزه تخصصی خود به مردم خدمترسانی کنیم.
حجتالاسلام درافشان با بیان اینکه مسجد چهارده معصوم(ع) همواره بهخصوص در زمانهای خاص پیشگام در عرصه یاری و خدمترسانی به مردم بوده است، خاطرنشان کرد: از انتهای بهمن ماه سال گذشته که با بحران کرونا مواجه شدیم بسیجیان و فعالان فرهنگی این مسجد یاریرسان محرومان و آسیبدیدگان از کرونا بودند و اوج این خدمات در دو ماهه اخیر و از زمان آغاز طرح شهید سلیمانی تاکنون بوده است.
وی تاکید کرد: در کنار نقش بیبدیل شهید سلیمانی در حفظ امنیت کشور و منطقه، از نقش اثربخش شهید فخریزاده در ایام بحران کرونا نباید گذشت، دانشمند برجستهای که در شرایط سخت تحریمی توانست در ایام بحران کرونا کیتهای تشخیصی را تولید کند.
امام جماعت مسجد چهارده معصوم(ع) با اشاره به اینکه در ایام بحران کرونا کلیه فعالیتهای این مسجد به دلیل عدم آسیبرسانی به مردم تعطیل شده است، افزود: تنها برنامهای که همهروزه اجرا میشود اقامه نماز جماعت با رعایت کامل دستورالعمل های بهداشتی و حفظ فاصله اجتماعی بوده و درب مسجد از زمان اذان تا پایان نماز حداکثر بهمدت ۳۰ دقیقه باز است.
وی خاطرنشان کرد: در هرکاری اگر رضای خداوند دیده شود، آن کار با برکت خواهد بود، همانند کاری که این روزها بسیجیان و فعالان فرهنگی مساجد دارند در قالب طرح شهید سلیمانی انجام میدهند و قطعاً اجر و پاداش آنان نزد ایزد منان محفوظ است.
احسان غلامی، فرمانده پایگاه مقاومت بسیج برادران شهید کاشانی، تصریح کرد: از ابتدای بحران کرونا تاکنون اقدامات قابل توجهی توسط گروه جهادی شهید سلیمانی مسجد چهارده معصوم(ع) و در گام نخست ۲۰ نفر در بحث ضدعفونی محله شهرک قدس در مناطق ۲ و ۳ شهری گام برداشتند و سطح این خدمات از زمان اجرای طرح مسجد سنگر سلامت به شکلی گستردهتر و هدفمندتر دنبال شد.
وی اضافه کرد: در داخل مسجد یک اتاق ایزوله شکل گرفت و از ظرفیت خواهران و برادران در بحث تولید ماسک و غربالگری بیماران کرونایی استفاده کردیم و با مشاوره از کارشناسان مرکز بهداشت محله اقدامات لازم در این خصوص را بهصورت تخصصی دنبال کردیم.
فرمانده پایگاه مقاومت بسیج برادران شهید کاشانی با ذکر این نکته که در ایام بحران کرونا تلفن این پایگاه به مشاورههای تلفنی اختصاص یافته و افراد مستقر در پشت این خط که پاسخگوی سوالات مردمیاند کسانی هستند که آموزشهای لازم را جهت پاسخدهی و راهنمایی درست فرا گرفتهاند، تاکید کرد: در قالب طرح مسجد سنگر سلامت بالغ بر ۱۵ هزار نفر غربالگری شدند که از این تعداد ۸۰۰ نفر مشکوک و ۲۰۰ نفر مثبت کرونا بودهاند و این هزار نفر تا زمان بهبودی مورد حمایت قرار میگرفتند؛ از مجموع بیماران شناسایی شده ۳ نفر به بیمارستان منتقل شدند که متاسفانه یک نفر از آنها فوت کرد و ۹۹۷ نفر مابقی در منزل در حال درمان هستند و خوشبختانه بیشتر آنها بهبود یافتهاند.
غلامی گفت: از ابتدای طرح شهید سلیمانی تاکنون ۹۰۰ بسته غذایی و ۹۰۰ بسته بهداشتی در میان محرومان و آسیبدیدگان از کرونا توزیع شده و ارزش ریالی بستههای اهدایی بالغ بر ۱۰۰ میلیون تومان بوده است و در این مسیر نباید از مشارکت ۱۰ خیرنیکاندیشی که بهصورت مستمر یاریرسان بودند غافل شویم، ضمن اینکه مشارکت نمازگزاران هم موجب شده تا حتی خارج از محدوده تحت پوشش را هم حمایت کنیم و بهجز محدوده ابوطالب شمالی که به شهرک قدس معروف است، مناطق خواجهربیع، بلال، شهید ناصری، رسالت، خیام شمالی و توس را هم تحت پوشش قرار دادهایم.
