مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: از مهمترين علل به خطر افتادن سلامت مردان،بيتوجهي این گروه جنسی به تغذيه مناسب بوده و نوع تغذيه مردان علاوه بر اين كه در سلامتشان اثرگذار بوده، در بازده كاري آنان نيز بسيار مؤثر است.
دکتر زهرا اباصلتی در گفتوگو با وب دا، اظهار کرد: تغذيه يكي از مهمترين جنبههاي اثرگذار بر سلامت مردان بوده كه متأسفانه به علل مختلف مورد غفلت قرار گرفته است، كوتاه بودن حضور مردان در منزل و محدودیت دسترسي آنان به غذاهاي خانگي و ميوه و سبزي، قرار گرفتن در معرض هواي آلوده در محيطهاي كار كه نياز به برخي مواد مغذي و مقوي را افزايش ميدهد و دسترسی كمتر مردان به آموزشهاي تغذيهاي كه از طريق رسانهها بیان میشود از جمله مهمترین علل در این حوزه بهشمار میروند.
دکتر اباصلتی تصریح کرد: از مهمترين علل به خطر افتادن سلامت مردان و بيتوجهي این گروه جنسی به تغذيه مناسب بوده و نوع تغذيه مردان علاوه بر اين كه درسلامتشان اثرگذار بوده، در بازده كاري آنان نيز بسيار مؤثر است.
وی با ذکر این نکته که طبق گزارش مطالعه ملي بار بيماريها، در كشور، اميد به زندگي در بدو تولد در مردان حداكثر 70 سال برآورد شده و اين آمار در خانمها حداكثر 73 سال است، تأکید کرد: بار بيماريها و آسيب در كشور در جنس مذكر براي همه سنين نشان ميدهد تعداد سالهاي از دست رفته بهعلت مرگ زودرس و همچنين سالهاي سپري شده توأم با ناتواني به ترتيب شامل حوادث ترافيكي، بلایا و حوادث غيرمترقبه، بيماريهاي ايسكميك قلب، آنژين صدري و سكته قلبي، سقوط از ارتفاع يا در سطح، حوادث ناشي از تأثير نيروهاي مكانيكي بيجان و جاندار بوده است.
مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه آخرين مطالعات ملي موجود حاکی از آن است که بار مراجعات مردان به مراكز مختلف ارائه دهنده خدمات بدون در نظر گرفتن مراجعه به داروخانه و مراجعه براي مراقبتهاي جاري، در مردان در همه سنين 4 بار و در خانمها 7 بار در سال است، بیان کرد: براي هر دو جنس كمترين ميزان مراجعه متعلق به سنين 5 تا 14 سالگي (3 بار) و سپس 15 تا 49 سالگي (5 بار) بوده و بيشترين بار مراجعه بزرگسالان در سنين 65 سال و بالاتر (11 بار) براي هر دو جنس محاسبه شده است.
دکتر اباصلتی گفت: آمار بالا و شيوع روز افزون ابتلای مردان به بيماريهاي غيرواگيري همچون چاقي، سرطان و فشار خون بالا و كاهش سن ابتلا به اين بيماريها در كشور و از طرف ديگر ارتباط تنگاتنگ اين بيماريها با عادات غذايي و فرهنگ تغذيهاي جامعه، بررسي و برنامهريزي كلان كشوري براي اصلاح الگوي مصرف در جامعه را ميطلبد.
وی افزود: اضافه وزن و چاقي از عوامل مهم تعيينکننده سلامت هستند و به تغييرات منفي متابوليک مانند فشارخون بالا، سطح نامطلوب کلسترول خون و افزايش مقاومت در برابر انسولين منجر ميشود، اين دو عامل،خطر بيماريهاي عروق قلب، سکته مغزي، ديابت و بسياري از انواع سرطان را افزايش ميدهند.
مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: ميزان اضافه وزن در گروه سني 40 تا 69 ساله کشور در مردان شهري 40 درصد، در مردان روستايي 22 درصد، در زنان شهري 39 درصد و در زنان روستايي 31 درصد است؛ همچنين ميزان چاقي در گروه سني 6940 تا 69 سال در مردان شهري 11 درصد و در مردان روستايي6 درصد، در زنان شهري در همين گروه سني 28 درصد و در زنان روستای 15 درصد است.
دکتر اباصلتی با بیان اینکه افزايش فشارخون و کلسترول، ارتباط نزديکي با مصرف بيش از حد غذاهاي چرب، شيرين و پر نمک دارند، خاطرنشان کرد: سهم چربي در تأمين انرژي در مقايسه دو گزارش بررسي تغييرات الگوي مصرف غذايي خانوار در مناطق شهري و روستايي کشور طي سالهاي 69 تا 74 و 79 تا 81 از 22 به 25 درصد افزايش دارد و وزن سبد غذايي نيز حدود درصد افزايش را نشان ميدهد، افزايش مصرف چربي و سهم آن در تأمين انرژي بهويژه در مناطق شهري ضرورت توجه به سياستهاي غذايي همسو با سلامت تغذيهاي جامعه را نشان ميدهد، بهطور مثال مصرف يك ليتر نوشابه، 130 گرم قند اضافي وارد بدن ميکند كه سهم قابل توجهي را در انرژي دريافتي بدن و در نتيجه ابتلا به اضافه وزن و چاقي تشكيل ميدهد.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر تغيير در عادات غذايي در كليه كشورها ديده ميشود بهطوريكه رژيم غذايي سنتي شامل خرما، شير، ميوه و سبزي تازه، نان كامل و ماهي جاي خود را به غذاهاي جديد و حاوي انرژي بالا، چربي و شكر و فقير از كربوهيدراتهاي پيچيده دادهاند، بیان کرد: میزان مصرف شکر سالانه هر ایرانی 30 تا 40 كيلوگرم به ازاي هر فرد بوده كه معادل 80 تا 190 گرم در روز است و سرانه دريافت انرژي ايراني از 10 درصد به 15 درصد در حال افزايش است، اين رويه مصرف در مورد چربيهاي نباتي و حيواني با متوسط 20 كيلوگرم سرانه مصرف فرد در سال كه بيش از 30 درصد كل انرژي مصرف شده را تشكيل ميدهد نيز وجود دارد.
مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: با توجه به روند تحول الگوي تغذيه در جامعه ايراني و لزوم كنترل آن در همه گروههاي سني، آموزش بزرگسالان با تأكيد بر مردان جوان و ميانسال كشورمان در حوزه تغذيه توسط دانشگاههای علوم پزشکی و شبكههای بهداشت و درمان سطح كشور مورد توجه قرار گرفته است تا ضمن بيماريهاي شايع و عوامل تهديدكننده سلامت مردان جوان و ميانسال كشورمان، بتوان با رعايت کامل اصول تغذيه سالم، ضمن کنترل سیستم ایمنی بدن، شاهد ترویج تغذیه سالم و افزایش آمار سلامت در جامعه باشیم.