قائم مقام معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: کشورهایی که وضعيت شيوع کرونا در آنها در حالت پرخطر است ؛ پذیرش مسافران مستقيم و غيرمستقيم از مبدا این کشورها با تشدید مراقبت های بهداشتی صورت می پذیرد.
دکتر سید کاظم فرهمند در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه برقراری سفرهای مستقيم به کشورهایی با شرایط ویژه و همچنين پذیرش مسافر غيرمستقيم از مبدا این کشورها توسط شرکت های حمل کننده تابع شرایط اعلام شده توسط وزارت بهداشت و درمان است، خاطر نشان کرد: مسافرانی که واکسن کووید-19 را دریافت کرده اند نيز مشمول کليه شرایط تعيين شده در بخش های 6گانه ضوابط و دستورالعمل اجرایی پذیرش مسافران بين المللی هوایی و دریایی هستند.
وی افزود: کليه اتباع ایرانی و خارجی بالای 4 سال که قصد سفر به جمهوری اسلامی ایران را دارند، ملزم به ارائه گواهی تست مولکولی منفی از نظر ویروس کرونا با مدت اعتبار حداکثر 16 ساعت از آزمایشگاه های مورد تایيد وزارت بهداشت کشور مبدا به زبان انگليسی یا مورد تایيد کنسولگری، در مبدا می باشند.
دکتر فرهمند با بیان اینکه شرکت حمل کننده ملزم به دریافت و راستی آزمایی نتيجه تست مربوطه مسافر در کانتر پذیرش در مبدا می باشد، خاطر نشان کرد: ليست آزمایشگاههای معتبر در کشورهای خارجی توسط وزارت امورخارجه و بطور رسمی از وزارت بهداشت کشور مبدا اخذ و ضمن به روز رسانی دوره ای و اطلاع رسانی در وبسایت سفارت ایران در کشور مبدا، در اختيار وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و وزارت راه و شهر سازی قرار خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه آزمایشگاههای خارج از کشور موظفند یک نسخه از جواب آزمایش را به مسافر، یک نسخه الکترونيکی به شرکت مسافربری مربوطه و یک نسخه را به کنسولگری ایران در کشور مبدا ارسال نمایند، گفت: کنسولگری ها باید جوابيه دریافتی از آزمایشگاهها را در اسرع وقت و قبل از انجام سفر مسافرین برای راستی آزمایی به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و پایگاه مراقبت بهداشت مرزی ارسال نمایند.
قائم مقام معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: وزارت راه و شهرسازی موظف است نسبت به صدور اطلاعيه های بين المللی از طریق فرآیندهای موجود و مصوب و انعکاس ليست آزمایشگاه های مورد تایيد به ذینفعان بخش هوایی و دریایی اقدام نماید. بدیهی است شرکت حمل کننده مسافر در مبدا، تنها مجاز به پذیرش مسافرانی خواهد بود که گواهی تست مولکولی منفی آنها از نظر کووید ویروس از یکی از آزمایشگاه های اعلام شده صادر شده باشد.
وی با اشاره به اینکه در صورتی که نتایج برگه های آزمایش به زبانی غير از انگليسی صادر شده باشد، نتيجه آزمایش می بایست صرف نظر از مثبت یا منفی بودن توسط کنسولگری توضيح داده شده و ممهور گردد و به مسافران تحویل داده شود، عنوان کرد: دستورالعمل مراقبت مسافران مشكوك به ابتلا به بيماری كرونا در مبادی مرزی رسمی هوایی و دریایی که در فرودگاه/بندر مبدا توسط شرکت حمل کننده به مسافر تحویل داده می شود، توسط مسافر به دقت تکميل و تحویل نماینده شرکت حمل کننده می گردد. فرم تعهد مسافر پس از ورود به کشور بلافاصله باید در اختيار مسئول پایگاه مراقبت بهداشتی مرزی قرار گيرد.