وی ضمن اشاره به نقش موثر خیران نیکاندیش در راستای اجرای هر چه بهتر طرح شهید سلیمانی، افزود: خیران مسجد چهارده معصوم(ع) بهجز حمایتهایی که در بحث مبارزه کرونا را داشتند، موجب اشتغال ۱۸۰ نفر از اهالی محل شدهاند و در کنار آن تامین جهیزیه ۱۰۰ نو عروس داشتهاند؛ همچنین اعطای تسهیلات حمایتی ۱۰ میلیون ریالی را تاکنون به ۴۰ نفر داشتهایم.
فرمانده پایگاه مقاومت بسیج برادران شهید کاشانی ادامه داد: تعداد ۳۰ نفر شامل ۱۵ آقا و ۱۵ خانم در قالب طرح شهید سلیمانی مسجد چهارده معصوم(ع) بهصورت مستقیم همکاری دارند و این عدد با ۱۲۰ نفری که بهصورت غیرمستقیم همکاری دارند به ۱۵۰ نفر میرسد.
وی تصریح کرد: بسیجیان همواره گوش به فرمان مقام معظم رهبری و بسیجیان و فعالان فرهنگی مسجد چهارده معصوم(ع) با اولین دغدغهای که احساس کردند ،در مسیر یاریرسانی به محرومان و آسیبدیدگان از کرونا گام برداشتند و به این خدمات تا زمان ریشهکنی کامل ویروس منحوس کرونا ادامه خواهند داد.
زینب جیستان، جانشین پایگاه مقاومت بسیج خواهران شهید کاشانی، خاطرنشان کرد: در ایام بحران باهمکاری خواهران بسیجی اقدام به تولید ماسک و بستهبندی پکهای بهداشتی و غذایی کردیم و تاکنون ۱۸۰۰ بسته غذایی و بهداشتی را آماده کردهایم که این بستهها توسط برادران بسیجی در میان محرومان و آسیبدیدگان توزیع شده است.
وی اضافه کرد: از جمله اقلام بستهبندیشده میتوان به گوشت، مرغ، کنسرو، رب گوجهفرنگی، روغن، برنج، ماکارانی، حبوبات، ماسک، انواع شوینده ها و و محلولهای ضدعفونیکننده دست و سطوح اشاره کرد.
جانشین پایگاه مقاومت بسیج خواهران شهید کاشانی با اشاره به اینکه بخشی از فعالیت بانوان مشارکتکننده در طرح شهید سلیمانی در پشت صحنه و بخشی دیگر در میدان بوده است، بیان کرد: بخشی از فعالیتها بهصورت مشترک توسط خانمها و آقایان فعال در طرح شهید سلیمانی مسجد چهارده معصوم(ع) انجام شده است که یک نمونه آن خدمترسانی به خانوارهایی با بیش از یک بیمار کرونایی بوده که خدمات موردنیاز به بیمار خانم توسط خواهران و به بیمار آقا توسط برادران ارائه میشد.
جیستان تصریح کرد: در داخل مسجد و قبل از ورود از خواهران نمازگزار تبسنجی میشود و مواردی که با تب بالا هستند به سمت منزل هدایت میشوند و از آنان میخواهیم که حداقل ۱۴ روز در خانه بمانند، زیرا ممکن است ناقل بیعلامت باشند و همین رفتوآمدها منجر به ابتلای دیگران به ویروس کرونا بشود.
وی با ذکر این نکته که یکی از وظایفی که به عهده خواهران فعال در طرح شهید سلیمانی بوده بحث مراقبت از کودکان، مادران باردار، سالمندان و بیماران خاص و صعبالعلاج است، تاکید کرد: در این خصوص تذکرات لازم مرتبط به این گروهها به خودشان و خانوادههایشان داده میشود و از آنان میخواهیم که تا حد امکان مشاوره تلفنی از پزشکشان بگیرند و اگر با تشخیص پزشک مربوطه به مطب مراجعه میکنند رعایت دستورالعملهای بهداشتی، حفظ فاصله اجتماعی و استفاده از ماسک و دستکش را فراموش نکنند.
جانشین پایگاه مقاومت بسیج خواهران شهید کاشانی ادامه داد: در این ایام در کنار توزیع برشورهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد را در میان خانوادهها داریم تا نسبت به انجام اقدامات پیشگیرانه بهخوبی عمل کنند، زیرا همگان معتقدیم که پیشگیری بهتر از درمان است و نباید باورپذیریها نسبت به تذکرات، توصیهها، هشدارها، بلایا و خطرات را زمانی بگذاریم که خدای نکرده خودمان یا عزیزمان دچار مشکل شویم.
جیستان با اشاره به اینکه متاسفانه نکات حیاتی که بارها از سوی کادر بهداشت و درمان مورد تاکید واقع شده از سوی برخیها مورد بیتفاوتی قرار گرفته است، افزود: این موضوع برای همگان نگرانکننده است، زیرا بیتوجهی آن فرد فقط برای خودش ایجاد خطر نمیکند و برای آحاد مختلف جامعه بهویژه گروههای خاص و پرخطر که نیازمند مراقبت ویژه هستند خطرآفرین است.
وی با تاکید بر اینکه ما قدردان مدافعان سلامت هستیم گفت: نیروهای فعال در طرح شهید سلیمانی که به دلیل شرایط سختی که در این روزها تجربه میکنند و تاحدود زیادی متوجه سختی کار مدافعان سلامت شدهاند از همگان میخواهند که هشدارهای کرونایی را جدی بگیرند تا تلاش تمامی گروههای فعال در بحث ریشهکنی ویروس منحوس کرونا مثمرثمر واقع شود و نگذارند با اشتباه فردی تلاش جمعی بیاثر شود.
علیرضا میرزایی، نیروی جهادی فعال در طرح شهید سلیمانی، تصریح کرد: بسیجیان و فعالان فرهنگی مسجد چهارده معصوم(ع) از نخستین روزهای شیوع بحران کرونا در کشور حضوری پررنگ و موثر در مسیر مبارزه با این ویروس منحوس داشتند و بسیار خوشحال و خوشنودم که به عنوان عضوی کوچک از گروه جهادی شهید سلیمانی این مسجد توانستهام در مسیر خدمت به مردم حضور پیدا کنم.
وی ضمن اشاره به دوری خود و دوستانش از جمع خانواده به واسطه ارتباط مستقیم با بیماران کرونایی، تاکید کرد: نیروهای جهادی طرح شهید سلیمانی به واسطه ارتباط مستقیمی که با بیماران کرونایی دارند همانند مدافعان سلامت مدتی طولانی را از خانوادههای خود بهدور بودند تا برای آنان مشکلی ایجاد نشود و گرچه دوری از جمع خانواده برای همه ما سخت است، اما شیرینی خدمت به مردم موجب شده تا این سختیها احساس نشود.
نیروی جهادی فعال در طرح شهید سلیمانی با بیان اینکه نیروهای حاضر در طرحی که مزین به نام سردار دلها شده است با اخلاص تمام در حال خدمتگزاری هستند، خاطرنشان کرد: خدمات به بیماران کرونایی و خانوادههای آسیبدیده از کرونا در نهایت تکریم و احترام انجام میشود تا خدای نکرده آبروی یک مومن نرود و در توزیع اقلام هم بهگونهای اقدام میکردیم که همسایههای آن فرد متوجه این کار نشوند.
وی افزود: هیچ نعمتی بزرگتر از سلامتی نیست و همه ما باید قدر این نعمت بزرگی که با هیچ چیزی قابل تعویض نیست را بدانیم، وقتی همنوع خود را در بستر میبینیم برایمان بسیارسخت است و تمام تلاشمان را میکنیم که یاریگر فرد مبتلا به کووید ۱۹ در مسیر بهبودی باشیم.
نیروی جهادی فعال در طرح شهید سلیمانی تاکید کرد: همه شهدا برای ما عزیز و قابل احترام هستند، اما شهید سلیمانی ویژگیای داشت که همه خفتگان را از خواب بیدار کرد و امیدواریم که همه ما بتوانیم بهخوبی راه پرافتخار این شهید والامقام را ادامه دهیم.
زهرا عبدیزاده، نیروی جهادی فعال در طرح شهید سلیمانی، خاطرنشان کرد: حضور در طرح شهید سلیمانی حس و حالی وصفناشدنی دارد و وقتی میبینیم که با کوچکترین اقدام خود در رسیدن به بزرگترین دستاوردها سهیم هستیم به خود افتخار میکنیم و از پدر و مادر زحمتکشمان به خاطر تربیت فرزندانی که در مسیر خدمت به مردم از یکدیگر سبقت میگیرند تشکر میکنیم.
وی با ذکر این نکته که خیلیها ما را در این مسیر همراهی کردند و گرچه نامی از آنان نیست، اما بیشک در نزد ایزد منان بهخوبی دیده میشوند، تاکید کرد: شهید سلیمانی نماد الگوی بازر خدمت به مردم بود و همین ویژگی، بسیجیان و فعالان فرهنگی مسجد چهارده معصوم(ع) را جذب او کرد و همچون برای همگان بهخصوص ایتام و فرزندان شهدا یک پدر حقیقی بود و القابی همچون مرد میدان، سردار دلها، سرباز وطن و مالک اشتر زمان شایسته این مرد تمامنشدنی است.