دکتر فرهمند با بیان اینکه کليه مسافران هنگام ورود به فرودگاه/بندر مقصد و پيش از گذرنامه، ملزم به ارائه گواهی تست مولکولی منفی از نظر کووید به نمایندگان مستقر در پایگاه مراقبت بهداشت مرزی و قرار گرفتن تحت غربالگری مراقبت سندرميک و تب سنجی توسط آنها می باشند، گفت: آزمایش مجدد تست مولکولی در بدو ورود به کشور و در فرودگاه/بندر مقصد در شرایطی انجام می شود که مسافران مستقيم/غيرمستقيم بالای 4 سال که از مبدا کشورهای پرخطر سفر کرده و یا از آن کشورها به عنوان نقطه ترانزیتی با اقامت بيش از 2 ساعت استفاده کرده اند و مسافران ورودی از مبدا سایر کشورها که در غربالگری و مراقبت سندرميک به عمل امده در مرز ورودی علامت دار و یا مشکوک باشند.
قائم مقام معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه کليه مسافرین ورودی بدون علامت و دارای تست منفی ،باید آدرس دقيق محل اسکان شخصی را برای قرنطينه 2 روزه خود اعلام کنند ، ابراز کرد: ضمنا می بایست اطلاع رسانی به مسافرین در خصوص عدم استفاده از وسایل نقليه عمومی گروهی به نحو شایسته در مبدا و توسط شرکت های حمل کننده به عمل آید. برای مسافران ورودی از کشورهای پرخطر مجددا 9 تا 5 روز پس از ورود به کشور، در همان محل قرنطينه، نمونه تنفسی جهت انجام تست PCR-RT توسط تيم مراقبت رهگيری تماس یافتگان متعلق به پایگاه بهداشتی پوشش دهنده منطقه ی محل قرنطينه ایشان، اخذ شده و بطور ایمن بلافاصله جهت بررسی به آزمایشگاه ارسال می گردد.
وی با اشاره به اینکه قرنطينه افراد دارای علایم در بيمارستان، محل اسکان شخصی یا هتل انجام می شود، ابراز کرد: وزارت راه و شهرسازی موظف به تامين فضای قرنطينه موقت در محل فرودگاه جهت ایزوله کردن افراد مشکوک به ابتلا، تا زمان انتقال به قرنطينه می باشد و دیپلمات ها، مامورین و نمایندگان سازمانهای بين المللی، مشمول کليه شرایط مطرح شده در دستورالعمل برای پذیرش در مبدا و مقصد می باشند، با این تفاوت که در صورتی که دارای علایم بالينی و یا مشکوک به دستورالعمل مراقبت مسافران مشكوك به ابتلا به بيماری كرونا در مبادی مرزی رسمی هوایی و دریایی بيماری تشخيص داده شوند بلافاصله به محل اقامت رسمی کشور متبوع خود در اختيار سفارت آن کشور برای ایزوالسيون و قرنطينه اعزام می گردند.
وی گفت: هزینه تست مولکولی در کليه فرودگاه ها و بنادر کشور یکسان و برابر تعرفه تعيين شده توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بوده و هزینه آن برعهده مسافر است. علاوه براین کشور های پر خظر به لحاظ شیوع کرونا را می توان انگلستان، آفریقای جنوبی، آنگوال، آرژانتين، بوليوی، بوساوانا، برزیل، بوروندی، کيپ ورد، شيلی، کلمبيا، جمهوری دموکراتيک کنگو، اکوادور، اسواتينی، گينه فرانسوی، لسوتو، گویان، ماالوی، موریتانی، موزامبيک، ناميبيا، پاناما، پاراگوئه، پرو، رواندا، سيشيل، سورینام، تانزانيا، اوروگوئه، ونزوئال، زامبيا، زیمباوه نام برد.
وی گفت: وضعیت پذیرش مسافران کشورهای با شرایط ویژه مسافران مستقيم یا غيرمستقيم به مقصد ایران که ظرف حداکثر دو هفته قبل از موعد سفر، بيش از 2 ساعت در یکی کشورهای فوق الذکر با شرایط ویژه اقامت داشته اند، تا اطلاع ثانوی امکان ورود به جمهوری اسلامی ایران را ندارند و پذیرش آنها در فرودگاه کشور مبدا ممنوع است.